Η σκοτεινή πλευρά των E-mails

Στις 29 Νοεμβρίου ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης ζήτησε από την ΕΔΥ, όπως «εξετάσει το ενδεχόμενο η Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Ελένη Λοιζίδου να τεθεί σε διαθεσιμότητα για σκοπούς εύρυθμης διεξαγωγής της έρευνας εναντίον της».  Σε συνέχεια  «το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφασή του διόρισε ερευνώντα λειτουργό ο οποίος θα ερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης πειθαρχικών αδικημάτων από την Εισαγγελέα της Δημοκρατίας κα Ελένη Λοιζίδου». (εφ/δα, Πολίτης, 29/11

H εισαγγελέας Ελένη Λοϊζίδου, σύμφωνα με τον «Πολίτη» που έφερε στο φως το σχετικό θέμα «στα mails της που διέρρευσαν εκφράζει παράπονα σε υπάλληλο της ρωσικής εισαγγελίας και την καλεί να διερευνήσει τι συμβαίνει με τη ρωσική πρεσβεία στην Κύπρο, γιατί δεν την καλούν στις δεξιώσεις, ενώ καλούν τις συναδέλφους της Έλενα Κλεόπα και Εύα (εννοώντας μάλλον την επικεφαλής της ΜΟΚΑΣ Εύα Παπακυριακού). Θεωρεί ότι κάποιος την έχει βγάλει από τη λίστα των φίλων της Ρωσίας και αυτό την πονάει πάρα πολύ. Σημειώνει πως πληγώνεται που δεν την καλούν στις δεξιώσεις για την εθνική επέτειο της Ρωσίας, ενώ η ίδια όσο κανένας άλλος στη Νομική Υπηρεσία δίνει καθημερινώς «σκληρές και επώδυνες μάχες για τη Ρωσία». Σημειώνει ότι αισθάνεται ότι την αγνοούν οι ρωσικές αρχές αλλά και το αφεντικό της (εννοώντας τον πρώην Γενικό Εισαγγελέα Π. Κληρίδη). Για τον Πέτρο Κληρίδη ανέφερε πως όταν του ζήτησε βοήθεια για να μπορεί αν ξεκουράζεται, της είπε με θυμό ότι θα της αφαιρέσει την αρμοδιότητα του Τμήματος Εκδόσεως Φυγοδίκων. Η Ελ. Λοϊζίδου ζητά από τη Ρωσίδα εισαγγελέα να της πει αν κάνει κάτι λάθος και δεν είναι στη λίστα των καλεσμένων της πρεσβείας, εκφράζοντας παράλληλα απολογίες γιατί παραπονιέται και πάλι. Και αυτό το mail καταλήγει: «Με αγάπη Ελένη», ενώ σημειώνει στη Victoria Klevtsova πως δεν μπορεί να φανταστεί πόσο την πεθύμησε».  (εφ/δα «Πολίτης», 1/12)

Από τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας έχουν δημιουργηθεί τρία ζητήματα:

Πρώτο, επί της ουσίας. Τι σημαίνει αυτό το πλήθος από ηλ. μηνύματα; Πώς εξηγείται αυτή η οικιότητα μεταξύ Ε. Λοιζίδου και προσώπων στη ρωσική εισαγγελία; Τι σημαίνουν τα παράπονα «γιατί δεν την καλούν στις δεξιώσεις» της ρωσικής πρεσβείας στην Κύπρο; Πώς μπορεί κάποιος με πείρα σε έρευνες να ερμηνεύσει τη φράση πως η Ε. Λοιζίδου «πληγώνεται που δεν την καλούν στις δεξιώσεις για την εθνική επέτειο της Ρωσίας, ενώ η ίδια όσο κανένας άλλος στη Νομική Υπηρεσία δίνει καθημερινώς «σκληρές και επώδυνες μάχες για τη Ρωσία»;

