Η ΕΕ με δύο ταχύτητες

Η ΕΕ πήρε αποφάσεις και έτσι η συζήτηση έγινε πιο έντονη.
Το νέο «Δημοσιονομικό Συμβόλαιο», που συμφωνήθηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις 7 Δεκεμβρίου γίνεται αναφορά σε αυστηρούς δημοσιονομικούς κανόνες  όπως ο ισοσκελισμός των εθνικών προϋπολογισμών με αυτόματες κυρώσεις αν τα ελλείμματα ξεπερνούν το 3% και με ορίζοντα εφαρμογής τον Μάρτιο του 2012. Η Επιτροπή  μπορεί να επιβάλλει και διορθωτικό προϋπολογισμό σε χώρες που δεν πληρούν τα κριτήρια, το 
ESM τίθεται σε εφαρμογή στα μέσα του 2012. Η νέα Συνθήκη μεταξύ άλλων θα ενισχύσει το ρόλο της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για να επιβάλλει κυρώσεις στα κράτη που θα παραβιάζουν πρόνοιες της.

Μετά το πέρας της Συνόδου η Α. Μέρκελ έδωσε τη γερμανική άποψη επί του θέματος: «καταλήξαμε, μετά από μακρές διαπραγματεύσεις, σε ένα καλό αποτέλεσμα. Θα οικοδομήσουμε μια δημοσιονομική ένωση για το ευρώ που θα είναι ταυτόχρονα και μια ένωση σταθερότητας».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ν.  Κάμερον διαφώνησε με το «δημοσιονομικό πλαίσιο» και την ένταξή του σε νέα Συνθήκη –«αυτό που επιτεύχθηκε, δεν ήταν προς το συμφέρον της Βρετανίας και επομένως δεν το δέχτηκα. Δεν θα μπορούσα να παρουσιάσω αυτή τη νέα συνθήκη στο κοινοβούλιό μας…αν δεν μπορείς να έχει κανείς μία ασπίδα προστασίας εντός της συνθήκης είναι προτιμότερο να μείνει απ’ έξω… οι θεσμοί της ΕΕ ανήκουν στην ΕΕ ανήκουν και στα 27 κράτη της», είπε.

Ο γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί θεώρησε τη στάση Κάμερον ως απαράδεκτη«υπέβαλε (ο Κάμερον) μία πρόταση που φαίνεται σε μας απαράδεκτη, ένα πρωτόκολλο της Συνθήκης που θα απαλλάσσει τη Βρετανία από έναν μεγάλο αριθμό οικονομικών ρυθμίσεων και κανόνων. Δεν μπορούμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο. Αντιθέτως θεωρούμε ότι τα περισσότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οφείλονται ακριβώς στην έλλειψη ρυθμιστικών κανόνων. Αν θέλετε να μην είσαστε στη ζώνη του ευρώ αλλά να μετέχετε στις αποφάσεις για το ευρώ, ακόμα και να τις επικρίνετε, αυτό δεν είναι δυνατόν».
 
Η Βρετανίας και η  Ουγγαρία συμφωνούν, ενώ όλες οι άλλες χώρες είναι θετικές στην αλλαγή. Η Κύπρος συμφώνησε με την άποψη του γαλλογερμανικού άξονα και αυτό το κρίνω ως πολύ θετική εξέλιξη.

Τι σημαίνει αυτή η αλλαγή στην πράξη; Έως τώρα υπήρχε μια πιο τυπική ΕΕ με δύο ταχύτητες. Σήμερα αυτό θα πάρει πιο εμφανή μορφή. Θα επισημοποιηθεί και θα περάσει στις Συνθήκες. Η Βρετανία επέλεξε το δικό της δρόμο και αυτό φαίνεται πως αντανακλά τη διάθεση της πλειοψηφίας των βρετανών σύμφωνα με γκάλοπ που είδαν το φως της δημοσιότητας στις 11 Δεκεμβρίου. Η ΕΕ θα αλλάξει μορφή και όσες χώρες θέλουν και μπορούν θα ακολουθήσουν την «πρώτη ταχύτητα».

Η Κύπρος χρειάζεται να πάρει και τις δικές της ειδικές αποφάσεις, δημόσια, καθαρά και αποφασιστικά. Υπηρετεί το ύψιστο συμφέρον της Κύπρου να είμαστε στην «πρώτη ταχύτητα». Και για να είμαστε στην «πρώτη ταχύτητα» χρειάζεται να ψηφιστεί από τη Βουλή το πακέτο εξυγίανσης και ο προϋπολογισμός του 2012 όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η κυβέρνηση άργησε να πάρει αποφάσεις και τώρα όλα γίνονται πιο πιεστικά αλλά όχι απαγορευτικά. Η ΕΕ πήρε αποφάσεις. Αυτές συνάδουν με τις επιδιώξεις σχεδόν όλων των κρατών για δημοσιονομική εξυγίανση. Ασφαλώς δεν είναι πλήρεις γιατί είναι στενά δημοσιονομικού χαρακτήρα-άλλωστε τις καθοδηγούν συντηρητικοί πολιτικοί. Απουσιάζει το αναπτυξιακό, ευρύτερα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για επενδύσεις, απουσιάζει η αναφορά σε ένα ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας των πιο αδύνατων, απουσιάζει η ευρηματικότητα για την οικονομική ανάκαμψη. Αλλά έστω και έτσι κινείται μερικώς προς την κατεύθυνση που θωρακίζει το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, συνεπώς είναι ωφέλιμες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης από την ΕΕ και τα κράτη μέλη. Αυτά που θέλουν και μπορούν…