Με αριθμους στην ηχώ του εαυτού μας!
Ιστορία, ανακατατάξεις, ανατροπές. Μπορείς να λάβεις σοβαρές αποφάσεις αν έχεις κατανόησει/ερμηνεύσει ορθολογικά τον περιβάλλοντα κόσμο. Να είσαι σε θέση να διαβάζεις διεκδικήσεις, δυσκολίες, συμμαχίες αντιθέσεις, συμφέροντα, όρια. Αποτυγχάνουμε γιατί, κατά κανόνα, ακούμε μόνο την ηχώ του εαυτού μας. Έτσι, δεν μπορούμε να διαβάσουμε με ρεαλισμό τα δεδομένα και τις ισορροπίες γύρω μας. Μερικά παραδείγματα από την πολιτική επικαιρότητα της τρέχουσας εβδομάδας:
- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θεώρησε ως «ισοζυγισμένο» το κοινό κείμενο των «27» της ΕΕ στις 25/3 και δήλωσε πως «αντανακλά σε όσα θέλαμε». Τι ακριβώς «θέλαμε»; Ποιος ήταν ο πήχυς για να δούμε αν πράγματι «αντανακλά σε όσα θέλαμε»; Θυμίζω ότι ο Ν. Αναστασιάδης έθεσε πολύ ψηλότερα τον πήχυ λέγοντας ότι «αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να διασωθεί η αξιοπιστία και η αξιοπρέπεια τόσο της Ευρώπης όσο και των Ευρωπαίων πολιτών της Κύπρου» (29/9/20). Ο «Υπεξ των κυρώσεων» Ν. Χριστοδουλίδης συμπλήρωσε στις 3/1/2021 ότι «είναι ξεκάθαρο, ότι (οι κυρώσεις) διασφαλίζουν τα συμφέροντα της ΚΔ και ενισχύουν την διαπραγματευτική της ισχύ στο τραπέζι των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού» («ο Φιλελεύθερος», 3/1/2021).
- Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πρέσβης Α. Χατζηχρυσάνθου κατήγγειλε με επιστολή του προς τον ΓΓ των ΗΕ «τις παραβιάσεις του εναέριου και θαλάσσιου χώρου της ΚΔ που σημειώθηκαν από την Τουρκία τον περασμένο Ιανουάριο. Η επιστολή με ημ. 17 Μαρτίου, κυκλοφόρησε ως επίσημο έγγραφο της ΓΣ του ΣΑ στις 30/3». Έγινε η σχετική καταγγελία για πολλοστή φορά. Ποιο αποτέλεσμα είχε; Μαθαίνουμε μόνο τι είπαμε εμείς στον εαυτό μας, όχι εάν και τι είπαν οι άλλοι!
- Ο πρόεδρός του ΔΗΚΟ Ν. Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον Βρετανό ύπατο αρμοστή Σ. Λίλι στον οποίο επισήμανε ότι «ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν πρέπει να επιτρέψει σε καμία πλευρά να θέσει στο τραπέζι προτάσεις που αλλάζουν τη βάση των συνομιλιών». Έγινε η επισήμανση. Μπορούμε να μετρήσουμε τι αποτέλεσμα είχε;
- Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Α. Νεοφύτου συναντήθηκε με τον ύπατο αρμοστή της Αυστραλίας Σ. Μπίβερ. Σύμφωνα με τον γραφείο τύπου του ΔΗΣΥ «και η Αυστραλία, στηρίζει τις προσπάθειες με στόχο την απελευθέρωση και επανένωση της χώρας μας». Μάλλον δεν τα λεει καλά η ανακοίνωση. Έτσι τα είπε ο Αυστραλός; Με στόχο την «απελευθέρωση»; Αν ήθελε να το πει έτσι, γιατί δεν το είπε ο ίδιος;
- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έκρινε σκόπιμο να δηλώσει πως «αν η ΕΕ είναι παρούσα (στην άτυπη), μπορεί να διασφαλιστεί ότι η λύση μπορεί να είναι εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο». Ο ΚΕ αποκρύβει το γεγονός ότι η ΕΕ ήταν παρούσα και στις διαδικασίες επίλυσης του 2004 (Φερχόιγκεν), στις διαβουλεύσεις του 2017 (Γιούνκερ) και στην τελική φάση στο Κραν Μοντάνα (2017) με Τίμμερμανς και Μογκερίνι. Διασφαλίσαμε μόνο την συνέχεια της πολιτικής της εποχής των αδεσμεύτων με άλλα μέσα!
