Κόντρα για τέσσερεις

Η είδηση στις 27 Μαίου είναι οπωσδήποτε σημαντική. Στις Βρυξέλλες ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Α. Φ. Ράσμουσεν και η Υπάτη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική πολιτική  Κ.  Αστον κάλεσαν  την Κύπρο και την Τουρκία «να επιλύσουν τα προβλήματα που υπάρχουν στη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ».  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ/ΑΠΕ (27/5)  «η αντίθεση που υπάρχει ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο παραλύει τις σχέσεις ανάμεσα στους δύο οργανισμούς, από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το 2004. Στην πραγματικότητα η Αγκυρα εμποδίζει τη συνεργασία σε διάφορα επίπεδα, με στόχο να μην γίνονται γνωστές στις κυπριακές αρχές ευαίσθητες στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η Κύπρος από την πλευρά της απάντησε εμποδίζοντας τη συμμετοχή της Τουρκίας σε διάφορες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις άμυνας». Στο ίδιο ρεπορτάζ ο Α. Ράσμουσεν παραδέχθηκε ότι το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να δεχθεί την Κύπρο ως συνομιλήτρια στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ πρέπει να ανοίξει τις επιχειρήσεις ασφάλειάς της στην Τουρκία και να επιτρέψει σε μη Ευρωπαίους εταίρους να συμμετέχουν στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τις επιχειρήσεις της, όπως έκανε το ΝΑΤΟ όταν επέτρεψε σε κράτη –μη μέλη της Συμμαχίας να μετάσχουν στη Διεθνή Δύναμη στο Αφγανιστάν.

Επίσης ο ΓΓ του ΝΑΤΟ «πρότεινε να συνάψει η Ε.Ε. ένα σύμφωνο ασφαλείας με την Τουρκία καθώς και μία συμφωνία που να επιτρέπει τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας. Ωστόσο σημείωσε ότι τα «πολιτικά προβλήματα δεν μπορούν να επιλυθούν από τη μία ημέρα στην άλλη». Από την πλευρά της η Κ . Αστον υποστήριξε ότι «οι δύο οργανισμοί πρέπει να εξακολουθούν να βρίσκουν πραγματιστικές λύσεις», που θα τους επιτρέπουν να συνεργάζονται σε επιχειρήσεις, όπως αυτή κατά της πειρατείας στη Σομαλία.

Είναι ηλίου φαεινότερον ότι η Κύπρος δεν μπορεί λόγω κυπριακού να κρατά στη μασχάλη της εκκρεμή προβλήματα αυτού του μεγέθους. Για τις άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ αυτή η εκκρεμότητα αφορά μείζονα θέματα εξωτερικής δράσης,  ενώ για αρκετές είναι θέμα ασφαλείας που συνδέεται με τις στρατιωτικές  τους δυνάμεις που λαμβάνουν μέρος σε μια σειρά από επιχειρήσεις, με κυριώτερη αυτή στο Αφχανιστάν. Συνεπώς η Λευκωσία έχει κάθε συμφέρον να επεξεργαστεί φόρμουλες που θα οδηγούσαν σε απεμπλοκή της από την ένταση. Είναι χρήσιμο η Κύπρος να επιδιώξει να κερδίσει ορισμένους πόντους στην αναζήτηση νέου ρόλου της στην νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλεία. Η σημερινή «ακινησία» δίνει πλεονεκτήματα στην Τουρκία. Απόδειξη η εκτός ευρωπαϊκών συνθηκών πρόταση Ράσμουσεν «η Ε.Ε. να συνάψει ένα σύμφωνο ασφαλείας με την Τουρκία καθώς και μία συμφωνία που να επιτρέπει τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας». Αν προχωρήσει αυτό το σενάριο, τότε θα κλείσει μονομερώς η υπόθεση υπέρ της Άγκυρας. Η διπλωματική δράση της Τουρκίας επιφέρει αλλαγές που η Λευκωσία δεν μπορεί να χειριστεί με τη μέθοδο της αδράνειας. Αν εμείς δεν κινούμαστε, κινούνται άλλοι, και κυρίως κινείται η πραγματικότητα…