Η Κύπρος, το κυπριακό και η ΕΕ ευθύνες και προκλήσεις.

Εκλεκτοί ομιλητές,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Φίλες και Φίλοι,

Το κυπριακό μπορεί να λυθεί με συνομιλίες κορυφής. Αυτό αφορά τον πρόεδρο Χριστόφια και τον τ/κ ηγέτη Μ. Α. Ταλάτ. Τι πρέπει να κάνουν οι δυνάμεις ή κινήσεις πολιτών που ενδιαφέρονται να πάμε μπροστά; Να είναι θεατές ή να συμβάλλουν στην προσπάθεια; Προτιμούμε το δεύτερο. Ο ΟΠΕΚ πιστεύει ότι η αδράνεια παγιώνει τα τετελεσμένα, ενώ η θετική δράση παρέχει μια ελπίδα. Πιστεύουμε στη διπλωματία των πολιτών.

Χρειάζεται δημόσιος διάλογος, επικοινωνία, να συζητάμε τις συμφωνίες και τις διαφωνίες μας. Να θέτουμε απόψεις και εισηγήσεις, μπροστά στους πολίτες. Χρειάζεται να αρνηθούμε την ακινησία, να έχουμε τη θέληση να αλλάξουμε τα πράγματα, και να εργαστούμε για την πρόοδο. Εμείς λέμε ότι χρειάζονται σχέδια, προσπάθεια, κινητοποίηση. Εκτιμούμε ότι η βάση για την πρόοδο είναι ο ενημερωμένος πολίτης..

Έχουμε σήμερα μαζί μας τρεις σημαντικούς ομιλητές, που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν το σκηνικό, να βοηθήσουν την Κύπρο να γυρίσει σελίδα. Θεωρώ ότι η κοινή συνάντηση Κυπριανού-Σογιέρ- Ρόττε είναι ωφέλιμη για όλη την Κύπρο. Κυπριανού και Σογιέρ είναι ηγέτες δύο μαζικών κομμάτων, που επιδιώκουν την επίλυση. Για την Μέχτιλτ Ρόττε  θα έλεγα ότι με την κρίση, τη σοφία και την ενεργητικότητά της έχει καταξιωθεί ως μια μεγάλη φίλη όλης της Κύπρου.

Φίλες και Φίλοι,

Τίποτα στην πολιτική δεν είναι εύκολο, ούτε αυτονόητο Υπάρχουν δυσκολίες, τόσο στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, όσο και σε επίπεδο κοινής γνώμης. Για παράδειγμα μερικοί ε/κ πιστεύουν ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει. Σήκωσαν τα χέρια ψηλά. Συμπαθούν τα τείχη, έχουν την ψευδαίσθηση ότι αυτό είναι «λύση».

Στηρίζουμε την προσπάθεια που καταβάλλουν ο Δ. Χριστόφιας και ο Μ. Ταλάτ. Γνωρίζουμε την πρόοδο αλλά και τις δυσκολίες. Είναι χρήσιμο να ολοκληρωθεί η συνολική διαπραγμάτευση. Γύρω μας συντελούνται αξιόλογες αλλαγές που επηρεάζουν το κυπριακό. Στην Ελλάδα η νίκη του ΠΑΣΟΚ και η πρωθυπουργία Γ. Παπανδρέου είναι μια σημαντική πρόοδος, την χαιρετίζουμε και ως μια νίκη της Κύπρου. Στην Τουρκία η ηγεσία Ερτογάν προσφέρει δυνατότητες που δεν υπήρχαν πριν με άλλους τούρκους πρωθυπουργούς. Στην ΕΕ τίθεται σε εφαρμογή η Συνθήκη της Λισσαβόνας, έτσι που η ΕΕ να λειτουργεί σε  ένα πλαίσιο που να ανταποκρίνεται καλύτερα στα νέα δεδομένα που η διεύρυνση έχει δημιουργήσει.

Φίλες και Φίλοι,

Κατά την κρίση μας ο καταλύτης που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, που θα δώσει ώθηση στις συνομιλίες είναι η πλήρης αξιοποίηση του πλαισίου που παρέχει η ΕΕ.  Η ευρωτουρκική σχέση,  η αξιολόγηση του Δεκέμβρη, η άσκηση της διπλωματίας των διασυνδέσεων, μπορεί να δημιουργήσουν συσχετισμούς συμφερόντων ικανούς να οδηγήσουν στην Κύπρο της ειρήνης και της σταθερότητας. Η ΕΕ μπορεί να δώσει λύσεις εκεί που ο ΟΗΕ δεν μπορεί. Παράδειγμα, οι εγγυήσεις, το περιβάλλον ασφαλείας γύρω από τη συμφωνία, η οικονομία, και η ανοικοδόμηση.

Τα κείμενα είναι σημαντικά. Εξίσου σημαντικό είναι  να έχουμε πολίτες που να στηρίζουν τα κείμενα, να δημιουργούν ένα πλαίσιο εμπιστοσύνης πάνω από τις υπογραφές. Η ιστορική εμπειρία βεβαιώνει ότι τα τείχη κάθε είδους μπορεί να πέσουν. Το Βερολίνο το απέδειξε. Η προοδευτική πλειοψηφία μπορεί να εμποδίσει τη διχοτόμηση της πατρίδας μας και να οικοδομήσει μια ενωμένη Κύπρο με μια φωνή στην Ενωμένη Ευρώπη.

Εισαγωγική Ομιλία από Λάρκο Λάρκου, πρόεδρο ΟΠΕΚ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΠΕΚ, ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΚΥΠΡΟΣ, ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ Η ΕΕ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ»

26 Νοεμβρίου 2009