Ιράν: ο Ροχάνι στα ύψη!
Το δημοσίευμα στο «Βήμα» στις 2 Οκτωβρίου εκ πρώτης όψεως προκαλεί απορίες. Λέι τα εξής:
«Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του IranPoll.com για το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, την οποία δημοσίευσε ο «Guardian», οι τρεις στους τέσσερις Ιρανούς υποστηρίζουν τη συμφωνία και πιστώνουν την επίτευξή της στον πρόεδρο Χασάν Ροχάνι. Η συμφωνία ισχυροποίησε τον Ροχάνι καθώς το 89% των Ιρανών εκφράζεται σήμερα θετικά για τον πρόεδρο ενώ το 60% δηλώνει ότι επιθυμεί οι οπαδοί του προέδρου να κερδίσουν τις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν τον Φεβρουάριο….η δημοτικότητα του Ροχάνι ενδέχεται να μειωθεί όσο οι Ιρανοί πληροφορούνται καλύτερα τις λεπτομέρειες της συμφωνίας… ο Ροχάνι θα μπει στον πειρασμό να χρησιμοποιήσει τα κέρδη από τη συμφωνία για τα πυρηνικά – ξεπάγωμα περιουσιακών στοιχείων στο εξωτερικό, υψηλότερες πωλήσεις πετρελαίου και αύξηση ξένων επενδύσεων – για να βελτιώσει άμεσα την ζωή των Ιρανών».
Η είδηση είναι ενδιαφέρουσα. Το Ιράν προέβη σε σημαντικό συμβιβασμό με τις «έξι συν μία» δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Μ. Βρετανία, Κίνα, Γερμανία, συν ΕΕ) με την αποδοχή της λύσης για περιορισμό του πυρηνικού του προγράμματος. Πάνω στην προηγούμενη πολιτική, εκατομμύρια ιρανοί πίστεψαν σε ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που θα έδινε στην Τεχεράνη σημαντική επιρροή στη Μ. Ανατολή, ικανή να την καταστήσει μια εκ των τριών κυριοτέρων παικτών στο στενό σύστημα ισορροπιών στη Μ Ανατολή- Ισραήλ, Σ. Αραβία, Ιράν. Αυτή η φιλοδοξία απέτυχε και το Ιράν αποφάσισε να ακολουθήσει μια πιο ρεαλιστική πολιτική, καθώς οι κυρώσεις που επεβαλε ο ΟΗΕ προκάλεσαν τεράστια ζημιά στην οικονομία του -κυριως οι περιορισμοί στην εξαγωγή πετρελαίου. Ο συμβιβασμός της 14ης Ιουλίου άνοιξε μια νέα εποχή στις σχέσεις της με το παγκόσμιο σύστημα -πρεσβεία της Μ. Βρετανίας στη Τεχεράνη και αντίστοιχα του Ιράν στο Λονδίνο, ώθηση στις εμπορικές και στρατιωτικές συναλλαγές με τη Μόσχα, επίσκεψη του γερμανού αντικαγκελάριου Γκάμπριελ στην Τεχεράνη, επαφές Λ. Φαμπιούς, δίαυλοι επικοινωνίας με τις ΗΠΑ στην αντιμετώπιση του ISIL.
Λοιπόν, ένας συμβιβασμός είναι ικανός να εκτοξεύσει τη δημοτικότητα ενός πολιτικού; Η Τεχεράνη απαντά θετικά- υπό προϋποθέσεις: πρώτο, να προσφέρει περισσότερα από όσα πριν υπήρχαν ως κυρίαρχη ροπή, δεύτερο, να οδηγεί σε μια νέα κατάσταση πραγμάτων που να προσφέρει καλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης, τρίτο, να διαθέτει περισσότερες βάσεις για αποφυγή της αντιπαράθεσης, άρα να οδηγεί στο διάλογο και τη συνεννόηση, τέταρτο, η πολιτική ηγεσία να γνωρίζει πού θέλει να οδηγήσει τα πράγματα, πέμπτο, να παραμείνει σταθερή στις επιδιώξεις της και, έκτο, να εξηγεί στην κοινή γνώμη τα ωφέλη από τη συμφωνία όπως με συνέπεια και αυτοπεποίθηση κάνει ο μετριοπαθής ιρανός ΥΠΕΞ Ζαρίφ. Αυτή η εξέλιξη ερμηνεύει τους αριθμούς της δημοσκόπησης. Ο πρόεδρος Ροχάνι και ο ΥΠΕΞ Ζαρίφ δείχνουν ένα διαφορετικό δρόμο για τη χώρα τους και οι πολίτες τον στηρίζουν. Έτσι αλλάζει η ιστορία των λαών!