Μάχη “συμμάχων” στην α. Μεσόγειο…

Ο πόλεμος λέξεων δεν έχει προηγούμενο στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μ. Νετανιάχου επανέλαβε την άρνησή του να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία για την επίθεση ισραηλινών στρατιωτών εναντίον τουρκικού πλοίου «Μαβί Μαρμαρά» που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια προς την Γάζα. «Δεν χρειάζεται να ζητήσουμε συγγνώμη επειδή ενεργήσαμε με αυτόν τον τρόπο για να προστατεύσουμε τους συμπατριώτες μας, τα παιδιά και τις πόλεις μας».

Ο Τ. Ερτογάν άνοιξε τα χαρτιά του: «το Ισραήλ έχει χάσει τη συμμαχία της Τουρκίας στην περιοχή. Ενώπιον των αποφάσεων που έχει λάβει μέχρι σήμερα ο ΟΗΕ, το Ισραήλ έπαιξε πάντα ρόλο κακομαθημένου παιδιού και νόμισε ότι μπορεί να συνεχίσει να παίζει το ρόλο αυτό». Μετά έθεσε τρεις όρους στην κυβέρνηση Νετανιάχου: πρώτο να ζητήσει συγγνώμη για το «Μαβί Μαρμαρά», δεύτερο να καταβάλει αποζημίωση για τα θύματα και τις ζημιές και τρίτο να αρθεί το εμπάργκο εναντίον της Γάζας.

Τη σκυτάλη πήρε ο ΥΠΕΞ Α. Νταβούτογλου (2/9/11) και ανακοίνωσε νέα μέτρα:

1. Οι διπλωματικές σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ υποβαθμίζονται και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Άγκυρα εγκαταλείπει την Τουρκία.
2.Αναστέλλονται όλες οι στρατιωτικές συμφωνίες μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ.
3. Η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτή στην ανατολική Μεσόγειο, γι’ αυτό το λόγο, θα λάβει όλα μέτρα που θεωρεί απαραίτητα για την ελεύθερη διέλευση των πλοίων.
4. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον αποκλεισμό του Ισραήλ στη Γάζα και θα απευθυνθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το εμπάργκο που εφαρμόζεται στη Γάζα από τις 31 Μαίου 2010. Ξεκινά επίσης διαδικασία προς αυτή την κατεύθυνση και στον ΟΗΕ.
5. Η Τουρκία θα υποστηρίξει οποιαδήποτε νομική διαδικασία ξεκινήσει για την επίθεση του Ισραήλ εναντίον τούρκων και των άλλων ξένων πολιτών.

Ο Τ. Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι τα τουρκικά πλοία θα έχουν στο εξής «συχνότερη παρουσία στα ύδατα» στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι πιθανόν να επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αίγυπτο. «Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με την αιγυπτιακή πλευρά για το θέμα. Τίποτε δεν έχει αποφασισθεί προς το παρόν» δήλωσε σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

Η κρίση έφερε δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Μπα κι Μουν: «ειλικρινά ελπίζω το Ισραήλ και η Τουρκία να βελτιώσουν τις σχέσεις τους. Οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, χώρες που συνορεύουν και οι δύο με τη Συρία, είναι σημαντικοί για τη Μέση Ανατολή και το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή. Και οι δύο χώρες είναι πολύ σημαντικές στην περιοχή. Οι βελτιωμένες σχέσεις τους, οι ομαλές σχέσεις τους, θα είναι πολύ σημαντικές για την αντιμετώπιση όλων των καταστάσεων στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι τα πράγματα παίρνουν ολοένα και πιο συγκρουσιακή μορφή. Οι όροι της Άγκυρας είναι πέρα από τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης και θέτουν τα πράγματα σε μια διαφορετική βάση. Η δήλωση Ερτογάν («συχνότερη παρουσία στα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο») δείχνει την νέα διάσταση της ρήξης Τουρκίας-Ισραήλ και η οποία συνδέεται με τα συμφέροντα της Κύπρου στην ίδια περιοχή…