Η Καταλονία στην ουρά

Τα νέα είναι καλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε τη σωστή θέση. Έτσι σύμφωνα με ρεπορτάζ στο «Βήμα» στις 17 Σεπτεμβρίου, «ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι Βρυξέλλες στη Βαρκελώνη, όπου σε λίγες μέρες θα γίνουν πρόωρες εκλογές-διακήρυξη ανεξαρτησίας. «Οποιαδήποτε περιοχή χώρας-μέλους ανεξαρτητοποιείται, αυτομάτως είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ. Ουσιαστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε τη θέση που είχε διατυπώσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το 2014, όταν οι καταλανοί είχαν και πάλι κινητοποιηθεί στο πλαίσιο ενός δημοψηφίσματος που ποτέ δεν έγινε.

Ο συνασπισμός κομμάτων Junts Pel Si (Μαζί για το ναι) και το CUP έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι σε περίπτωση νίκης στις εκλογές, θα προχωρήσουν άμεσα τα σχέδια για την απόσχιση της Καταλονίας από την Ισπανία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι τα δύο αυτά κόμματα εξασφαλίζουν την πλειοψηφία στο τοπικό Κοινοβούλιο.

Η δήλωση των Βρυξελλών, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε ικανοποίηση στην συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος έτσι κι αλλιώς έχει κατ΄επανάληψη τονίσει ότι δεν υπάρχει καν ζήτημα ανεξαρτητοποίησης της Καταλονίας. Ο Ραχόι εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά θα επικρατήσει ο κοινός νους. «Το εύχομαι και το επιθυμώ ως πρωθυπουργός και Ισπανός».

Υπέρ μιας ενωμένης Ισπανίας έχουν ταχθεί αρκετοί ηγέτες, από τον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πριν από δύο 24ωρα συναντήθηκε στον Λευκό Οίκο με τον βασιλιά Φίλιππο Στ’, μέχρι την Άνγκελα Μέρκελ και τον Πάπα Φραγκίσκο.

Πιο ξεκάθαρος στο μήνυμά του υπήρξε πρόσφατα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, δεδομένου ότι η Σκωτία δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο νέου δημοψηφίσματος. «Οι χώρες που φεύγουν από την ΕΕ μπαίνουν στην ουρά για να ξαναμπούν στην Ένωση» ήταν το χαρακτηριστικό του σχόλιο»- («Βήμα», 17 Σεπτ).

Οι ειδήσεις είναι σημαντικές και ξεπερνούν την Καταλονία της 27ης Σεπτεμβρίου. Ο κατακερματισμός, οι διαιρέσεις ανάμεσα στα κράτη, δεν είναι το μέλλον της ΕΕ όπως το σχεδίασαν οι πατέρες της ευρωπαϊκής ιδέας. Οι δυσκολίες είναι πολλές και γνωστές. Στην Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, στο Βλελγιο. Αρκετές χώρες διαθέτουν τα δικά τους ιδιαίτερα προβλήματα, συνεπώς κάθε χώρα οφείλει να προβληματιστεί για τις λύσεις. Συνολικά, στη γενική κατεύθυνση απαιτείται μια διαφορετική προσέγγιση: περισσότερη αποκέντρωση στην Ισπανία και αλλού, ενίσχυση του ομοσπονδιακού μοντέλου, μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στις περιφέρειες, καλύτερη ισορροπία στις εξουσίες ανάμεσα στο κέντρο και τις περιφέρειες, δικαιότερη κατανομή των πόρων.

Αρκετοί κάτοικοι της Καταλονίας καταθέτουν ένα δίκαιο αίτημα στη Μαδρίτη όπως είναι το αίτημα για την καλύτερη διάθεση των πόρων στις περιφέρειες, αλλά δίνουν λάθος απάντηση στο αίτημά τους. Η απόσχιση θα στείλει λάθος μήνυμα στην Ισπανία και στην ΕΕ, το σωστό αίτημα για περισσότερη αυτονομία θα μετατραπεί σε βήμα αποσταθεροποίησης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Σωστά λέει ο Κάμερον ότι «οι χώρες που φεύγουν από την ΕΕ μπαίνουν στην ουρά για να ξαναμπούν στην Ένωση», συνεπώς ούτε και ο ίδιος έπρεπε να ανακινήσει θέμα δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία!

Η θέση της Επιτροπής είναι σαφής και ο καθένας οφείλει να ζυγίζει τις επιπτώσεις από τις επιλογές του στην Καταλονία στις 27 Σεπτεμβρίου-«οποιαδήποτε περιοχή χώρας-μέλους ανεξαρτητοποιείται, αυτομάτως είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης».