Η Κύπρος στον μεγάλο συνασπισμό

Το ρεπορτάζ από το αθηναϊκό «Βήμα» στο τέλος Αυγούστου κάνει εισαγωγή στο θέμα: «Στο διεθνές πεδίο ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι τάχθηκε υπέρ ενός μεγάλου, παγκόσμιου συνασπισμού για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους… Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα προτείνει μια στρατηγική εναντίον του ΙΚ στη διάρκεια μιας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ… Θα επωφεληθούμε από αυτή την ευκαιρία για να συνεχίσουμε προς τον σχηματισμό ενός μεγάλου συνασπισμού και για να υπογραμμίσουμε τον κίνδυνο που αποτελούν οι ξένοι τρομοκράτες μαχητές, κυρίως αυτοί που έχουν ενταχθεί στο ΙΚ», σημείωσε ο Κέρι. «Δεν θα επιτρέψουμε στον καρκίνο του ΙΚ να επεκταθεί σε άλλες χώρες. Ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει αυτή τη μάστιγα και τελικά να τη νικήσει».

Το «Βήμα» συνεχίζει στο ίδιο θέμα στις 4 Οκτωβρίου: «Oι Γερμανοί πρέπει να ξεπεράσουν τις φιλειρηνικές τους τάσεις και να στηρίξουν τις προσπάθειες για να εξαλειφθεί η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, που έχει καταλάβει μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε μια ομιλία που εκφώνησε. «Ο πειρασμός ίσως να υφίσταται προκειμένου να μην εμπλακούμε καν στον πόλεμο εναντίον αυτών των τρομοκρατών ή να ελπίζουμε ότι το πρόβλημα με κάποιο τρόπο θα επιλυθεί μόνο του. Αυτό δεν θα γίνει. Αυτό συνιστά μία πρόκληση για ολόκληρο τον κόσμο, όχι μόνο για τις ΗΠΑ, όχι μόνο για τα αραβικά κράτη της περιοχής. Το να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους αποτελεί συμφέρον της ίδιας της Γερμανίας. Οι τζιχαντιστές αποτελούν επίσης απειλή για την ασφάλεια εδώ». Πολλοί Γερμανοί εμφανίζονται διστακτικοί στο ενδεχόμενο να συνδράμουν στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Η Μέρκελ δεν έκανε καμία αναφορά στο ενδεχόμενο η Γερμανία να εμπλακεί στρατιωτικά στο Ιράκ πέρα από το υπάρχον σχέδιο, που έχει ήδη ξεκινήσει με στόχο τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση τουλάχιστον 10.000 Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά».

Στην ίδια κατεύθυνση ο κύπριος ΥΠΕΞ Ι. Κασουλίδης δήλωσε (ΚΥΠΕ, 1/10/14) «ότι είναι καθήκον της Κύπρου να συμμετάσχει στο διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε (ΙΚΙΛ), προσθέτοντας πως διακυβεύονται οι αξίες του πολιτισμού και η ελευθερία. Ανέφερε ότι η συνεισφορά της Κύπρου αναδεικνύει τη γεωγραφική της θέση, ενώ πρόσθεσε ότι πέραν της συμμετοχής των Βρετανικών Βάσεων, η Λευκωσία θα παράσχει διευκολύνσεις και στη γαλλική πολιτική αεροπορία, στη αεροπορική βάση «Ανδρέας Παναπανδρέου». Ερωτηθείς μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης στη Λευκωσία για τους εορτασμούς της 54ης επετείου της ανεξαρτησίας της Κύπρου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «η Κύπρος θέλοντας να υποδείξει τη σημασία του γεωστρατηγικού της χώρου, συμμετέχει κυρίως δια της γεωγραφικής της θέσης. Είναι καθήκον μας να συμμετάσχουμε, όπως και όλη η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα σε αυτή τη μάχη, γιατί είναι ο πολιτισμός μας, είναι η ελευθερία μας η οποία διατρέχει κινδύνους από αυτές τις αρρωστημένες νοοτροπίες» των τζιχαντιστών του ΙΚΙΛ, σημείωσε. Αναφέρθηκε στα παραδείγματα των Χριστιανών της Μοσούλης και άλλων πόλεων στο Ιράκ, από τους οποίους είτε ζητήθηκε να αλλαξοπιστήσουν, είτε καρατομήθηκαν, είτε υποχρεώθηκαν σε φυγή. Είμαστε στην ίδια μάχη και στον ίδιο αγώνα όλοι».

Η Κύπρος έχει κάθε συμφέρον να λάβει μέρος στο συνασπισμό των 60 κρατών κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ και στη Συρία. Η παραχώρηση διευκολύνσεων στο μπλοκ των προθύμων όπως αυτή στην αεροπορική βάση «Α. Παπανδρέου» αλλά και άλλες υποστηρικτικές προσπάθειες υπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υπόθεση της αντιμετώπισης του παραλογισμού των φανατικών του «ισλαμικού κράτους». Η Κύπρος μπορεί να κάνει όσα οι δυνατότητες της το επιτρέπουν. Αυτό είναι το μείζον. Ταυτόχρονα σε πολιτικό επίπεδο να ασκήσει την εξωτερική της πολιτική στο ίδιο πλαίσιο, με διαβουλεύσεις και συνεννόηση με τους κύριους παίκτες του μεγάλου αυτού συνασπισμού. Δεν χωρούν ταλαντεύσεις και μισά βήματα. Χρειάζεται πλήρης κατανόηση της απειλής που συνιστά το «ισλαμικό κράτος» και ενεργητική συμμετοχή για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του μαζί με την ΕΕ και τους εταίρους μας.

Ο πρέσβης Π. Θεοδωρακόπουλος συμπληρώνει τα πιο πάνω υπογραμμίζοντας ότι «ζούμε στον αιώνα του marketing…ζούμε στην εποχή που πρέπει ηγεσία και λαός να συνειδητοποιήσουν τη σημασία της εικόνας που σχηματίζεται για τη χώρα τους στη διεθνή κοινωνία. Οι καταβαλλόμενες προσπάθειες πρέπει να αποβλέπουν στη δημιουργία θετικής εικόνας…η εικόνα δεν δημιουργείται από τη μια στιγμή στην άλλη. Η εικόνα σχηματίζεται με την επανάληψη του μηνύματος ή των μηνυμάτων. Η εικόνα κτίζεται…». ( Π. Θεοδωρακόπουλος Πολιτικό Μάρκετιγκ, Λόμπι και Διπλωματία- Άσκηση Πολυδιάστατης Διπλωματίας, Αθήνα, 1999)