Η Κύπρος αλλιώς

Η ορολογία «έξυπνη Κύπρος» μας ταιριάζει. Λύσεις απλές, ευφυείς, με λιγότερο κόστος. Κάνουν τη ζωή των κυπρίων πιο απλή και δείχνει ότι μπορούμε να δουλεύουμε πιο αποτελεσματικά. Παραδείγματα από την τρέχουσα επικαιρότητα:

Εδώ και χρόνια συζητείται το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου, πιο μεγάλου κτιρίου για τις ανάγκες της Βουλής.  Περιοχές: παλιά ΠΑΣΥΔΥ, στρατόπεδο δίπλα στο Χίλτον. Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Μ. Μαυρομάτης το είπε ανοικτά στη ΓΣ του ΚΕΒΕ:  νέο κτίριο της ολομέλειας της Βουλής να γίνει το «κλασσικό» Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Το κτίριο πάσχει ως θεατρικό μπορεί όμως να γίνει ένα σημαντικό κτίριο της Βουλής, δίπλα από τις τωρινές εγκαταστάσεις της. Λιγότερο κόστος, λύση λειτουργική στο κέντρο της πόλης.

Ο οικονομικός αναλυτής  Π. Παπαγεωργίου σε ομιλία του στη Λευκωσία σχετικά με  στοχευμένες παροχές του Υπουργείου Εργασίας και την αδυναμία να βρεθούν τα μετρήσιμα οικονομικά κριτήρια. Μπορούσε να λυθεί έγκαιρα με προσωπικές, με δηλώσεις ευθύνης κάθε ατόμου προς το Υπουργείο. Με την παλιά μέθοδο χάθηκε πολύτιμος χρόνος, ακόμα να επιλυθεί το ζήτημα, ψαχνόμαστε. Η λύση που πρότεινε ο Π. Παπαγεωργίου μου φαίνεται απλή, ελεγχόμενη, πρακτική.

Η συζήτηση για τον νέο καθεδρικό ναό στη Λευκωσία συνεχίζεται. Εντάσεις, διαφωνίες, ομάδες πίεσης. Είναι, κατά την κρίση μου, άμεση λύση η μετατροπή του ιστορικού ναού Παναγίας της Φανερωμένης σε καθεδρικό ναό. Ένας ναός που υπάρχει, δεμένος με την ιστορική διαδρομή της Κύπρου, στο κέντρο της πόλης συμβολίζει κάτι πολύ σημαντικότερο από μια απλή αναβάθμιση. Λύση εξόχως σημαντική, αισθητικά πλήρης.

Η αφήγηση είναι χαρακτηριστική: γιος έλληνα που ζούσε στη Σουηδία ζητούσε βεβαίωση διαμονής και ρώτησε ένα σουηδό: πού βρίσκεται το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα για να πάρω το χαρτί; Η απάντηση: σε κανένα αστυνομικό τμήμα. Κάθε πολίτης αυτής πόλης μπορεί να σου δώσει τη βεβαίωση που ζητάς εφόσον ξέρει ότι είσαι εδώ…Πήγαινε σε ένα γείτονά σου…

Η παραδοσιακή αντίληψη για να αλλάξουμε πράγματα παραμένει δυσκίνητη, πολύπλοκη, γραφειοκρατική. Σήμερα που τα σύνορα υποχωρούν, που οι ανάγκες τρέχουν με άλλους ρυθμούς, χρειάζεται να δουλέψουμε αλλιώς -κυρίως να σκεφθούμε αλλιώς. Πιο πρακτικά σημαίνει να κάνει πιο αποφασιστικά βήματα μπροστά ολόκληρη η κοινωνία μας.