Λύση στο παρα πέντε;

Η ΕΕ αποφάσισε να κάνει ίσως την τελευταία κίνηση για να αποφύγει η Ελλάδα την πτώση της στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default). Γι’ αυτό η απόφαση των «27» στις 21 Ιουλίου μάλλον εξέπληξε τους ειδικούς και απογοήτευσε τους κερδοσκόπους. Έτσι επιχειρείται ακόμα μια φορά να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στην περιφέρεια με του ευρώ με την ελπίδα να μην κινδυνεύσει ολόκληρο το σύστημά του. Αποφασίστηκε να δοθεί ένα πακέτο 109 δισ. ευρώ νέας βοήθειας στην Ελλάδα, μαζί με μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών ειδικά στην περίπτωση της Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι αναγνώρισε ότι η κρίση είχε φτάσει στο στα όριά της και ότι υπήρχε σοβαρός κίνδυνος να μεταδοθεί η κρίση και σε άλλες χώρες, ενώ ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι «το μόνο που ζητάμε είναι το δικαίωμα να κάνουμε βαθιές αλλαγές στη χώρα μας και δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα των αλλαγών, να κάνουμε τη χώρα μας δίκαιη».

Σημαντικές παραμένουν οι απόψεις του απερχόμενου προέδρου της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ. Αφού χαιρέτισε το νέο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας, λέγοντας ότι βάσει των αποφάσεων στις 21 Ιουλίου δεν υφίσταται ούτε πιστωτικό γεγονός ούτε χρεοκοπία. Έτσι ακύρωσε δηλώσεις που έκανε ενωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogrou ότι «προσπαθούμε να αποφύγουμε λύση που θα επιφέρει την επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας αλλά δεν μπορούμε να την αποκλείσουμε. Μια συνολική λύση πρέπει να περιλαμβάνει την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα».

Η στάση των οίκων αξιολόγησης παραμένει κρίσιμης σημασίας για τις εξελίξεις. Οι σημαντικότεροι οποίοι έχουν προειδοποιήσει ότι η συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο – εθελοντική ή μη – θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην κατηγορία selective default. O Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 23 Ιουλίου θεώρησε τα γεγονότα ως εξής: « Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πρέπει να παραμείνει μια εξαίρεση, δεν θα πρέπει να ενεργούμε κατά τρόπο που η συμφωνία αυτή για την Ελλάδα να παρουσιάζεται ως δώρο. Ανέκαθεν η ΕΚΤ έκρινε ότι η συμμετοχή των τραπεζών στο σχέδιο διάσωσης θα οδηγούσε αναπόφευκτα στην σώρευση επιπλέον κινδύνων στις πλάτες του ευρωπαίου φορολογούμενου. Γι’ αυτό το λόγο η συμφωνία για την Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει μια μεμονωμένη περίπτωση».