Η ψηφιακή Εσθονία στη Λευκωσία!

Η Εσθονία βρίσκεται πολύ μακριά από την Κύπρο. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Taavi Roivas την έφερε πολύ κοντά μας! Σε ομιλία του στη Λευκωσία στις 26 Ιανουαρίου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με τίτλο «A road ahead: The secure and digital future for Europe» είπε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Μεταξύ άλλων και τα εξής, όπως τα περιγράφει σε σχετικό ρεπορτάζ του ο Γ. Μιχαήλ στο ΚΥΠΕ:

«Ο κ. Roivas είπε ότι οι μικρές χώρες όπως είναι η Εσθονία και η Κύπρος πρέπει να επικεντρωθούν στον τομέα των υπηρεσιών προκειμένου να καταστούν εύπορες και ευημερούσες. Ο Πρωθυπουργός της Εσθονίας ανέλυσε τους πέντε πυλώνες πάνω στους οποίους θα πρέπει να στηρίζεται η οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας. Οι πέντε αυτοί πυλώνες είναι η εθνική ασφάλεια, η διεθνής ολοκλήρωση (international integration), τα δημόσια οικονομικά (δημοσιονομική σύνεση), το επιχειρηματικό κλίμα και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Ανέφερε ότι η γνωστή ανά το παγκόσμιο υπηρεσία Skype, μέσω του οποίου προσφέρεται η δυνατότητα δωρεάν τηλεφωνίας μέσω του διαδικτύου, δημιουργήθηκε στην Εσθονία και έχει δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στη χώρα. Εάν μια χώρα της ΕΕ, θέλει να αναπτυχθεί ταχύτερα από το μέσο όρο της Ένωσης θα πρέπει να κάνει κάτι διαφορετικό, να συμπεριφερθεί έξυπνα και να καταστεί ελκυστική για τους επενδυτές. Και προκειμένου να πετύχει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να εργαστεί σκληρά προκειμένου να καταστήσει το επιχειρηματικό κλίμα όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκό για τους επενδυτές.

Ανέφερε ότι στην Εσθονία ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος είναι ενιαίος, με πολύ λίγες εξαιρέσεις, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερο καλό για μια οικονομία από την εξασφάλιση συνθηκών ισότιμου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. “Με την ισότιμη φορολόγηση των εταιρειών ο ανταγωνισμός καθίσταται πιο δίκαιος”, είπε. Σημείωσε ακόμη ότι το μοναδικό χαρακτηριστικό του εσθονικού συστήματος αποτελεί το γεγονός ότι όταν μια εταιρεία επαναεπενδύει τα κέρδη της τότε δεν πληρώνει εταιρικό φόρο.

Σήμερα εάν κάποιος θέλει να ανοίξει μια επιχείρηση στην Εσθονία θα του πάρει μόνο μερικές ώρες. “Το ρεκόρ μας είναι 18 λεπτά”, ανέφερε. Όπως είπε, η φυσική παρουσία των πολιτών σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες είναι μια πρακτική που ανήκει στο παρελθόν. Είπε, επίσης, ότι οι φορολογικές δηλώσεις στην Εσθονία δεν χρειάζονται εβδομάδες ή μήνες αλλά μπορούν να γίνουν μέσα σε πέντε λεπτά με τη βοήθεια του υπολογιστή.

Αναφέρθηκε επίσης στην ηλεκτρονική ψηφοφορία αλλά και στην ηλεκτρονική ταυτότητα αλλά και στη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και σε άλλους τομείς όπως ο τομέας της υγείας. Ανέφερε τέλος ότι κατά την εδώ επίσκεψη του έχει διαπιστώσει να υπάρχει μιας σαφής πολιτική βούληση και δέσμευση για την υιοθέτηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και στην Κύπρο, επισημαίνοντας ότι η ψηφιακή τεχνολογία είναι η λύση για πολλές προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον μας» (ΚΥΠΕ, 26/1/16).

Η Κύπρος είναι πολύ πίσω σε σχέση με χώρες που πρωτοπορούν όπως η Εσθονία. Είναι πίσω σε σχέση με χώρες που ανοίγουν νέους δρόμους με την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας. Έξυπνη πολιτική είναι να αξιοποιείς τη γνώση που άλλοι έχουν δημιουργήσει. Να μαθαίνεις και να ακολουθείς βήματα που σε βοηθούν να αλλάξεις κατεύθυνση και εσύ. Αν δεν μπορείς να πρωτοπορείς, τουλάχιστον, αξιοποίησε τη γνώση που έχουν οι καλύτεροι από σένα! Τόσο απλό αλλά και τόσο δύσκολο για κοινωνίες, όπως η κυπριακή, που μένουν οργανωμένες σε παλαιά πρότυπα. Η Εσθονία είναι μια μικρή σε διάρκεια ζωής δημοκρατία καθώς γεννήθηκε μέσα από την κατάρρευση του σοβιετικού μπλοκ. Στα λίγα της διαδρομής της άλλαξε ριζικά, έδειξε καινοτόμο πνεύμα, πείθει ότι γνωρίζει πού θέλει να πάει. Η διάλεξη του εσθονού πρωθυπουργού στη Λευκωσία πιθανώς να είναι και ένα κίνητρο για όσους θέλουν μια Κύπρο που να αλλάζει. Ο Taavi Roivas το είπε με σαφήνεια: «Εάν μια χώρα της ΕΕ, θέλει να αναπτυχθεί ταχύτερα από το μέσο όρο της Ένωσης θα πρέπει να κάνει κάτι διαφορετικό, να συμπεριφερθεί έξυπνα και να καταστεί ελκυστική για τους επενδυτές. Και προκειμένου να πετύχει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να εργαστεί σκληρά προκειμένου να καταστήσει το επιχειρηματικό κλίμα όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκό για τους επενδυτές».