Φούλε για ΕΕ, Τουρκία και Κυπριακό

Πώς θα προχωρήσουν τα θέματα που συνδέουν την ΕΕ με την Τουρκία; Σύμφωνα με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Σ. Φούλε «είναι απαραίτητη πρόοδος για να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στο θέμα των πολιτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και στα θέματα που σχετίζονται με την Κύπρο» (Ρεπορτάζ Α. Ανδρέου, ΚΥΠΕ, Άγκυρα, 17 Ιουνίου).

Σε συνέντευξη τύπου ο Επίτροπος Φούλε είπε σημαντικά πράγματα: «Μόνο στην περίπτωση που υπάρξει πρόοδος σε όλους αυτούς τους τομείς αναμένεται να υπάρξει εξέλιξη. Υπό αυτή την έννοια πρέπει να υπάρξει πρόοδος τόσο στο θέμα των πολιτικών μεταρρυθμίσεων όσο και στα θέματα που σχετίζονται με την Κύπρο».

Στα ζητήματα που συνδέονται με την εσωτερική πολιτική της Τουρκίας δήλωσε ότι «οι ισχυρισμοί για διαφθορά στην Τουρκία, η αλλαγή των εισαγγελέων και των δικαστών που παρακολουθούσαν τις υποθέσεις, η άμεση αλλαγή της νομοθεσίας χωρίς τη συμβουλή της ΕΕ, έχουν απομακρύνει την Τουρκία περισσότερο από τα πρότυπα της ΕΕ», ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, λέγοντας ότι «αναφέρεται στις αποφάσεις για twitter, το You Tube και το Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων». Στις επαφές τονίστηκε από πλευράς ΕΕ «η σημασία του διαλόγου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υπεροχή του δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Ελπίζω ότι τις επόμενες βδομάδες να υπάρξουν απτές δραστηριότητες».

Σε ότι αφορά το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων ανέφερε ότι « στην έκθεση που θα υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τονίζεται ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ δεν θα επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εκλογών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά η αποφασιστικότητα της Τουρκίας για μεταρρυθμίσεις».

Τα πιο πάνω δείχνουν πέντε απλές αλήθειες:

1. Η ΕΕ στηρίζει εμμέσως πλην σαφές την εκλογή Ερτογάν στην προεδρία της Τουρκίας. Ο Φούλε πήγε στην Άγκυρα μόλις 2 εβδομάδες πριν την επίσημη υποβολή δηλώσεων για υποψηφιότητες.

2. Ο Φούλε χρησιμοποίησε τη γλώσσα της αλήθειας και άσκησε πραγματική κριτική στα ζητήματα που συνδέονται με την υπεροχή του δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην άσκηση της εξουσίας από το ΚΑΔ.

3. Ζήτησε αποφασιστικότητα για πρόοδο και μεταρρυθμίσεις. Πίεσε για περαιτέρω αλλαγές που συνδέουν την σχέση ΕΕ-Τουρκίας και που αναφέρονται με κάθε σαφήνεια στην Έκθεση Προόδου που ετοίμασε η Επιτροπή τον περασμένο Οκτώβρη.

4. Η γεωπολιτική συγκυρία φέρνει την ΕΕ πιο κοντά στην Τουρκία-Ιράκ,Συρία, Ιράν, ISIL, κύματα προσφύγων, ενεργειακοί διάδρομοι. Ο Φούλε επέλεξε να στείλει ένα μήνυμα «επανασυγκόλλησης» μιας δύσκολης και πολύπλοκης σχέσης.

5. Η αναφορά Φούλε στο κυπριακό είναι πρόχειρη. Λέει ότι «πρέπει να υπάρξει πρόοδος και στα θέματα που σχετίζονται με την Κύπρο». Αυτή η δήλωση είναι γενικά σωστή αλλά διασυνδέεται με το τι συμβαίνει στις διακοινοτικές συνομιλίες στη Λευκωσία και τις απόψεις Έρογλου; Θεωρώ ότι η δήλωσή του είναι γενικόλογη. Ένας Επίτροπος για τη Διεύρυνση θα μπορούσε να είχε περισσότερο πολιτικό βάρος στις κινήσεις και στις δηλώσεις του.