Κυρώσεις με Κυπριαακό “πακέτο”

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ σε ειδική σύνοδό τους στις Βρυξέλλες στις 17 Μαρτίου αποφάσισαν τα εξής σχετικά με την ουκρανική κρίση-ρεπορτάζ Ν. Μπέλλος, ΚΥΠΕ:

1. Απαγόρευση εισόδου στην ευρωπαϊκή επικράτεια 21 ατόμων, Ρώσων και Ουκρανών της Κριμαίας, καθώς και το «πάγωμα» των περιουσιακών τους στοιχείων.

2. Κάλεσαν τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις της στα σημεία προ της κρίσης και να προχωρήσει σε απευθείας διάλογο με την Ουκρανία για εκτόνωση της κρίσης.

3. Καλούν τη Μόσχα να μην προχωρήσει σε προσάρτηση της Κριμαίας κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ενώ προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια από πλευράς Ρωσίας για αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε πρόσθετες ευρείες επιπτώσεις στις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας.

4. Αποφάσισαν να επιταχύνουν για τις 21 Μαρτίου την υπογραφή της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας, στέλνοντας μήνυμα οικονομικής στήριξης της χώρας αυτής.

Σε παρέμβασή του ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ι. Κασουλίδης διατύπωσε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία που εμπλουτίζουν την ευρωπαϊκή επιχειρηματολογία στο θέμα. Ζήτησε «επίτευξης πολιτικής λύσης», με την αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία και υπογράμμισε ότι «τώρα οι διπλωματικές προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στην αποτροπή της κλιμάκωσης της κρίσης στις περιοχές της Ανατολικής και Νότιας Ουκρανίας».

Ο Ι. Κασουλίδης τόνισε «ότι θα πρέπει να υπάρξει μια σειρά ενεργειών και προς την κατεύθυνση της Κυβέρνησης του Κιέβου. Η ουκρανική Κυβέρνηση οφείλει να υιοθετήσει μια σειρά μέτρων καλής θέλησης προς το ρωσόφωνο πληθυσμό της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των γλωσσικών του δικαιωμάτων, καθώς και να αντιμετωπίσει σθεναρά τα εξτρεμιστικά, ναζιστικά στοιχεία και την ανεξέλεγκτη συμπεριφορά τους. Σύστασή μας προς την Ουκρανία, είναι όπως, παράλληλα με την οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα προβεί σε ευρείες μεταρρυθμίσεις για καταπολέμηση της διαφθοράς. Το εν λόγω στοιχείο είναι καθοριστικό προκειμένου να υπάρξει στήριξη από τον ουκρανικό λαό στην προσπάθεια της χώρας για οικονομική περισυλλογή». Ο Ι. Κασουλίδης είπε ότι «η Κύπρος, για σκοπούς επίτευξης ομοφωνίας, αποδέχεται τον προτεινόμενο κατάλογο μέτρων. Τασσόμαστε εναντίον σε μέτρα τα οποία στην πραγματικότητα θα είναι τιμωρητικά για τις οικονομίες μας. Ενδεχόμενα νέα μέτρα δεν μπορεί να φθάνουν στο σημείο που να πλήττουν καίρια τις οικονομίες κρατών μελών, ορισμένα εκ των οποίων, όπως η Κύπρος, βρίσκονται σε προγράμματα οικονομικής στήριξης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα θέσει θέμα οικονομικών αντισταθμιστικών μέτρων για να είναι η Κύπρος σε θέση να συμφωνήσει».

Θεωρώ ότι η ΕΕ χρειάζεται να ακολουθήσει την πολιτική «ενότητα και κυρώσεις» σχετικά με την ρωσική στάση στην ουκρανική κρίση. Θεωρώ επίσης ότι κυπριακή προσέγγιση είναι πολύ σωστή, πρώτο, γιατί είναι ενταγμένη στο σύστημα της κοινοτικής αλληλεγγύης, και, δεύτερο, υπογραμμίζει την κυπριακή ιδιαιτερότητα σε σχέση με την κρίση στην κυπριακή οικονομία και το μνημόνιο σε ευθεία σύνδεση με τις ευρωπαϊκές πολιτικές για επιστροφή στην ανάπτυξη. Επίσης τυχόν απώλειες για την κυπριακή οικονομία δικαιολογούν την Κύπρο να ζητήσει «αντισταθμιστικά μέτρα» για να μπορέσει η Λευκωσία να συναινέσει. Αυτή η τακτική είναι η καλύτερη δυνατή γιατί η Κύπρος χρειάζεται να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα σε μια ιδιαίτερα λεπτή φάση της προσπάθειας για ανόρθωση της οικονομίας της. Η ΕΕ έχει την ευθύνη να βρει την καλύτερη δυνατή λύση και το κυπριακό αίτημα είναι ενταγμένο στη συνήθη ευρωπαϊκή πρακτική.