Η Πολωνία έχει νεύρα!

Επιτέλους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε την σωστή απόφαση! Κάλεσε την πολωνική κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις μέσα σε ένα μήνα για όλα όσα προνοούνται σε νόμο που πέρασε το κυβερνόν κόμμα από το κοινοβούλιο. Ο νόμος που ψήφισε το υπό τον Γ. Κατσίνσκι κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) προβλέπει:

Κατάργηση του συστήματος επιλογής των δικαστών από το ίδιο το σώμα.

Άμεσο διορισμό δικαστών πρώτου και δεύτερου βαθμού από τον Υπουργό Δικαιοσύνης.

Διαφορετικά συστήματα συνταξιοδότησης για άνδρες και γυναίκες δικαστικούς.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι,

πρώτο,

Καταργείται η  θεμελιώδης ευρωπαϊκή αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Και, δεύτερο,

Καταστρατηγείται η αρχή της ισότιμης αντιμετώπισης ανδρών και γυναικών.

Η Επιτροπή φαίνεται αποφασισμένη να οδηγήσει το θέμα στην κρίση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με το ερώτημα της στέρησης ψήφου για την πολωνική κυβέρνηση στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Τι τρέχει, λοιπόν στη Βαρσοβία;

πρώτο, η κυβέρνηση ξεπέρασε κάθε όριο αυθαιρεσίας, παραβιάζοντας με τον πιο ωμό τρόπο θεμελιώδεις ευρωπαίκές αρχές. Η κυβέρνηση αυτή γυρίζει την Πολωνία δεκαετίες πίσω και αυτό δεν μπορεί να μείνει χωρίς κυρώσεις.

δεύτερο, ο πολωνός πρόεδρος Α. Ντούντα, τον οποίο εξέλεξε το κυβερνητικό κόμμα, δεν συμφωνεί με τις κυβερνητικές αποφάσεις και αυτό ειναι ενθαρυντικό σημάδι

τρίτο, οι συνεχείς διαδηλώσεις πολωνών πολιτών κατά του νέου νόμου συνιστά μια πολύ σωστή πράξη, αναγκαία για όλη την Πολωνία και υποστηρικτική  της ευρωπαϊκής πολιτικής αρχής περί της διάκρισης των εξουσιών.

Θεωρώ ότι η αντίδραση της Επιτροπής είναι πολύ σωστή, έστω και αν έχει καθυστερήσει. Η πολωνική κυβέρνηση παραβιάζει ευθέως βασική αρχή της ενωσιακής νομολογίας και πρακτικής, συνεπώς σωστά πάει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τα κράτη- μέλη οφείλουν να τηρούν τις θεμελιακές αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε το ευρωπαϊκό εγχείρημα και βεβαίως να αντιλαμβάνονται ότι η συμμετοχή δεν είναι αλά καρτ-διαλέγω ότι θέλω, πετάω μακριά ότι δεν μου συμφέρει επειδή ένα κόμμα έτσι έκρινε ότι ενισχύσει την κομματική του εξουσία.

Θεωρώ ότι η Επιτροπή έπρεπε να ενεργήσει με τον ίδιο τρόπο και στην περίπτωση της Ουγγαρίας. Ως γνωστόν η κυβέρνηση Όρμπαν αρνήθηκε να λάβει μέρος σε κοινή ευρωπαϊκή δράση για τους πρόσφυγες για υποδοχή καθορισμένου από πολύ λογικά κριτήρια αριθμού τους σε κάθε κράτος-μέλος. Οι δικαιολογίες Όρμπαν, δυστυχώς, δεν απαντήθηκαν με τον ίδιο τρόπο που τώρα αντιμετωπίζεται η Πολωνική κυβέρνηση και αυτό συνιστά σοβαρό λάθος από τη μεριά της Επιτροπής. Τα λάθη δεν είναι ίδιας βαρύτητας, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα.

Θέμα είναι η νοοτροπία που αναπτύσσουν ορισμένα κυβερνητικά κόμματα σε μερικά κράτη-μέλη, θέμα είναι η εσωτερική υπονόμευση της ευρωπαϊκής πρακτικής πάνω σε κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα όπως η εφαρμογή των κανόνων του κράτους δικαίου, θέμα είναι πως η συμμετοχή στην ΕΕ προϋποθέτει πολύ συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις, τις οποίες δεν θα αποσταθεροποιεί η εναλλαγή κομμάτων στην εξουσία.

Η Επιτροπή έδειξε ότι έχει τη θέληση να λύσει το γόρδιο δεσμό με αντιδραστικές συμπεριφορές σε κράτη-μέλη. Καιρός ήταν να δείξει ότι έχει την ευθύνη να ασκεί την εποπτεία και να κινητοποιεί τον θεμελιώδη συνταγματικό της χάρτη για να προστατεύσει  τους κρίσιμους τομείς που δίνουν την ποιοτική υπεροχή του ευρωπαϊκού κεκτημένο έναντι κάθε άλλου αυταρχικού προτύπου.

Λάρκος Λάρκου