Ήθος και αλκοόλ

Η είδηση έρχεται από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και αναμεταδίδεται από το ΚΥΠΕ στις 13 Αυγούστου:«η νεαρότερη Υπουργός στην ιστορία της Σουηδίας, η οποία είχε εγκατασταθεί στη χώρα ως πρόσφυγας από τη Βοσνία, ανακοίνωσε την παραίτησή της το Σάββατο αφότου έλεγχος κατέδειξε ότι οδηγούσε κάτω από την επήρεια αλκοόλ. Η Aida Hadzialic, 29 χρονών, Υπουργός αρμόδια για τη Μέση Εκπαίδευση και την Εκπαίδευση Ενηλίκων, αποκάλυψε ότι την είχε σταματήσει η Αστυνομία στη νότια πόλη Μάλμο και ότι ο έλεγχος έδειξε ότι είχε επίπεδο αλκοόλ 0,2 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος, μόλις στο επίπεδο όπου θεωρείται ως αδίκημα στη Σουηδία.

«Ήταν το μεγαλύτερο λάθος που έκανα στη ζωή μου… Θα αναλάβω την ευθύνη. Ανακοινώνω την πρόθεσή μου να παραιτηθώ του υπουργικού αξιώματος», δήλωσε κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στα κεντρικά κυβερνητικά γραφεία στη Στοκχόλμη.

«Κατανοώ ότι έχω απογοητεύσει πολλούς. Και είμαι θυμωμένη με τον εαυτό μου και φυσικά το μετανιώνω βαθιά» πρόσθεσε η νεαρή πολιτικός η οποία θεωρείτο ως το μέλλον του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Η Hadzialic γεννήθηκε στη Βοσνία και μετανάστευσε στη Σουηδία στην ηλικία των πέντε χρονών, το 1992 με τους γονείς της διαφεύγοντας από τον πόλεμο των Βαλκανίων. Ασχολήθηκε με τη νεολαία των Σοσιαλδημοκρατών στο γυμνάσιο και κατάφερε να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στην ηλικία των 23 χρονών. Το 2014, στα 27 της χρόνια, έγινε η νεαρότερη Υπουργός στην ιστορία της Σουηδίας».

Τα σχόλια θα ήταν περιττά αν δεν αφορουσαν τόσο πολύ τις κυπριακές μας παραδόσεις. Γνωστό σε όλους το θέμα: ο τέως Γενικός Εισαγγελέας (ΓΕ) Π. Κληρίδης θεώρησε άνευ σημασίας την παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας για υπερβολική ταχύτητα από στενό συγγενικό του πρόσωπο. Το θέμα πήρε παγκύπριες διαστάσεις, ο ΓΕ έπραξε μηδέν και δημοσίως είπε ότι αισθάνεται ότι δεν έγινε κάτι λάθος, όλα ήταν «εντάξει». Αυτό ως ένα δείγμα γραφής ότι οι λαοί διαθέτουν διαφορετικές αντιλήψεις για το δημόσιο ήθος των δημοσίων προσώπων αλλά και διαθέτουμε κοινή γνώμη με διαφορετικά επίπεδα κριτικής προσέγγισης!

Από τη μια η Aida Hadzialic, με ότι αυτό εκφράζει, από την άλλη η αντίληψη ότι στην Κύπρο όλα γίνονται φτάνει να έχεις επιφάνεια, οικονομική ισχύ και πολιτικές πλάτες! Για παράδειγμα η αστυνομική έρευνα για το σκληρό δίσκο που χάθηκε από το γραφείο του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Α. Ορφανίδη σε σχέση με την έρευνα για την κατάρρεση της οικονομίας, δεν έγινε γνωστό αν και τι απέδωσε, αλλά προ ολίγου χρόνου ο πρώην Διοικητής έδινε διαλέξεις (μέσω ΜΜΕ) για το κατά πόσο το κούρεμα μπορούσε να αποφευχθεί ή όχι! Αν η εξαφάνιση ενός τόσο πολύτιμου υλικού σχετικού με την έρευνα για την χρεοκοπία της οικονομίας, δεν συνιστά κάτι σοβαρό, αυτό σημαίνει ότι εξέλιπεν ο επαγγελματισμός και η σοβαρότητα στη νήσο των αγίων και ο καθένας κάνει του κεφαλιού του. Αν ερευνάται η υπόθεση, ο υπεύθυνος για την κατοχή του, μετά από καιρό, επέστρεψε στη Λευκωσία για διαλέξεις!

Η Aida Hadzialic, έδωσε μιαν ερμηνεία στα πράγματα που ταιριάζει απολύτως στη δική της πολιτική συγκρότηση και στα επίπεδα δημόσιου ήθους που κατέκτησε η χώρα της. Τα κυπριακά παραδείγματα δείχνουν πόσο μακριά είμαστε από τέτοιες υποδειγματικές, δημόσιες συμπεριφορές, ότι ελάχιστα αλλάζουν στην Κύπρο, και όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα (και είναι αξιόλογα) αμφιβάλλω αν προχωρούσαν εάν η οικονομική κατάρρευση δεν πίεζε πολύ τους πάντες και τα πάντα!