Ιβάν, με πιστόλι!

Η υπόθεση Ιβάν Σαββίδη δεν αφορά μόνο το ελληνικό ποδόσφαιρο και τα όσα έγιναν στην ποδοσφαιρική συνάντηση ΠΑΟΚ-ΑΕΚ στις 11 Μαρτίου. Αφορά, κυρίως το από πού αντλεί την οικονομική του δύναμη, καθώς από ένας άσημος εργάτης στη Ρωσία, απέκτησε πρόσβαση στον ίδιο τον Β. Πούτιν, εξελίχθηκε στη συνέχεια σε ισχυρό επιχειρηματία, ο οποίος ήδη αγόρασε πλήθος από μεγάλες εταιρείες . Σημειώνω: ποδοσφαιρικός ΠΑΟΚ, ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς, καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, Λιμάνι Θεσσαλονίκης, εφημερίδα «Έθνος», τηλεοπτικός σταθμός Έψιλον, εφημερίδα Ημερησία, εφημερίδα «Κυριακάτικο Έθνος».

Το πολιτικό παιγνίδι έχει ενδιαφέρον καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα μέσω της κοινοβουλευτικής οδού φωτογραφικά χάρισε στον Ι. Σαββίδη 30 εκ. ευρώ για να σβήσει παλαιά χρέη της εταιρείας και έτσι διευκολύνει την αγορά της ΣΕΚΑΠ. Η εμφάνισή του με πιστόλι στο γήπεδο της Τούμπας, η αγνόηση της δια χειρονομίας υπόδειξης του αρχηγού της ομάδας του ΠΑΟΚ Α. Βεϊρίνια να μην μπει στο γήπεδο, η περιφορά του στο γήπεδο με απειλητικές διαθέσεις, η άσκηση τρομοκρατίας το διαιτητικό τρίο, δείχνουν ότι έχει ξεπεράσει κάθε όριο που θέτει μια πολιτεία για να κατευθύνει τη δημόσια ζωή της. Η εκ των υστέρων συγγνώμη του δεν λέει κάτι σημαντικό, αν δεν προσποιείται για να μετριάσει τα πράγματα σε μια δύσκολη στιγμή για τον ίδιο. Το αυτόφωρο πέρασε, και όπως ήταν αναμενόμενο, κανένας δεν γνώριζε πού βρισκόταν στις επίμαχες ώρες λειτουργίας της αυτόφωρης διαδικασίας.

Η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διακόψει το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα, στη δική μου κρίση, είναι λανθασμένη. Σε αυτές τις περιπτώσεις χωρίς χρονοτριβή τιμωρείται εκείνη η ομάδα ή οι παράγοντες οι οποίοι έχουν την ευθύνη για τα κάθε επεισόδια, δεν τιμωρεί η πολιτεία ισοδύναμα τους πάντες. Δεν βάζεις ενόχους και αθώους στο ίδιο τσουβάλι. Ουσιαστική απόφαση ήταν εκείνη που έλαβε η ποδοσφαιρική Αγγλία μετά από επεισόδια στα γήπεδα της χώρας αυτής: με αγγλική απόφαση, έξοδος των αγγλικών ομάδων για ορισμένο χρονικό διάστημα από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Ο δημοσιογράφος Γ. Καρελιάς γράφει επί του θέματος: «Ο ιδιοκτήτης αυτός (Ι. Σαββίδης) δεν είναι τυχαίος. Είναι ο φιλικότερος στη σημερινή κυβέρνηση επιχειρηματίας. Εχει στενές προσωπικές σχέσεις με τον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο. Η κυβέρνηση τον διευκόλυνε σε επιχειρηματικές του κινήσεις, ακόμα και με νομοθετικές πρωτοβουλίες. Τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχει υποστηρίζουν ανοιχτά την κυβέρνηση.

Ολα αυτά εξηγούν εν μέρει και την χτεσινή συμπεριφορά του. Ο κ. Σαββίδης, προφανώς, αισθάνεται ότι έχει κάποιου είδους ασυλία. Και γι’ αυτό, αποθρασυμένος, εισέβαλε στο γήπεδο οπλισμένος, με τις εικόνες να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις στο ποδόσφαιρο έχουν πλέον πολιτικοποιηθεί, καθώς όλοι συνδέουν τα τελευταία γεγονότα με τη σχέση που υπάρχει μεταξύ του κ. Σαββίδη και της κυβέρνησης. Η οποία έχει την ευθύνη να καταστήσει σαφή τη θέση της. Δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τις δικαστικές αποφάσεις. Γι΄αυτό υπάρχει υπουργός αρμόδιος για τον αθλητισμό.Διαφορετικά, δηλαδή αν όλα μείνουν όπως είναι, θα παγιωθεί η εντύπωση ότι οι ποδοσφαιρικοί πάλαι ποτέ χαλίφηδες των μεγάλων ομάδων της Αθήνας και του Πειραιά απλώς αντικαταστάθηκαν από τον χαλίφη της Θεσσαλονίκης, ευνοούμενο της σημερινής κυβέρνησης» ( περιοδικό Protagon, 12 Μαρτίου 2018).

Επιπρόσθετα, το ενημερωτικό ιστολόγιο «Ο Ινφογνώμων Πολιτικά» διατείνεται στις 14 Μαρτίου ότι «ο κ. Σαββίδης δείχνει αποφασισμένος να σπάσει τη σιωπή του. Όσοι γνωρίζουν το συναρπαστικό παρασκήνιο αναφέρουν ότι αν μιλήσει θα κάψει Τσίπρα, Καμένο και Παπά».

Η όλη υπόθεση Σαββίδη έχει αποκτήσει και κυπριακή διάσταση καθώς στις 28 Φεβρουαρίου ο Ι. Σαββίδης εμφανίστηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων στη τελετή εγκατάστασης του εκλελεγμένου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη καθήμενος δίπλα από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Η εμφάνισή στη Βουλή των Αντιπροσώπων έγινε 15 ημέρες πριν από τα γεγονότα της Τούμπας.

Τι δείχνει αυτό;
Πρώτο, παραβίαση κάθε σημασίας που έχει το πρωτόκολλο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για ποιο λόγο ένας, έστω εν δυνάμει επενδυτής, να κάθεται σε μια από τις πρώτες θέσεις;
Δεύτερο, με ποια λογική ο πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Κύπρο να κάθεται στα πίσω έδρανα για να έχει την πρώτη θέση ο Ι. Σαββίδης;
Τρίτο, κάθε δυνητικός επενδυτής, δεν αποκτά αυτόματα θέση στο πρωτόκολλο μιας δημοκρατικής πολιτείας.
Τέταρτο, είτε έλαβε πρόσκληση από το Προεδρικό Μέγαρο για να παρευρεθεί στην τελετή, είτε η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε την ευθύνη της ταξιθέτησης των προσκεκλημένων, μένει το κύριο ζήτημα: με ποια λογική και ως τι βρέθηκε στη τελετή;
Πέμπτο, προφανώς κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι 15 ημέρες μετά θα έμπαινε σε γήπεδο κρατώντας πιστόλι. Αλλά και κανείς δεν θα ήταν σε θέση να προβλέψει ότι η κυπριακή πολιτεία θα μπορούσε να δώσει τιμητική θέση στον Ι. Σαββίδη, ακριβώς δίπλα από τον Γενικό της Εισαγγελέα  Κ. Κληρίδη…

Λάρκος Λάρκου