Η τελική πρόταση Νίμιτς

Οι εξελίξεις φαίνεται να είναι αξιόλογες, τουλάχιστον στο επίπεδο των δηλώσεων από την πλευρά Νίμιτς. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το σκοπιανό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ στο αθηναϊκό «Έθνος»  δήλωσε στις 10 Απριλίου ότι «είμαστε πιο κοντά σε κάποια λύση αυτή τη φορά» αφού είχε χωριστές συναντήσεις με τους αντιπροσώπους Ελλάδας και πΓΔΜ στον ΟΗΕ. Ο. Μ. Νίμιτς ανέφερε ότι η «νέα πρότασή» του είναι «συγκεκριμένη» και αναμένει από τις κυβερνήσεις των δυο χωρών να τη μελετήσουν «συνολικά, πολύ προσεκτικά και όχι αποσπασματικά», επισημαίνοντας ότι ενδεχομένως να επισκεφθεί την περιοχή ή να πραγματοποιηθούν νέες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη, είτε αλλού, μέσα στους επόμενους δυο μήνες. «Παρουσίασα στις δύο πλευρές ένα νέο σκεπτικό από την πλευρά μου, μια νέα πρόταση και ζήτησα από τον πρέσβη Γιόλεφσκι και τον πρέσβη Βασιλάκη να τη μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους. Ευελπιστώ ότι θα μελετηθεί πολύ προσεκτικά και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι οι δύο πλευρές θα βρουν θετικά συστατικά σε αυτή την πρόταση και ότι θα στρώσει το δρόμο για σοβαρές συνομιλίες και πιθανώς και μια λύση».

Ο Μ. Νίμιτς δήλωσε ότι επιδεικνύει προσωπικό ενδιαφέρον ο ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ, υπεύθυνος για Πολιτικές Υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν, παρέστη στην αρχή της συνάντησης ώστε να ενημερωθεί προσωπικά για την πορεία των συνομιλιών. «Μίλησε για το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος το ζήτημα και διαβεβαίωσε τους πάντες ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, ενδιαφέρεται προσωπικά για το ζήτημα και ελπίζει ότι θα βρεθεί λύση. Είχα σημαντική ανταπόκριση από τον τελευταίο γύρο συνομιλιών και επομένως προσπάθησα να επεξεργαστώ περαιτέρω αυτές τις ιδέες και να τους δώσω νέο σχήμα, ώστε να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα, οι αντιρρήσεις και τα προβλήματα που είχαμε στους προηγούμενους γύρους. Ελπίζω ότι είμαστε πιο κοντά σε κάποια λύση αυτή τη φορά. Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ καθώς και, περιστασιακά, χώρες από διάφορες περιοχές του κόσμου ενδιαφέρονται για το ζήτημα. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό περιφερειακό ζήτημα, ένα πολύ σημαντικό ευρωπαϊκό ζήτημα, το οποίο έχει επιπτώσεις και ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον».

Στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πόποβιτς δήλωσε ότι «στην παρούσα φάση και προς το συμφέρον της διαπραγματευτικής διαδικασίας δεν πρόκειται να σχολιάσω το περιεχόμενό τους», ενώ στην Αθήνα ο  εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας δήλωσε ότι «η επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ έχει κρατήσει δυστυχώς πάρα πολύ, διότι λείπει η αναγκαία πολιτική βούληση από την άλλη πλευρά», επαναλαμβάνοντας  ότι η ελληνική θέση υποστηρίζει την ανάγκη εντοπισμού «μιας ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes» (εφημερίδα ο Φιλελεύθερος, 11 Απριλίου).

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ξεκαθαρίσει το σκηνικό για να διαπιστωθεί αν η διαδικασία βρίσκεται στο τελικό στάδιό της. Μέχρι τότε θα δοθεί χρόνος για διαβουλεύσεις και πιθανώς θα γίνει γνωστή και η «συγκεκριμένη»  πρόταση Νίμιτς. Αυτή η υπόθεση στο σύνολό της περιλαμβάνει αρκετά παράλογα στοιχεία που συνηγορούν στην υπέρβασή της με βάση μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας. Στην αγγλική έκδοση της αθηναϊκής εφημερίδας «Καθημερινή» διαβάζουμε και τα εξής: «Greece is the biggest foreign investor in the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM), according to statistics published by authorities in Skopje. FYROM’s statistical service said that the total of foreign direct investment in the country last year was 44.2 million euros. Of this, 12.3 million euros came from Greece. The statistics authority also said that trade with Greece was worth 991.7 million dollars. FYROM exported 188 million dollars worth of goods to Greece and imported almost 804 dollars of products». Πίσω από τη διαμάχη για το όνομα, η οικονομία κινείται και έχει άλλη άποψη: η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση των ξένων επενδυτών στα Σκόπια, ενώ στο εμπορικό ισοζύγιο πλεονεκτεί με διαφορά η Αθήνα την ίδια περίοδο που η διαφωνία για την ονομασία παραμένει ανοικτή!

Είναι προς το συμφέρον των δύο λαών να κλείσει η εκκρεμότητα το συντομότερο δυνατό και ας ελπίσουμε ότι η πρόταση Νίμιτς διασφαλίζει τις σχετικές ισορροπίες έτσι που να οδηγούν τα πράγματα σε αλλαγή σελίδας. Σήμερα οι δύο πλευρές ζημιώνονται από τη διαφωνία, αύριο, αν προκύψει συμφωνία θα είναι διπλά ωφελημένες!