Η Καρπασία σε ασφυξία

Δύο ειδήσεις που συνδέονται με την Καρπασία είδαν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα. Στις 3 Οκτωβρίου ο τ/κ τύπος δημοσίευσε την πληροφορία ότι η διοίκηση του ψευδοκράτους προχωρά σε τροποποιήσεις στον κανονισμό οικοδομικής ανάπτυξης της περιοχής της Καρπασίας. Αυτό φέρεται να δήλωσε ο «υπουργός» εσωτερικών Ι. Καμίλ σε συνάντηση με τους τοπικούς παράγοντες της περιοχής Τρικώμου. Η δεύτερη είδηση αφορά την απόφαση Έρογλου να δώσει άδεια για δημιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Κερύνειας κοντά στον Άγιο Φίλωνα σε περιοχή από 100 στρέμματα.

Τι εξελίξεις στο δεύτερο θέμα παρακολουθούν το Υπουργείο Γεωργίας καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ήδη με διαβήματα του Υπουργού Γεωργίας Δ. Ηλιάδη  έχουμε μια ευαισθητοποίηση των Υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ, ενώ ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες έχουν κάνει επιτόπιες επισκέψεις στην περιοχή του Αγίου Φίλωνα. Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο εξαιτίας του γεγονότος ότι η περιοχή της Καρπασίας παρουσιάζει ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, παρεμβαίνει με στόχο την μη αλλοίωση των βασικών της χαρκτηριστικών.

Η Καρπασία, ως γνωστόν, είναι η κατεχόμενη περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό εποίκων, ενώ στην περιοχή έχουν ανεγερθεί σημαντικές ξενοδοχειακές μονάδες, όπως αυτή στη Βουκολίδα. Η περιοχή ελέγχεται πολιτικά κατά απόλυτο τρόπο από το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, αφού η μεγάλη πλειοψηφία των εποίκων ψηφίζει Έρογλου.

Δυστυχώς, ούτε οι εκκλήσεις, ούτε οι διαμαρτυρίες των κατοίκων μπορεί να αποδώσουν μακροπρόθεσμα. Θωρώ ότι τα διαβήματα στο πεδίο της ΕΕ είναι -συγκριτικά- ο πιο αποδοτικός μηχανισμός παρεμπόδισης των σχεδίων του ψευδοκράτους. Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα ευρύ πεδίο πολιτικής δράσης που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή του περιβάλλοντος και αυτό μπορεί να αποτελεί μόνο η εντατικοποίηση της διαδικασίας επίλυσης. Πιστεύω ότι το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η πολιτική που θα ξεπεράσει το συγκυριακό ή το επιμέρους και θα θέτει την επίλυση στην πιο υψηλή προτεραιότητα. Η Καρπασία για μια σειρά από λόγους -και στους οποίους η ευθύνη του Τ. Παπαδόπουλου ήταν βαρύτατη- δεν περιλαμβανόταν στα υπό επιστροφή εδάφη στο χάρτη που πρότεινε ο τότε ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν. Ο Επίτροπος Γ. Φερχόιγκεν πέτυχε αναθεώρηση της τουρκικής προσέγγισης επί του θέματος, αλλά ο τότε πρόεδρος είχε άλλα κατά νουν.

Γι’ αυτό σήμερα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, αν και ο πρόεδρος Χριστόφιας δικαίως επιμένει στη δημιουργία «εθνικού πάρκου» στην Καρπασία αποτελούμενο από σημαντικά ε/κ χωριά, υπαγόμενα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Τόσο οι πληροφορίες για τροποποιήσεις στον οικοδομικό κανονισμό, όσο και εκείνες για τον Άγιο Φίλωνα, βεβαιώνουν ότι οι εξελίξεις επί του εδάφους χειροτερεύουν. Οι συνομιλίες για την επίλυση είναι σε κρίσιμο στάδιο και από το αποτέλεσμά τους θα κριθούν πολλά τόσο στην Καρπασία όσο και γενικότερα στην κατεχόμενη Κύπρο. Οι δυσκολίες στις συνομιλίες είναι πολλές, αλλά είναι βέβαιο ότι η συζήτηση επί του περιουσιακού θα δείξει πού ακριβώς βρισκόμαστε…