Η άλλη πλευρά της Λουκέρνης
Τα στοιχεία ήταν εκεί και όποιος πρόσεχε (;) ελαφρώς μπορούσε να πάει στη Λουκέρνη με περισσότερη προετοιμασία. Στις 29 Δεκεμβρίου 2003 η εφημερίδα «ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ» της Κ/πολης αποκάλυψε όλα τα βασικά πλάνα / επιδιώξεις / στόχους της Άγκυρας σε σχέση με το σχέδιο Ανάν. Τις βασικές αποκαλύψεις αυτής της εφημερίδας, σχολίασα σε άρθρο μου στον «Φ», αμέσως μετά τονίζοντας ότι «βασική επιδίωξη της Τουρκίας θα είναι η κατοχύρωση της περισσότερης διζωνικότητας με σκληρούς όρους για ασφάλεια / εγγυήσεις…»
Ο πρόεδρος τη Κυπριακής Δημοκρατίας δεν όφειλε να γνωρίζει τα όσα έγραψε η «Τζουμχουριέτ». Η ευθύνη είναι των συμβούλων του και τους συμβούλους τους επέλεξε ο ίδιος.
Συνεπώς όλοι στο Ε.Σ. όφειλαν να γνωρίζουν για το κεφάλαιο για το οποίο κυρίως ενδιαφερόταν η Άγκυρα. Ζητούσε καθαρότερη ,άρα σκληρότερη διζωνική. Αυτό το στοιχείο έγινε αποδεκτό σε ορισμένα επίπεδα από τον ΟΗΕ (χωρίς δικαίωμα του εκλέγεσθαι οι Ε/Κ στη Γερουσία, λιγότερες οροφές στις επιστροφές Ε/Κ, όχι άμεση δικαιοδοσία του ΟΗΕ επί των εδαφών που θα επιστραφούν στους Ε/Κ , 6 μήνες πριν).
Με καθαρές κουβέντες την περισσότερη διζωνική δεν την απαλλάσσεις με το πρωτόδικο δικαστήριο, ή με το 6:3 στο προεδρικό συμβούλιο.
Την ανταλλάζεις σε συνδυασμένες κινήσεις στα τρία μείζονα ζητήματα της συγκυρίας. Περισσότερο έδαφος στην Ε/Κ πολιτεία, καλύτερες ρυθμίσεις στο ζήτημα των περιουσιών (σε αυτό το σημείο υπήρξε πρόοδος) και πιο μάχιμες και δημόσιες, παρεμβάσεις για τους εποίκους.
Η Τουρκία ζήτησε «φιλέτο» και εμείς ζητήσαμε περισσότερη λειτουργικότητα.
Σημαντική μεν η λειτουργικότητα ,πολύ πιο σημαντικά τα τρία στοιχεία (έδαφος, περιουσίες, έποικοι) γιατί είναι το δικό μας «φιλέτο».
Υποστηρίζω πως η διαπραγμάτευση της Λουκέρνης από την πλευρά του προέδρου Τ. Παπαδόπουλου δεν ήταν επιτυχής σε αντίθεση με όσα ο ίδιος παρουσίασε στη Χάγη (10 Μαρτίου 2003) όπου ήταν ιδιαιτέρως επιτυχής.
Η μεγάλη πλειοψηφία της Ε/Κ πλευράς (άρα και του Ε.Σ.) πίστευε στο σλόγκαν «τι Ντενκτάς, τι Ερντογάν», δεν κατανόησε επαρκώς τις νέες προτεραιότητες της κυβέρνησης Ερντογάν. Το σοκ της Νέας Υόρκης (13 Φεβρ. 2004) δεν άλλαξε τις διαθέσεις αυτή της παραδοσιακής προσέγγισης. Η απουσία Ντενκτάς από τη Λουκέρνη ήταν η απάντηση του στον Ερντογάν Όταν οι αναλύσεις μένουν ακίνητες και το τρένο τρέχει, είναι δύσκολο να καταλάβεις πως πέρασε από μπροστά σου και δεν το είδες.
Το δίλημμα στο Ε.Σ. έγινε γνωστό εκ των υστέρων (2/4/03) σε τηλεοπτικές συζητήσεις. Να ανοίξει ο πρόεδρος Παπαδόπουλος μείζονα ζητήματα στη Λουκέρνη; Τέτοια διλήμματα δεν υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις. Κινείσαι όπως και ο αντίπαλος σου, αναπροσαρμόζεις τακτικές για να μεγιστοποιήσεις οφέλη σου. Η καθαρότερη διζωνική ήταν γνωστός όρος μέσω «Τζουμχουριέτ». Δεν έπεσε με αλεξίπτωτο στη Λουκέρνη. Άρα αναλύονται τους στόχους της Άγκυρας ανοίγει πριν την Λουκέρνη εδαφικό – περιουσία. Δεν ήταν σκληρά θέματα. Ήταν μέρος της διαπραγμάτευσης…