Η πλάνη του Επιμηθέως

Τα διλήμματα είναι μέρος της πολιτικού αγώνα. Από την αρχαιότητα έως σήμερα το δίλημμα είναι γνωστό: Προμηθείς ή Επιμηθείς; Καθοδηγητές ή ουραγοί;

Μια ματιά στο πώς εξελίσσεται σήμερα το κυπριακό μπορεί να μας βοηθήσει σε αποφάσεις για το πως μπορούμε να βαδίσουμε αύριο.

Σήμερα ακολουθούμε τις εξελίξεις, τρέχουμε πίσω από τα γεγονότα που δημιουργούν άλλοι, είμαστε πίσω από τις ανάγκες της ιστορικής συγκυρίας. Χρειάζεται, κατά τηνάποψή μου, να ενεργήσουμε διαφορετικά. Να βγούμε πάνω από τα τρέχοντα και τα «μικρά». Δηλαδή να σκεφθουμε στρατηγικά και σφαιρικά. Πρώτο βήμα για να πάμε σε αυτή την κατεύθυνση είναι να δούμε τις εξελίξεις από ψηλά, με το «βλέμμα του αετού».

Η επικαιρότητα στο κυπριακό διακλαδώνεται γύρω από τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006. Αυτή η συμφωνία είναι συνταγή για μόνιμο αδιέξοδο στο κυπριακό. Η Τουρκία πάγωσε την υλοποίησή της. Η ακινησία και η μόνιμη στασιμότητα βολεύει τα τουρκικά συμφέροντα. Αυτή ακριβώς η διαπίστωση συνιστά στην ε/κ πλευρά να αναπροσαρμόσει την πολιτική της και να να μην αγκυλώνεται σε μια συμφωνία που ολοκλήρωσε τον κύκλο της προτού καν αρχίσει. Η 8η Ιουλίου αφορά μια μεταφυσική αντίληψη για τη λύση του κυπριακού- δηλαδή να σαλαμοποιηθεί η ουσία του σε σχεδόν 100 «Τεχνικές Επιτροπές».

Η Τουρκία και η τ/κ ηγεσία αξιοποιεί το χρόνο που της προσφέρει η εμμονή σε μια καταδικασμένη συμφωνία για να προωθήσει νέα τετελεσμένα επί του εδάφους στην κατεχόμενη Κύπρο –οικοδομικός οργασμός, έποικοι, διεθνής δραστηριότητα.

Συνεπώς η πολιτική μας χρειάζεται να κινείται με πρόβλεψη, σχεδιαμό και αποφασιστικότητα. Χρειάζεται να αλλάξουμε πολιτικό «γήπεδο». Η 8η Ιουλίου χρειάζεται να αντικατασταθεί με δική μας πρωτοβουλία με ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για να γίνει η ΕΕ ο καταλύτης εξελίξεων στο κυπριακό. Η Έκθεση Προόδου για την Τουρκία -που τώρα διαμορφώνεται στους κόλπους των 27- μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία γι’ αυτόν τον επίπονο σχεδιασμό. Η αλλαγή αυτή συνδέεται με το στρατηγικό συμφέρον των ε/κ, δηλαδή να τεθεί το κυπριακό στον σκληρό πυρήνα της ευρωτουρκικής σχέσης. Αυτός είναι ο τρόπος για να ελεχθεί η σημερινή κατάσταση στην οποία κυριαρχεί η ασάφεια και η σύγχυση ως προς το τι ζητάμε και πού πάμε. Η Κύπρος να βγει από την πλάνη του Επιμηθέως και να δουλέψει ως κράτος- πρωταγωνιστής.