Μάθημα στατιστικής!

Η δικαιοσύνη στην Ελλάδα δεν είχε πάντα την ποιότητα που η θεωρία διεκήρυσσε. Τυφλή θεωρητικά, καμμιά φορά έβλεπε δεξιά ή αριστερά, ανάλογα με την πολιτική συγκυρία. Συνεπώς είναι, στη δική μου κρίση, πολύ σωστή η κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρέμβει σε διάφορες αθλιότητες στην Ελλάδα με επίκεντρο την στατιστική υπηρεσία της. Έστω και εάν άργησε, η Επιτροπή αντέδρασε δημόσια και καθαρά στην επιχείρηση να καταστεί η «ελληνική κρίση» ζήτημα στατιστικής αλχημείας με σχετική απόφαση εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Έτσι, σύμφωνα με εισαγγελική παρέμβαση, παραπέμπεται σε δίκη ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου για «παραποίηση στοιχείων» τα οποία με τη σειρά τους έφεραν την Ελλάδα στην αγκαλιά της τρόικας!

Λέει το «Βήμα» στις 24 Αυγούστου: «Με μια πρωτοφανή για την πρακτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρεμβαίνει με επίσημη ανακοίνωση της για την υπόθεση της παραπομπής του κ.Γεωργίου για παραποίηση των στατιστικών δεδομένων. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Τα σωστά και αξιόπιστα δημοσιονομικά δεδομένα είναι απαραίτητα για την ορθή λήψη αποφάσεων οικονομικού χαρακτήρα. Ωστόσο, πρόσφατες δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, θέτουν υπό αμφισβήτηση την ποιότητα και την αξιοπιστία των επίσημων στατιστικών στην Ελλάδα. Παρόλο που η Επιτροπή έχει ως αρχή να μην σχολιάζει μεμονωμένες εθνικές δικαστικές διαδικασίες, εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με τις δηλώσεις αυτές επειδή, μεταξύ άλλων, θέτουν υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα των δημοσιονομικών δεδομένων στα οποία βασίζεται το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα.

Η κα Μαριάν Τίσεν, Επίτροπος αρμόδια για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, καθώς και για τις ευρωπαϊκές στατιστικές, δήλωσε τα εξής: «Η ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ΕΛΣΤΑΤ και η ποιότητα των στατιστικών είναι ουσιώδους σημασίας. Για την Επιτροπή και την Eurostat είναι απολύτως σαφές ότι τα δεδομένα σχετικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά την περίοδο 2010-2015 ήταν απολύτως αξιόπιστα και αναφέρθηκαν με ακρίβεια στην Eurostat».

Η Επιτροπή καλεί σήμερα τις ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν ενεργά και δημόσια την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα δεδομένα υπέστησαν παραποίηση κατά την περίοδο 2010-2015 και να προστατεύσουν την ΕΛΣΤΑΤ και το προσωπικό της από παρόμοιους αβάσιμους ισχυρισμούς. Προτρέπει επίσης τις ελληνικές αρχές να υποστηρίξουν και να διατηρήσουν την ποιότητα των ελληνικών στατιστικών στοιχείων, καθώς και την ανεξαρτησία του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ελληνική στατιστική νομοθεσία και στη δέσμευση του 2012 για την αξιοπιστία των στατιστικών. Σχετική επιστολή υπογεγραμμένη από τον Αντιπρόεδρο κ. Ντομπρόβσκις και τους Επιτρόπους Μοσκοβιτσί και Τίσεν απεστάλη στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο». («Βήμα», 24/8)

Αυτή η παρέμβαση θεωρώ ότι είναι απολύτως επιβεβλημένη. Πρώτο, για να έχει η κοινή γνώμη στην Ελλάδα πλήρη εικόνα στα πράγματα, δεύτερο, για να σταματήσει να χρησιμοποιείται η δικαιοσύνη ως πολιτικό εργαλείο, και, τρίτο, για να προστατεύονται δημόσια πρόσωπα από διάφορες κομματικές σκοπιμότητες. Μπορεί η κυβερνητική εκπρόσωπος στην Αθήνα να λέει ότι « ελληνική Δικαιοσύνη διερευνά την υπόθεση των στατιστικών στοιχείων και η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ» αλλά στην πράξη η παρέμβαση της Επιτροπής αφαίρεσε κάθε πρόσχημα για δήθεν έρευνα. Η Επιτροπή με σαφήνεια λέει ότι «παρόλο που η Επιτροπή έχει ως αρχή να μην σχολιάζει μεμονωμένες εθνικές δικαστικές διαδικασίες, εκφράζει την ανησυχία της σχετικά με τις δηλώσεις αυτές επειδή, μεταξύ άλλων, θέτουν υπό αμφισβήτηση την εγκυρότητα των δημοσιονομικών δεδομένων στα οποία βασίζεται το Πρόγραμμα Στήριξης της Σταθερότητας για την Ελλάδα».

Μετά από αυτό τι θα ερευνήσει η ελληνική δικαιοσύνη; Αυτά που η Επιτροπή με τις δικές της ανεξάρτητες διαδικασίες κρίνει ότι ήταν εντάξει;