GPS για τις “ενωμένες πολιττείες της Ευρώπης”.

Η συζήτηση είναι παλιά αλλά μερικοί σοβαροί ευρωπαίοι ηγέτες την επαναφέρουν στην επικαιρότητα. Ποιο είναι το μέλλον της ΕΕ; Πώς μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτή την κρίσιμη περίοδο; Πολλοί πολιτικοί σιωπούν γιατί δεν έχουν να πουν κάτι, άλλοι απλώς ικανοποιούνται με την ΕΕ ως «κοινή αγορά» και άλλοι προσπαθούν να την μεταφέρουν στο επίπεδο του ειδικού εθνικού συμφέροντος. Σημασία έχει ότι η οικονομική κρίση δείχνει σε όλους ότι τα ημίμετρα δεν βοηθούν. Ευρώ χωρίς οικονομική διακυβέρνηση δεν είναι σε θέση να απαντήσει στα ελλείμματα. Ευρωζώνη χωρίς έναν κοινό Υπουργό Οικονομικών δεν αντιμετωπίζει την κοινή ανάγκη για κοινή δράση πάνω σε κοινές πολιτικές ανάγκες. Ο πρόεδρος  του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούγκερ επιβεβαίωσε στις 27 Σεπτεμβρίου την πληροφορία ότι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ θα είναι επικεφαλής νέου θεσμικού οργάνου που θα έχει την αποκλειστική υπεύθυνο για την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ. Θεωρώ ότι αυτό συνιστά μια πρόοδο.

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία «Ενωμένων Πολιτειών της Ευρώπης», λέγοντας ότι η Ένωση χρειάζεται μια κοινή κυβέρνηση για την αποφυγή μελλοντικών οικονομικών κρίσεων.

Ο Γ. Σρέντερ ( σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος από 1998 έως το 2005) τόνισε ότι «η σημερινή κρίση καθιστά αμείλικτα σαφές ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια κοινή νομισματική ζώνη χωρίς μια κοινή δημοσιονομική, οικονομική και κοινωνική πολιτική. Θα πρέπει να απαρνηθούμε την εθνική κυριαρχία. Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να κάνουμε μια κυβέρνηση, η οποία θα εποπτεύεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Και αυτό σημαίνει τις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης».

Βλέπει τη σημασία του γαλλογερμανικού άξονα ως εξής: «η Γερμανία και η Γαλλία έχουν στείλει ένα ισχυρό μήνυμα με το σχέδιο για μια ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση, αν βέβαια το εννοούν σοβαρά και θα έχει και την κατάλληλη αρχή, όπως ένας ευρωπαίος υπουργός οικονομικών. Αυτός είναι ο σωστός δρόμος προς τα εμπρός και η προϋπόθεση για τη σωστή χρηματοδότηση: τα ευρωομόλογα. Είναι μια τεράστια αγορά ομολόγων-οι κερδοσκόποι δεν θα έχουν πλέον ελπίδες να την διαλύσουν».

Μίλησε για το κοινό όραμα για την μελλοντική ΕΕ: «στην κρίση βρίσκεται μια πραγματική ευκαιρία για την επίτευξη της πολιτικής ένωσης της Ευρώπη. Η ΕΕ θα μπορέσει να ανταποκριθεί στον αυξανόμενο ανταγωνισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ασία μόνο όταν ενωθεί. Η Μεγάλη Βρετανία προκαλεί τα μεγαλύτερα προβλήματα. Δεν είναι στο ευρώ, αλλά οι Βρετανοί θέλουν πάντα να συμμετέχουν όταν πρόκειται για το σχεδιασμό ενός ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου. Και αυτό δεν λειτουργεί».

 

Ο Γ. Φίσερ, για χρόνια γερμανός ΥΠΕΞ και ηγέτης των Πρασίνων  τοποθετείται επί του ιδίου θέματος. «χρειάζεται να εργαστούμε άμεσα για τις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Κι αυτό, με βάση την ιστορία μας μάς αφορά ιδιαίτερα ως Γερμανούς. Οφείλουμε περισσότερο από κάθε άλλο στην Ευρώπη και τον κόσμο να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των εταίρων -και πρώην εχθρών- μας. Όπως τόνισε σωστά ο Χέλμουτ Κολ χωρίς πίστη δε θα είχε υπάρξει γερμανική ενοποίηση. Αυτή την πίστη οφείλουμε να τη διατηρήσουμε ως κόρη οφθαλμού. Χρειαζόμαστε τώρα ένα πολιτικό σχέδιο για μια ενωμένη ΕΕ. Ελπίζω πως η κρίση θα αναγκάσει τη σημερινή νέα γενιά να κάνει ότι είναι καλό για εκείνη. Με πυξίδες τον 21ο αιώνα δεν πας πουθενά Χρειάζεσαι ραντάρ, ή ακόμα καλύτερα έναν πλοηγό GPS».