Καταγγελίες με φάρο!

Πρώτα το άκουσα σε ραδιόφωνο και επειδή τα αυτιά μου είχαν διαφορετική άποψη, το έψαξα στη γραπτή του μορφή. Αυτή έχει ως εξής:

«Η Αστυνομία καλεί οποιονδήποτε έχει στοιχεία αναφορικά με τις πρόσφατες καταγγελίες του Δημάρχου Πάφου τα οποία αναφέρονται πιθανή δωροδοκία μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Αραδίππου για αδειοδότηση κτιρίου που χρησιμοποιεί Αμερικανική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο τομέα του Φυσικού Αερίου, να τα καταθέσει άμεσα. Μέχρι στιγμής δεν διερευνά οτιδήποτε που να αφορά την συγκεκριμένη υπόθεση, γιατί παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες μας, για να λάβουμε στοιχεία και καταθέσεις από άτομα που πιθανόν να γνωρίζουν, αυτό δεν έγινε κατορθωτό. Στη βάση γενικοτήτων η διερεύνηση οποιασδήποτε υπόθεσης ελλοχεύει τον κίνδυνο να επηρεάσει αρνητικά το ανακριτικό έργο. Σίγουρα δεν μπορεί να διεξάγονται ανακρίσεις και έρευνες στη βάση δημοσίων δηλώσεων, οι οποίες δεν βοηθούν το έργο της Αστυνομίας και δεν εξυπηρετούν τίποτε άλλο πέραν της δημιουργίας εντυπώσεων. Για αυτό το λόγο, καλούμε οποιονδήποτε έχει στοιχεία τα οποία είναι δυνατόν να βοηθήσουν στη διερεύνηση της εν λόγω υπόθεσης, να τα καταθέσει άμεσα στην Αστυνομία».

Υπενθυμίζεται ότι για το ίδιο θέμα το Δημοτικό Συμβούλιο Αραδίππου σε τακτική του συνεδρία κάλεσε την περασμένη Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016 τον Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος να τεκμηριώσει τις χθεσινές δημόσιες καταγγελίες του αναφορικά με μίζες που, όπως υποστηρίζει, δόθηκαν για το κτίριο που χρησιμοποιεί η αμερικανική εταιρεία Schlumberger, στο Δήμο Αραδίππου.

Ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης, ύστερα από τη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε αντιμέτωποι με ορισμένες δηλώσεις του Δημάρχου Πάφου. Τέτοιες σοβαρές καταγγελίες εις βάρος φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ατόμων που την υπηρετούν, δεν μπορεί να αφήνεται να αιωρούνται. Καλούμε τον Δήμαρχο Πάφου να δώσει επαρκή στοιχεία για να τεκμηριώσει τις καταγγελίες που έκανε χθες και να θέσει ενώπιον των ανακριτικών Αρχών όλες τις πληροφορίες που αφορούν την υπόθεση, σε διαφορετική περίπτωση παραμένει ο ίδιος πλήρως εκτεθειμένος. Ανεξαρτήτως του τι θα πράξει ο Δήμαρχος Πάφου, καλούμε την Αστυνομία να προχωρήσει σε έρευνα στον Δήμο Αραδίππου προκειμένου να διευκρινιστεί κατά πόσον ευσταθούν οι καταγγελίες του κ. Φαίδωνος. Ταυτόχρονα ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο και ο κάθε ένας ξεχωριστά δηλώνουμε έτοιμοι να βοηθήσουμε όσο μπορούμε ώστε να διερευνηθεί πλήρως το συγκεκριμένο θέμα μέσω της Αστυνομίας και του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας» (ΚΥΠΕ, 28/8).

Δεν γνωρίζω αν αυτά δείχνουν προχειρότητα, αλλά σίγουρα δεν δείχνουν σοβαρότητα. Ο Δήμαρχος Πάφου κάνει μια καταγγελία και η αστυνομία βγάζει ανακοίνωση με την οποία «καλεί οποιονδήποτε έχει στοιχεία αναφορικά με τις πρόσφατες καταγγελίες του Δημάρχου Πάφου τα οποία αναφέρονται πιθανή δωροδοκία μελών του Δημοτικού Συμβουλίου…τα καταθέσει άμεσα». Επειδή αυτό μοιάζει με απίστευτο θέτω το απλό ερώτημα: αυτός που κάνει την καταγγελία δεν έχει μια ευθύνη να την τεκμηριώσει; Αυτός που αποκαλύπτει κάτι, δεν πρέπει να είναι σε θέση να πει περισσότερα στην ερευνητική διαδικασία; Αν έχει, καλώς, αν δεν έχει, δεν μιλά, και κυρίως δεν μιλά δημοσίως. Αν έχει μόνο ενδείξεις ή κάτι παραπάνω από αυτές, τις δίνει στις αρμόδιες αρχές για περισσότερη έρευνα και δεν λέγει τίποτα δημοσίως. Πάντως έχει ενδιαφέρον να μάθουμε, αν μετά την αστυνομική ανακοίνωση κάποιος ή κάποιοι αντέδρασαν θετικά στην έκκληση της αστυνομίας.

Η κατάρρευση της οικονομίας, η δραστήρια παρουσία του Γενικού Ελεγκτή, οι αποκαλύψεις στον τύπο δείχνουν ότι η διαφθορά, η κακοδιοίκηση και τα σκάνδαλα κατέχουν υψηλή θέση στην στρεβλή κοινωνική μας εξέλιξη. Η έρευνα, η αποκάλυψη, η απονομή δικαιοσύνης συνιστούν τις τρεις σταθερές πάνω στις οποίες η πολιτεία καλείται να εργαστεί για να τεθεί τέρμα σε πρακτικές με βαθειές ρίζες, σε πρακτικές που οδηγούν σε διασπάθιση δημόσιου χρήματος και έχουν συμβάλει στην κατάρρευση της οικονομίας.

Το ζητούμενο είναι απολύτως σαφές: με στοιχεία, με συνεχή μάχη κατά της διαφθοράς να γυρίσει η Κύπρος σελίδα, να θέσει τη μάχη για την ανάπτυξη πάνω σε υγιείς βάσεις. Ωστόσο, πρακτικές όπως αυτές που καθιερώνει ο αποδεδειγμένα μαχητικός Δήμαρχος της Πάφου σε σχέση με την υπόθεση στην Αραδίππου, μάλλον οδηγούν στην αποδυνάμωση αυτής της μάχης, και στην υποβάθμιση μιας διαδικασίας η οποία πρέπει να μένει στην πιο υψηλή της απόδοση και ασφαλώς στην πιο μετρήσιμή της επίδοση. Πρόσωπα που συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της αλλαγής, χρειάζεται να είναι πιο προσεκτικά, ώστε με τις δημόσιες επιλογές τους να δυναμώνουν τις φωνές για την αλλαγή και την προσπάθεια για την κατίσχυση της πολιτικής μέσα στην οποία οι κανονισμοί για τη χρηστή διοίκηση θα είναι κυρίαρχοι.

Τα στοιχεία, οι αποδείξεις και η αποφασιστικότητα για να γυρίζουμε σελίδα, θα δώσουν τις λύσεις που απαιτεί η κυπριακή κοινή γνώμη. Λύσεις στηριγμένες στο τρίπτυχο «διαφάνεια, ελεγξιμότητα, κράτος δικαίου». Αυτά συνιστούν το φάρο για την αλλαγή σε σαθρές κοινωνικές πρακτικές.