Η κλειστή κούρσα της Κ/πολης

Θα κερδίσει ο Τ. Ερτογάν την Κ/πολη σήμερα ή ο Ε. Ιμάμογλου θα ετοιμαστεί να τρέξει για την προεδρία της χώρας το 2028; Αυτό είναι το μυστικό της εκλογικής αναμέτρησης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Τουρκία. Όλες οι περιφέρειες έχουν τη σημασία τους, αλλά η επικέντρωση στην Κ/πολη έχει ευρύτερο ενδιαφέρον. Κατά το Reuters (28/3) «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν Ιμάμογλου και Κουρούμ σε κλειστή κούρσα  σε μια πόλη από 16  εκατομύρια πληθυσμό, στην πόλη όπου έφτιαξε όνομα ο Τ. Ερτογάν στη δεκαετία του 90»

  • Πέρσι, η υπό τον Τ. Ερτογάν «Λαϊκή Συμμαχία» (ΚΑΔ, Κόμμα Ανάπτυξης Δικαισύνης, συν ΚΕΔ, Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης), κέρδισε τις προεδρικές και τις κοινοβουλευτικές εκλογές. Τώρα δίνει τα ρέστα της για την Κ/πολη. Υπό το σύνθημα «Κ/πολη Ξανά», ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης Μουράτ Κουρούμ διεκδικεί την δημαρχία από τον νυν κάτοχό της Ε. Ιμάμογλου. Η επιλογή Κουρούμ έγινε με βάση ποιοτικά στοιχεία-νέος, τεχνοκράτης, σχετικός με τα ζητήματα αντισεισμικής ασφάλειας- σε αντίθεση με τον παλαιομοδίτη Μ. Γιλντιρίμ το 2019.

Γιατί όμως ο Τ. Ερτογάν δίνει τόση σημασία στην Κ/πολη; 1ον, Γιατί εκεί ανεδείχθη ως πολιτικός, 2ον, Δεν θέλει να χάνει ακόμα και αν η μάχη έχει συμβολική σημασία, ή ακόμα και αν αφορά ένα παιχνίδι χωρίς βαθμολογική σημασία-αυτός είναι ο Ερτογάν, και 3ον, Μια δεύτερη νίκη Ιμάμογλου τού δίνει αέρα να τρέξει για την προεδρία το 2028 και με αντίπαλο έναν εκ των πιθανότερων διαδόχων του Ερτογάν (Χακκάν Φιντάν, υπουργό εξωτερικών, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, «πατέρα» των τουρκικών drones  και γαμπρό του Ερτογάν), και έτσι να αυξήσει τις πιθανότητες του για να φτάσει στην προεδρική κατοικία στην  Άγκυρα.

Τρία εκλογικά χαρακτηριστικά

  1. Ο Ε. Ιμάμογλου νίκησε συνεργαζόμενος βέβαια με το δικό του κόμμα (ΡΛΚ) και το Καλό Κόμμα της Μ. Ακσενέρ. Τώρα το κόμμα αυτό κατεβαίνει μόνο του και αντικειμενικά αυτό ευνοεί Κουρούμ-πάντως η Μ. Ακσενέρ το τελευταίο διάστημα (2023/24) με συνέπεια κάνει επιλογές στα μέτρα του Ερτογάν, ουσιατικά παρεμβάλλει εμπόδια/κατ’ ακρίβειαν κάνει ότι περνά από το χέρι της για να παρεμποδίζει την προσπάθεια του ΡΛΚ κάποια στιγμή να επανέλθει στην εξουσία, κάτι που δεν έχει καταφέρει από το 2002 και ύστερα.
  1. Για να νικήσει ο Κουρούμ δεν αρκεί η τρίτη υποψηφιότητα από το κόμμα της Μ. Ακσιενέρ. Κλειδί παραμένουν οι ψήφοι των Κούρδων που ζουν και ψηφίζουν στην Κ/πολη. Γι’ αυτό Τ. Ερτογάν πήγε να τους συναντήσει στο Ντιγιάμπακκιρ (27/3) για να παίξει σε δύο ταμπλό: να στηριξει τον υποψήφιο του κόμματός του εκεί και από την άλλη να στείλει μήνυμα στους Κούρδους που ψηφίζουν στην Κ/πολη- «μην ψηφίσετε Ιμάμογλου». Είπε: «Οι εκλογές της Κυριακής είναι καθοριστικής σημασίας για τους κούρδους πολίτες, συνιστούν αποφασιστικό σημείο γι’ αυτούς, καθώς οι αδελφοί μας κούρδοι είναι ελεύθεροι από κάθε καταπίεση και θα αποφασίσουν για το μέλλον τους μόνοι τους, για την πόλη τους, με ελεύθερη βούληση». Αλλά έπαιξε και στο άλλο ταμπλό: «Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει δρόμος να προχωρήσουμε με αυτούς που αγκαλιάζουν κάθε περιθωριακή ιδεολογία στην Κ/πολη και (αυτήν) να την κάνουν αρχηγό στους αδελφούς μου Κούρδους», (Πηγή, «Χουρριέτ», 28/3)
  1. Μια μέρα πριν από την ομιλία Ερτογάν στο Ντιγιάμπακκιρ, ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης Νουμάν Κουρτουλμους άνοιξε ξανά την παλιά ενότητα  «νέο σύνταγμα στην χώρα». Ο Τ. Ερτογάν έκτισε την ηγεμονία του με το να θέτει μεγαλεπήβολους στόχους (Κανάλι Κ/πολης, Αιώνας της Τουρκίας, η χώρα στις δέκα πιο ισχυρές παγκόσμιες οικονομίες, αυτάρκεια στην αμυντική βιομηχανία, δεύτερος πυρηνικός σταθμός, νέο σύνταγμα κ.α). Ανεξάρτητα από το βαθμό υλοποίησής τους και κινητοποιώντας την τουρκική κοινωνία πάνω στην γραμμή τους, εκτροχίαζε επί είκοσι χρόνια τον Κ. Κιλινστλάρογλου και τώρα πιέζει τον Ιμάμογλου. Θα του βγει και τώρα αυτό το χαρτί; Η κάλπη σήμερα έχει το λόγο!

Λάρκος Λάρκου