Η λύση και η αμμόχωστος

Ο Α. Ντάουνερ, ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Μπα-κι Μουν στο κυπριακό, ζήτησε δημόσια από τον Δ. Χριστόφια και τον Ν. Έρογλου «να αποφασίσουν εάν επιθυμούν -ή όχι- λύση του κυπριακού. Βρίσκονται σε ένα σημείο που πρέπει να πάρουν μια απόφαση, είτε πρόκειται να καταλήξουν σε συμφωνία, είτε όχι,». Σε συνέντευξη του στην εβδομαδιαία τ/κ εφημερίδα “Cyprus Οbserver» είπε και τα εξής: «όλοι λένε ότι το 100% των ανθρώπων είναι υπέρ μιας λύσης. Μπορείς να εκπαιδεύσεις έναν παπαγάλο να το λέει. Το ερώτημα είναι, εάν είσαι υπέρ της συμφωνίας με την άλλη πλευρά, με την οποία θα μπορούσες να ζήσεις με όλα όσα συνεπάγονται με αυτό».

Την ίδια ημέρα ο πρόεδρος Χριστόφιας σε συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Χ. Μ. Μπαρόσο και τον επίτροπό για την Διεύρυνση Σ. Φούλε επανέλαβε την πρόταση του προκατόχου του Τ. Παπαδόπουλου για άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου για εμπορικές δραστηριότητες των τ/κ κάτω από την εποπτεία της ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι θα επιστραφεί το Βαρώσι στους νόμιμους κατοίκους του.

Τα δύο αυτά φαινομενικά ξεχωριστά ζητήματα (δηλώσεις Ντάουνερ και πρόταση Χριστόφια) αντανακλούν μια σχετικώς νέα πραγματικότητα στο κυπριακό: ο ΟΗΕ μάλλον καταγράφει μια απαισιόδοξη νότα στο κυπριακό,  ενώ ο πρόεδρος Χριστοφιας αναζητεί ερείσματα σε νέα θεματολογία (Αμμόχωστος, απ’ ευθείας εμπόριο, με ανταλλάγματα). Η τ/κ ηγεσία γνωρίζει ότι στο τέλος του χρόνου (σε περίπτωση αδιεξόδου στις συνομιλίες) πιθανόν να πάρει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το απ’ ευθείας εμπόριο χωρίς «μεσολαβητές». Σε αυτή την περίπτωση, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα προσέξει την πρόταση Χριστόφια, την οποία στο παρελθόν επίσης απέρριψε.

Οι συζητήσεις για το απ’ ευθείας εμπόριο ή και πιθανές κινήσεις για ανταλλάγματα, δεν αποτελούν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αποτελούν κινήσεις τακτικής, ή αποτελούν μέρος της διαχείρισης ενός πιθανού αδιεξόδου. Στην ουσία δείχνουν ότι η προσπάθεια για τη συνολική επίλυση προχωρά με βήματα σημειωτόν και οτι η προσπάθεια έχασε το μομέντουμ. Ωστόσο, χρειάζεται,  έστω και έτσι, να δει κανείς το σύνολο του κάδρου. Σε κάθε σενάριο η συνολική επίλυση αποδίδει τα πλεονεκτήματα που η πλειοψηφία των ε/κ και των τ/κ υποστηρίζει.  Η επιμονή σε αυτή την κατεύθυνση θα βγάλει το κυπριακό από την ιδιότυπη διεθνή αγνόηση και θα εντάξει την Κύπρο στη ζώνη της σταθερότητας. Χρειάζονται μεγάλες αποφάσεις που θα κερδίσουν το ευρωπαϊκό και διεθνές ενδιαφέρον και θα θέσουν το ζήτημα της λύσης στη διεθνή ατζέντα.