Κυπριακό ποδόσφαιρο: απο τις καταγγελίες στις λύσεις!

Οι εξελίξεις στο χώρο του ποδοσφαίρου μοιάζουν ενδιαφέρουσες. Μετά τις καταγγελίες του διαιτητή Μ. Παναγή για μεγάλης έκτασης παράνομες δράσεις στο χώρο της στρογγυλής θεάς, για πρώτη φορά φαίνεται να κινείται κάτι στο χώρο, καθώς τόσο η αστυνομία όσο και η Γενική Εισαγγελία ερευνούν με βάση τις καταγγελίες του. Τα όσα καταγγέλλει ο Μ. Παναγή είναι μια ευρύτατα διαδεδομένη πίστη, καθώς κάθε φίλαθλος αναγνωρίζει στις καταγγελίες Παναγή όψεις μιας συνήθους πρακτικής στη διεξαγωγή του αθλήματος -στημένα παιχνίδια, οργανωμένη μεροληψία διαιτητών, παιχνίδια ύποπτα για στοιχηματική δραστηριότητα, «συντονισμός» γύρω από ομάδες που θα πέσουν στη Β κατηγορία. Οι «κόκκινοι φάκελλοι» που έρχονται από την ΟΥΕΦΑ στην ΚΟΠ και από εκεί στην αστυνομία με βάση τη διεθνή έρευνα συνδέονται με περίεργη στοιχηματική δραστηριότητα. Ουδέν αποτέλεσμα έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, ακολουθείται η κλασσική ανακοίνωση που παραπέμπει τα πάντα στο συρτάρι, αν και ο πρόεδρος της ΚΟΠ κάνει λόγο για 17 τέτοιους φακέλλους! Η πίστη και τα πράγματα δεν ήταν μέχρι τώρα ικανά στοιχεία για να οδηγήσουν σε δικαστική έρευνα. Συνεπώς μένει να αποδειχθεί κατά πόσο αυτό θα συμβεί τώρα. Ένα στοιχείο που σήμερα συμβάλλει αποφασιστικά στην αύξηση των πιθανοτήτων για αποτέλεσμα στην πράξη, είναι το γενικότερο κλίμα στη νήσο, η διερεύνηση σειράς σκανδάλων σε διάφορα επίπεδα (λ.χ. Τράπεζες, ΣΑΠΑ, ΤΕΠΑΚ), η πεποίθηση της κοινής γνώμης ότι δεν πάει άλλο, γεγονός που δυσκολεύει την αγνόηση ή την συγκάλυψη για όσα καταγγέλει ένας διεθνής διαιτητής. Το ζήτημα της εξυγίανσης στο χώρο του ποδοσφαίρου, στη δική μου ανάλυση, συνδέεται με τρεις διαστάσεις:

Α. Η δομή της ΚΟΠ είναι από τη φύση της ξεπερασμένη. Σήμερα τα ίδια τα ποδοσφαιρικά σωματεία διοικούν απ’ ευθείας την Ομοσπονδία με δικούς τους αντιπροσώπους, όλα ελέγχονται από σωματειακές ισορροπίες και ενίοτε κομματικές προτιμήσεις καθώς η πλειοψηφία των σωματείων κτίστηκε στην εποχή του διαμοιρασμού της μπάλας σε δεξιά και αριστερά σωματεία. Αυτή η δομή, κατέληξε να σημαίνει «οι μισοί να διοικούν τους άλλους μισούς», συνεπώς είναι «καταδικασμένη» να παράγει αυτά που βλέπουμε σήμερα. Κτίστηκε γι αυτό το σκοπό. Όσοι θέλουν να αλλάξει η κατάσταση έχουν μπροστά τους ισχυρό κίνητρο: νέο καταστατικό, ανεξάρτητη από σωματεία «Διοργανώτρια Αρχή» του πρωταθλήματος , επιλογή προσώπων στην ηγεσία της Δ.Α. με ευρύτατο κύρος, ανάδειξή τους με αυξημένη πλειοψηφία ακριβώς για να διαπερνά το φάσμα δεξιά-αριστερά.

