Η διπλή έκρηξη
Η διπλή έκρηξη στην Άγκυρα στις 10 Οκτωβρίου με τους νεκρούς να υπερβαίνουν τους 100, επαναφέρει κρίσιμα ζητήματα μιας πολιτικής εξέλιξης στην πρώτη σελίδα της επικαιρότητας. Παρακολουθούσα προσεκτικά την εξέλιξη του ειρηνευτικού διαλόγου μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΕΚΚ για τερματισμό της αιματοχυσίας στην Α. Τουρκία. Επαναφέρω τμήματα της ανάλυσης που έγραψα στις 5 Οκτωβρίου 2014 με τον τίτλο «το Κουρδικό στη μέγγενη του Χαλιφάτου», ως εξής:
«Ο πρωθυπουργός Α. Νταβούτογλου ομιλώντας στη Βουλή την 1η Σεπτεμβρίου 2014 σχετικά με τις προγραμματικές θέσεις του ΚΑΔ ανέφερε ότι «για τη δημιουργία το 2023 της Νέας Τουρκίας στόχος είναι το νέο σύνταγμα, η ειρήνη με τους κούρδους και η άνθιση της οικονομίας». Κλειδί για τις συνομιλίες επίλυσης του κουρδικού παραμένει ο διάλογος ανάμεσα στον αρχηγό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χ. Φιτάν με τον ιστορικό αρχηγό του ΕΚΚ Α. Οτσαλάν στις φυλακές Ιμραλί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εφημερίδας «Χουριέτ» στην τελευταία συνάντησή τους στα μέσα Αυγούστου 2014 «ο Οτσαλάν έλαβε θετική αναπόκριση σχετική με το αίτημά του για τη δημιουργία Επιτροπής Παρακολούθησης και το σχηματισμό αντιπροσωπειών για διαπραγματεύσεις». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα ότι «ο Οτσαλάν έχει την εντύπωση ότι οι προσδοκίες του θα πραγματοποιηθούν». Πέρα από εντυπώσεις ή διαρροές ειδήσεων, το γεγονός είναι πως οι συνομιλίες διεξάγονται με πολύ αργούς ρυθμούς, οι καχυποψίες και τα προβλήματα παραμένουν στην πρώτη γραμμή των συνομιλιών και κάθε δυσκολία μπορεί να μεταφέρει το κλίμα και τη διαδικασία προς τα πίσω. Σε κάθε περίπτωση η σύγκρουση ανάμεσα στο ISIL και στο μεγάλο συνασπισμό δυνάμεων που οργανώνεται με στόχο την καταστροφή του, θέτει όλα τα ζητήματα που συνδέονται με την ειρηνευτική διαδικασία για το κουρδικό πάνω σε νέα βάση… Ο Α. Οτσαλάν ελέγχει ένα μέρος από το χώρο του ΕΚΚ και την 1 Οκτωβρίου 2014 προειδοποίησε ότι «αν «αν αυτή η σφαγή (στο Κομπανί) συντελεστεί, θα σημαίνει το τέλος της ειρηνευτικής διαδικασίας» (για το κουρδικό). Καλώ κάθε ένα στην Τουρκία που δεν επιθυμεί την κατάρρευση του δημοκρατικού ταξιδιού, να αναλάβει τις ευθύνες του» (δήλωση σε αντιπροσωπεία που τον επισκέφθηκε στη φυλακή, «Χουριέτ», 1/10/2014).
Στο άρθρο αυτό υπογράμμιζα ότι «οι συνομιλίες διεξάγονται με πολύ αργούς ρυθμούς, οι καχυποψίες και τα προβλήματα παραμένουν στην πρώτη γραμμή των συνομιλιών». Οι συνομιλίες ειρήνευσης έχασαν το μομέντουμ, η αργή διαδικασία άφησε βασικά πράγματα στο βήμα σημειωτόν, και έτσι η κρίση γύρω από το ισλαμικό χαλιφάτο άλλαξε την ατζέντα και αναποδογύρισε το «δημοκρατικό ταξίδι»- Κομπανί, τερματισμός εκεχειρίας, εκρήξεις στην Άγκυρα, πιθανή εκεχειρία από το ΕΚΚ, εκλογές στη σκιά του τρόμου την 1η Νοεμβρίου….