Η Τουρκία μετα τις 30 Μαρτίου

Τι θα γίνει στις 30 Μαρτίου; Μπορεί αυτή η ημερομηνία να αλλάξει το ρου των πραγμάτων στην Τουρκία; Οι δημοτικές εκλογές δείχνουν να είναι ως οι πιο πολωτικές στη τελευταία δεκαετία. Οι αναφορές σε σκάνδαλα στις 17 Δεκεμβρίου 2013 πέρασαν σε πιο πολύπλοκη φάση όταν έγινε αναφορά σε κασέτες σχετικές με συνομιλίες του Τ. Ερτογάν με τον γιο του Μπιλάλ. Ο Ερτογάν τις χαρακτήρισε προϊόν μοντάζ και έδειξε προς την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ –χώρο διαμονής του ισλαμιστή «δασκάλου» Α. Γκιουλέν- σχετικά με την εμπνευστή αυτής της κατάστασης.

Έκτοτε η τουρκικη κυβέρνηση κατέφυγε σε πρακτικές περισσότερου ελέγχου σε μια σειρά από ζητήματα με στόχο να «αναπροσαρμόσει» το δικαστικό σύστημα και να περιορίσει τη χρήση του internet σε πτυχές που θεωρεί η ίδια ως ενέχουσες κινδύνους για την τουρκική κοινωνία. Κυρίως η κυβέρνηση Ερτογάν με εντυπωσιακή ταχύτητα άλλαξε τη «βάση» πάνω στην οποία οδηγήθηκαν στη φυλακή δεκάδες αξιωματικοί του στρατού σχετικά με την υπόθεση Εργένεκον και έτσι αποδίδει τις καταδίκες στον παραδικαστικό μηχανισμό που δημιούργησε και έλεγχε ο Α. Γκιουλέν. Με αυτό τον τρόπο το ΑΚΠ επιχειρεί κτίσει κάποιες γέφυρες με τους αξιωματικούς του στρατού και σε αυτό κατέτεινε η κίνηση Ερτογάν να τηλεφωνήσει προσωπικά στο στρατηγό Ι. Μπασμπούγ, πρώην αρχηγό του στρατιωτικό επιτελείου, όταν βγήκε από τη φυλακή εκτίοντας ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Τι θα βγει από το συνολικό παζλ είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Αν τα στοιχεία έδειχναν σχετική φθορά του Ερτογάν αλλά πάντως με διατήρηση της βασικής του επιρροής, ο θάνατος του 15χρονου Ελβάν που τραυματίστηκε στα γεγονότα στο Πάρκο Γκενζι καθώς και ο κάκιστος χειρισμός του θέματος από την πλευρά του ΑΚΠ, δεν βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση των εξελίξεων.

Είναι βέβαιο ότι η κυριαρχία του ΑΚΠ διατηρείται. Σε ποιο βαθμό όμως; Μπορεί το ΑΚΠ να διατηρήσει ένα ποσοστό της τάξης του 40 με 42% ώστε να διατηρήσει τον έλεγχο των εξελίξεων; Μπορεί αυτό το ποσοστό να δώσει νεύμα στον Ερτογάν για να πάει στην προεδρία της Τουρκίας; Αν τα ποσοστά είναι πιο κάτω όπως λ.χ. 38 με 39 % μπορεί να δώσουν στον Γκιουλ μια νέα θητεία στην προεδρία;

Σε κάθε περίπτωση αυτές οι δημοτικές εκλογές συνιστούν το πιο δύσκολο κομματικό παζλ στην εποχή της δεκαετούς κυριαρχίας του ΑΚΠ. Μπορεί να αλλάξουν τον ρου πραγμάτων, μπορεί να διατηρήσουν παγιωμένες πρακτικές, μπορεί να οδηγήσουν σε μερική αναθεώρηση σχετικά με ότι θεωρούνται προσωπικοί και κομματικοί υπολογισμοί.

Βέβαιο στοιχείο είναι πως ο Ερτογάν έχει τραυματιστεί αλλά δεν έχει ηττηθεί. Παραμένει παίκτης. Βέβαιο είναι πως ο Α. Γκιουλ, αν και παραμένει δημοφιλέστερος του Ερτογάν, στις δύσκολες περιπτώσεις στήριξε τον Ερτογάν και το ΑΚΠ, χρησημοπιώντας ηπιότερη ρητορική.

Οι τελευταίες εκλογικές ημέρες δείχνουν ότι η εκλογική μάχη δεν συνδέεται με τα τοπικά ή αυτοδιοκητικά προβλήματα της χώρας αλλά με την κεντρική πολιτική σκηνή. Στις 30 Μαρτίου η Τουρκία θα έχει πολλά να συζητήσει και να αποφασίσει!