Δεύτερο, η συζήτηση γύρω από τη διαρροή των ηλ. μηνυμάτων και η δημοσίευσή τους στον «Πολίτη» και στη συνέχεια σε όλα τα άλλα Μέσα ΜΕ. Η Ε. Λοϊζίδου έχει ζητήσει τον τερματισμό της δημοσίευσης emails μέσω των δικηγόρων της, ενώ η Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχει ξεκινήσει έρευνα μετά από παράπονο εκ μέρους της εισαγγελέως, εναντίον μέσων ενημέρωσης σε σχέση με τη «συνεχιζόμενη δημοσίευση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της εισαγγελέως κύριας Ελένης Λοϊζίδου, στην οποία περιλαμβάνονται προσωπικά δεδομένα της ίδιας, συγγενικών της προσώπων, αλλά και τρίτων».

Επί του θέματος θεωρώ ότι η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοΐζίδου – Νικολαΐδου προσεγγίζει πολύ σωστά το ζήτημα. Με σχετική ανακοίνωσή της σημειώνει ότι «ο νόμος δεν απαγορεύει τη δημοσίευση προσωπικών δεδομένων όταν υπάρχει υπέρτερο δημόσιο συμφέρον ενημέρωσης του κοινού. Το δικαίωμα στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα δεν είναι απόλυτο δικαίωμα. Πρέπει να εκτιμάται σε σχέση με τη λειτουργία του στην κοινωνία και να σταθμίζεται με άλλα θεμελιώδη δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συντακτών Κύπρου Γιώργος Φράγκος μιλώντας στον «Πολίτη 107.6» ανέφερε πως οι ιδιωτικές συνομιλίες της  κ. Λοϊζίδου έπαψαν να είναι ιδιωτικές με δεδομένο το ότι μέσα από αυτές φαίνεται να επηρεάζονται διακρατικές σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας – ΕΕ.Ο κ. Φράγκος είπε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση οι δημοσιογράφοι κάνουν διερεύνηση των ειδήσεων χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι στρέφονται εναντίον κάποιου, προσθέτοντας ότι η Αστυνομία από την πλευρά της θα κάνει τις δικές της έρευνες».

Τρίτο, η έρευνα εναντίον της, η απόφαση για να τεθεί σε διαθεσιμότητα «για σκοπούς εύρυθμης διεξαγωγής της έρευνας μέχρι την ολοκλήρωση της», δείχνουν ότι τα πράγματα άρχισαν να κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Διαβάζοντας κανείς τα ηλ. μηνύματα αυτομάτως καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά σε αυτή την υπόθεση, καθώς δεν φαίνεται να είναι μια συνήθης επαγγελματική αλληλογραφία. Φράσεις του τύπου «με αγάπη Ελένη», ή μήνυμα «στη Victoria Klevtsova πως δεν μπορεί να φανταστεί πόσο την πεθύμησε», δεν δείχνουν ούτε επαγγελματισμό, ούτε υπευθυνότητα. Τα ερωτήματα είναι ουσιώδη και οι ειδικοί οφείλουν να δώσουν απαντήσεις.

Σύμφωνα με εκτίμηση της εφημερίδας «Καθημερινή» που δημοσιεύεται στις 3 Δεκεμβρίου 2017 «οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με άγρυπνο μάτι την κατάσταση υπενθυμίζοντας ότι ποτέ δεν έπαψαν να προειδοποιούν για την εδώ έντονη ρωσική επιρροή», ενώ κάνει λόγο για «το ενδιαφέρον των διπλωματικών αποστολών στη Λευκωσία». Η ανάγνωση των ηλ. μηνυμάτων της Εισαγγελέως δημιουργεί ερωτηματικά ως προς το τι σημαίνουν ορισμένες φράσεις της. Σε κάθε περίπτωση η σκοτεινή πλευρά τους θα είναι το αντικείμενο της διοικητικής και ενδεχόμενης άλλης έρευνας. Είναι πολύ σημαντικό για την αξιοπιστία της κυπριακής πολιτείας και του συστήματος απονομής δικαιοσύνης να έχουμε γρήγορα και με σαφήνεια μια καθαρή εικόνα.

Λάρκος Λάρκου