Λύση υπάρχει, εύκολη λύση δεν υπάρχει. Γι’ αυτό χρειάζεται να μιλήσουν πρόσωπα από το χώρο του ποδοσφαίρου με κύρος και αξιοπιστία. Χρειάζεται να συμβάλουν σε μια νέα λύση πρόσωπα με ανεξάρτητη κρίση. Οι πολιτικές του τύπου να φύγουν αυτοί, να έρθουν οι άλλοι με άλλα χρώματα δεν οδηγεί πουθενά. Χρειαζόμαστε πρόσωπα στη διοίκηση του ποδοσφαίρου με αυξημένες πλειοψηφίες που να διαπερνούν το σχίσμα δεξιά-αριστερά, που κτίζουν πάνω σε ευρύτερες συναινέσεις, με οικουμενική αξιοπιστία και αποδεδειγμένο κύρος για να αλλάξουν τα πράγματα- και η Κύπρος διαθέτει αρκετά πρόσωπα με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Β. Χρειάζεται αξιοποίηση της διεθνούς εμπειρίας, και όχι προσχηματική μελέτη της εμπειρίας από όσους έλυσαν με επιτυχία ανάλογα φαινόμενα. Όπως: 1) αναστολή της συμμετοχής των κυπριακών ομάδων στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα για την περίοδο 2015-16. Αυτή μπορεί να είναι μια περίοδος περισυλλογής και ανασυγκρότησης του τρόπου διοίκησης και λειτουργίας του κυπριακού ποδοσφαίρου. 2) Πλήρης προσαρμογή των ομάδων στα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για την οικονομική τους εξυγίανση/επιβίωση. Συνεπώς ορθολογικό μπάτζετ, μετεγραφές, οργάνωση πάνω στις πραγματικές δυνατότητες του κάθε σωματείου. Γ) Αξιοποίηση του επιτυχημένου θεσμού του «Επιτρόπου» στο ποδόσφαιρο με αυξημένες εξουσίες, με ισχυρή, δίκαιη προσωπικότητα όπως λ.χ. λειτουργεί ο Επίτροπος στο αμερικάνικο επαγγελματικό μπάσκετ. Όποιος παρακολουθεί την δράση του Α. Σίλβερ θα δει: δικαιοσύνη απέναντι σε όλους, ανοικτό μυαλό, θάρρος, ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων. Δ) Η «Διοργανώτρια Αρχή» μπορεί να έχει την εξουσία να επιβλέπει και να συντονίζει: τις ολοένα και καλύτερες γηπεδικές εγκαταστάσεις, τις πιο σωστές ώρες διεξαγωγής των ποδοσφαιρικών αγώνων, την καλύτερη διαιτησία, κατά συνέπεια θέτει τις βάσεις για την επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα.

Γ. Το ζήτημα της αλλαγής ενός ξεπερασμένου συστήματος συνδέεται απολύτως με τα πιο πάνω. Το βήμα που έκανε ο Μ. Παναγή βοηθά έναν γενικότερο προβληματισμό σε όλα τα επίπεδα που συνδέονται με το ζήτημα -κοινοβούλιο, σωματεία, πολιτεία, νομική υπηρεσία. Χρειάζεται συντονισμός και ισχυρή θέληση. Λοιπόν, όσοι δεν θέλουν να είναι θεατές ενός αναξιόπιστου συστήματος, όσοι δεν είναι ευχαριστημένοι μόνο επειδή «τα είπαν», μπορούν να παίξουν πραγματική «μπάλα» στο γήπεδο της εξυγίανσης του κυπριακού ποδοσφαίρου με νέους όρους και σε άλλο επίπεδο. Η αγανάκτηση είναι ένα βοηθητικό στοιχείο, αλλά λύση υπάρχει μόνο με την προώθηση κάθε εφικτής προτάσης για την ανασυγκρότηση της δομής του.