Κόσσοβο και Κύπρος.

Στη συζήτηση ανάμεσα στους «27» σχετικά με την αποστολή ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσσοβο, η Κύπρος ψήφισε εναντίον της απόφασης, επικαλούμενη θέμα «αρχής» σε σχέση με τη μη αλλαγή συνόρων, η μόνη ανάμεσα στους ευρωπαίους εταίρους. Ακόμα και η Ελλάδα ψήφισε αλλιώς. Το ζήτημα έχει σοβαρές διαστάσεις σε διάφορα επίπεδα αλλά δυστυχώς (και αυτό) πέρασε στα ψιλά της επικαιρότητας.

Έχω την γνώμη ότι η Κύπρος σωστά ενεργώντας δεν συνταυτίστηκε με την κυρίαρχη άποψη. Η ανεξαρτησία του Κοσσόβου (ωστόσο, αναπόφευκτη εκ των πραγμάτων) δεν μπορεί να έχει την θετική ψήφο της Κύπρου για λόγους που όλοι καταλαβαίνουν.

Αν και η ψήφος ήταν σωστή, μέγα θέμα αποτελεί, πιστεύω, ο πολιτικός χειρισμός της ψήφου από την πλευρά της Λευκωσίας.

Σε μια απόφαση με διαπλοκή σημαντικών συμφερόντων, δεν διαφωνείς μόνο. Αν τα δεδομένα αλλάζουν, αν η ψήφος δεν έχει «επόμενη ημέρα», τότε επιχειρείς να διαπραγματευτείς τη σωστή διαφωνία σου υπέρ των δικών σου εθνικών συμφερόντων. Ένας τέτοιος χειρισμός θα απέβαινε πιο αποτελεσματικός εάν μαζί δούλευαν ένα σενάριο η Ελλάδα και η Κύπρος. Με άλλα λόγια η Κύπρος θα μπορούσε να διαπραγματευτεί τη διαφωνία της ζητώντας πολιτικές δεσμεύσεις από τους «27» για ανάλογες ή και πιο σημαντικές πρωτοβουλίες σε σχέση με το κυπριακό. Κατά τη λογική που οι «27» αποστέλλουν στρατιωτικές/ειρηνευτικές δυνάμεις στο Κόσσοβο, το ίδιο και με μεγαλύτερη ένταση ισχύει στην περίπτωση της στρατιωτικής κατοχής τμήματος ευρωπαϊκού εδάφους, τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας από ένα υποψήφιο μέλος, την Τουρκία. Συνεπώς η Κύπρος μπορούσε να διεκδικήσει πολιτικές δεσμεύσεις από τους «27» για ανάλογες δραστηριότητες της ΕΕ στην Κύπρο όπως:

1 Με το διορισμό Συντονιστή της ΕΕ στο κυπριακό-στο ζήτημα του Κοσσόβου έχει διοριστεί ως Απεσταλμένος της ΕΕ ο γερμανός διπλωμάτης Β. Ίσσιγκερ.

2 Με την δέσμευση για προετοιμασία του εδάφους για μια ευρωπαϊκή ειρηνευτική αποστολή στην Κύπρο αφού προηγηθούν οι σχετικές διαβουλεύσεις και το έδαφος είναι κατάλληλο.

3 Με την ενσωμάτωση σε ευρωπαϊκά κείμενα την θέσης ότι στον κατάλληλο χρόνο αστυνομικές και στρατιωτικές ειρηνευτικές δυνάμεις της ΕΕ, μαζί με εκείνες του ΟΗΕ, να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στις μελλοντικές προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού.

Εκτιμώ ότι ΕΕ και ΟΗΕ μαζί σε μια νέα πρωτοβουλία μπορούν περισσότερα. Αυτό όμως δεν προκύπτει από τη σιωπή. Μπορεί να προκύψει από αξιοποίηση της ιδιότητας του κράτους-μέλους, μπορεί να προκύψει από αξιοποίηση των συσχετισμών που δημιουργούνται σε μια δύσκολη συγκυρία όπως αυτή τώρα με το Κόσσοβο.