Γέφυρα με το ζόρι;

O Π. Στάνο, Εκπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕ για τη Διεύρυνση Σ. Φούλε, δήλωσε στο ΚΥΠΕ (ρεπορτάζ Α. Αρσαλίδου, 2 Αυγούστου 2012) ) ότι η « Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει τη «Θετική Ατζέντα» με την Τουρκία όχι ως υποκατάστατο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αλλά ως ένα εργαλείο για ενίσχυση των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία».

Ο Π.  Στάνο σημείωσε ακόμη ότι η Θετική Ατζέντα εγκρίθηκε από τα κράτη μέλη της ΕΕ και από την Τουρκία και υπενθύμισε τη δήλωση του Επιτρόπου Φούλε ότι «η Θετική Ατζέντα είναι μια γέφυρα, όχι πάνω ή γύρω από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά μια γέφυρα που οδηγεί προς αυτές».

Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας να παγώσει τις σχέσεις της με την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ενόσω αυτή ασκείται από την Κύπρο, ο Π. Στάνο υπογράμμισε ότι «η ΕΕ έχει εκφράσει με σαφήνεια τη θέση της σχετικά με την τουρκική στάση και έχει επίσης καλέσει επανειλημμένα την Τουρκία να μην μποϊκοτάρει ένα από τα θεμελιώδη θεσμικά χαρακτηριστικά της ΕΕ».

Το δίλημμα που θέτει ο Επίτροπος διεύρυνσης Σ. Φούλε είναι πραγματικό και ουδείς μπορεί να το αγνοήσει: υπάρχει ή όχι μέλλον στις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας; Θέλει η ΕΕ να προχωρά η διαδικασία της 3ης Οκτωβρίου 2005 ή όχι;

Ο άξονας Σαρκοζί-Μέρκελ ακινητοποίησε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας για εσωτερικούς/ιδεολογικούς  πολιτικούς λόγους. Η Τουρκία απάντησε με διπλή πορεία: μείωση ενδιαφέροντος για μεταρρυθμίσεις, άνοιγμα της εξωτερικής πολιτικής της στα ανατολικά της.

Πού βρίσκεται σήμερα το ζήτημα ουδείς μπορεί να το προσδιορίσει με ακρίβεια. Η άσκηση επί χάρτου («θετική ατζέντα») αποτελεί μια ακίνδυνη πτυχή πολιτικής που δεν προσφέρει τίποτε. Τα σημαντικά πολιτικά ζητήματα σε σχέση με την πολιτική διεύρυνσης –αν σχεδιαστούν σε ουσιαστικό επίπεδο- αφορούν τον πρόεδρο της Επιτροπής, του Συμβουλίου, τον τούρκο πρωθυπουργό κλπ. Σήμερα η ευρωτουρκική σχέση βρίσκεται σε σημείο μηδέν. Δεν γνωρίζω αν η εκλογή Ολάντ δώσει νέα κατεύθυνση στα πράγματα, αν αλλάξει δηλαδή η πολιτική Σαρκοζί στο θέμα. Ίσως να υπάρχει μικρή διαφοροποίηση, διατύπωσε μια πιο θετική άποψη για τη συνέχιση της ενταξιακής πορείας, αν κρίνουμε από τις προεκλογικές του θέσεις.

Αυτή η σημερινή κατάσταση της ακινησίας, χρειάζεται να αξιολογηθεί από τη Λευκωσία και την Αθήνα σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες στο πιο υψηλό επίπεδο. Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σημαντικό, αφορά ένα ισχυρό κομμάτι στις εξωτερικές σχέσεις της Ένωσης, επηρεάζει ουσιωδώς το κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, συνεπώς είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς κάποια στοιχεία ως προς το πού πάει το ευρωτουρκικό τρένο και ποια μπορεί να είναι μια περισσότερο πιθανή διαδρομή για το χρόνο που έρχεται.