- Ο τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε συνάντησή του στις 26/3 με το ΔΣ του «συλλόγου αλληλεγγύης ηρώων Μόρφου» κάλεσε «τον λαό της Μόρφου να μην ανησυχεί καθόλου. Δεν τίθεται θέμα να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέμα Μόρφου». (ΚΥΠΕ, 27/3).
- Η Μόρφου επέστρεφε υπό ε/κ διοίκηση στο «Χάρτη Ακιντζί» (2016) και σε όλους τους προηγούμενους Χάρτες. Το πακέτο της επίλυσης του 2017 ήταν ισορροπημένο και βιώσιμο: αποχώρηση τουρκικού στρατού/τερματισμός επεμβατικών δικαιωμάτων/έδαφος για τους ε/κ, έναντι πολιτικής ισότητας σε προσδιορισμένα σημεία για τους τ/κ, εκ περιτροπής προεδρία με στάθμιση της ψήφου στο 20% για όλους τους Κυπρίους. Στις 27/02/2020 (οκτώ μήνες πριν την εκλογή του) ο Ε. Τατάρ εξήγησε τους στόχους του: «Η βάση της λύσης θα είναι η πολιτική ισότητα με δύο κυρίαρχα κράτη που θα υπάρχουν δίπλα-δίπλα. Δεν θα συνεχίσουμε από το σημείο που έμειναν στο Βερολίνο. Πιστεύω ειλικρινά ότι το κείμενο Γκουτέρες μάς αναγκάζει να χάσουμε πολλά. Η άρση του μονομερούς δικαιώματος επέμβασης στις εγγυήσεις της Τουρκίας είναι ένα πλήγμα στο πνεύμα των εγγυήσεων και δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτό εκ μέρους μας», ΚΥΠΕ, 27/02/20. Κανένας ε/κ πολιτικός δεν μπορεί να πει «δεν ήξερα» τι ήταν ο Τατάρ- ενημέρωνε δημόσια όλους αλλά, όπως φαίνεται, σε ώτα μη ακουόντων.
Γιατί, παρά την συνεχή κατολίσθηση, η ε/κ ηγεσία συνεχίζει να αποτυγχάνει;
Πρώτο, γιατί αγνοεί το δάσος (λύσεις) και παίζει για το δέντρο (καταγγελίες)
Δεύτερο, γιατί αγνεί τα συμφέροντα και τις ικανότητες των άλλων
Τρίτο, γιατί χαρακτηρίζει αρνητικά κάθε έναν που δεν προσέχει τη ρητορεία μας.
Τέταρτο, γιατί ζητά ρυθμίσεις που αφήνουν αδιάφορους τους υπόλοιπους
Πέμπτο, γιατί η κοινή γνώμη συχνά διαμορφώνει απόψεις που προκύπτουν από μονοδιάστατη ή στρεβλή ενημέρωση.
Έτσι εμφανίζει αδυναμία να προβλέψει τα στοιχειώδη, συνεπώς και στην αδυναμία να επηρεάσει τις εξελίξεις. Η στασιμότητα κυριαρχεί και ο τόπος βαδίζει σκαλί σκαλί στην περιθωριοποίηση. Η εκλεγμένη ηγεσία, οι υπεύθυνοι να λάβουν αποφάσεις εφευρίσκουν διάφορες προφάσεις για να δικαιολογήσουν την αδυναμία τους να καθοδηγήσουν τις εξελίξεις. Κάθε αποτυχία δικαιολογείται: ευθύνονται οι ξένοι που δεν καταλαβαίνουν το δίκαιό μας! Στη δημοσκόπηση του ΡΙΚ (25/3) μόνο το 40% αποτιμά ως θετικό το ρόλο της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, ενώ για τον ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες το 44% έχει «θετική γνώμη» και το 42% «αρνητική γνώμη»! Έτσι μάθαμε ποιοι έχουν τις ευθύνες για τα αδιέξοδα. Πάντα εφευρίσκονται κάποιοι για να τους φορτώνουμε τις ευθύνες της δικής μας μικροπολιτικής!
Λάρκος Λάρκου