Με χαστούκια και Νόμπελ…

Με τον τίτλο «Απανωτά τα χαστούκια στον νταή Ερντογάν- Κύπρος στο πρόγραμμα «State Partnership» ρεπορτάζ στην εφ/δα «Πολίτης» σημειώνει (3/10) πως «μετά την άρση του εμπάργκο όπλων…το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε την 1η/10 την έναρξη στρατιωτικής συνεργασίας με την Εθνική Φρουρά της πολιτείας Νιου Τζέρσεϋ- ένταξη της ΚΔ στο πρόγραμμα «κρατικής εταιρικής σχέσης». Την ίδια μέρα η Τουρκία δέχθηκε και διάφορα  άλλα χαστούκια:

Χαστούκι 1: Συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης, δύο μνημόνια για υδρογονάνθρακες και ένα πρωτόκολλο. Ο Μ. Τσαβούσογλου στο twitter: «Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που έχουμε υπογραψει στοχεύει στη συνεργασία ανάμεσα σε τουρκικές και λιβυκές εταιρίες για γεωτρήσεις τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα, πάνω σε αμοιβαίως επωφελή (win win) βάση»

Χαστούκι 2. Ο κορυφαίος σύμβουλος του Τ. Ερτογάν για την εξωτερική πολιτική İbrahim Kalın είχε συνάντηση στην Κ/πολη με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ  Jake Sullivan. Δύο πρόσωπα με τεράστια επιρροή στο εσωτερικό σύστημα διοίκησης Μπάιντεν και Ερτογάν. Θέματα: ΝΑΤΟ, Σουηδία, Φινλαδία, Ουκρανία, Νότιος Καύκασος, ένταση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις (πηγή «Χουρριέτ»)

Χαστούκι 3: Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Γ. Λαπίντ ενέκρινε το διορισμό της Irit Lillian ως «νέας πρέσβειρας στην Τουρκία». Ο Γ. Λαπίντ έγραψε στο Twitter πως «η κίνηση είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεων μας με την Τουρκία». (πηγή «Χααρέτζ»)

Τα κυπριακά χαστούκια παράγονται σε 3 μορφές:

  • Με παρασιώπηση σε ότι δεν μάς αρέσει ή δεν υπακούει στις επινοήσεις μας
  • Με εξοβελισμό κάθε εξέλιξης που δείχνει ότι η Τουρκία συνιστά έναν παίκτη με επιρροή σε διάφορες περιοχές (λ.χ. Ουκρανία, Ν. Καύκασος, Μ. Ανατολή)
  • Με υπερδιόγκωση, ή και παρατεταμένη προβολή, κάθε πραγματικής δυσκολίας στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Προβολή τους με τη λέξη «χαστούκι» ή εναλλακτικά με τη λέξη «Μενέντεζ».

Αντί να δούμε τα πραγματικά δεδομένα και μέσα σε αυτά να προγραμματίσουμε το δικό μας ρόλο, κατασκευάζουμε μιαν εικονική πραγματικότητα και κολυμπούμε σε αυτην.  Μέσα σε αυτήν την κατάσταση πραγμάτων,  ο Τ/Κ ηγέτης Ε. Τατάρ πάει ένα βήμα ακόμα πιο μακριά. Ανακοινώvει «συναυλία στο Βαρώσι στη δεύτερη επέτειος του ανοίγματος της πόλης. Το Βαρώσι, με δύο υπέροχες παραλίες, πλέον δεν είναι «πόλη φάντασμα», είναι μια πόλη μουσείο», («Χουρριέτ», 4-10). Ιδιαίτερα σκληρές δηλώσεις, όμως από κάποιον Τ/Κ πολιτικό που όλοι στη νήσο γνώριζαν προ πολλού τις απόψεις του. Αν η Ε/Κ ηγεσία ήθελε, μπορούσε να αποτρέψει την εκλογή του στηρίζοντας το Πλαίσιο Γκουτέρες και έτσι την επανεκλογή Ακιντζί. Αλλά έκανε τα αντίθετα. Ε. Τατάρ, ένας θιασώτης της μη λύσης,  που τώρα δηλώνει πως «περιμέναμε 47 χρόνια να υπάρξει συμφωνία. Δεν υπήρξε, οι Ε/Κ εγκατέλειψαν τις προσπάθειες». Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής Αναστασιάδη και της ομάδας γύρω του, η οποία στήριζε, συμφωνούσε και σιωπούσε: να αντλεί τώρα κουβέντες μέχρι και ο Τατάρ! Η κυβέρνηση στο πρώτο άνοιγμα του Βαρωσιού ανακοίνωσε προσφυγή στο ΣΑ, κίνηση για 4η Διακρατική, αναφορές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Τίποτε από τα πιο πάνω δεν έκανε.

Υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από τα γνωστά και τα αδιέξοδα; Να ένας διαφορετικός δρόμος: στις 29/9 μίλησε στη Λευκωσία  ο πρώην Πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, Cyprus Forum. Η ομιλία Σάντος έχει βαρύτητα-συνέπεσε με την επέτειο της Κυπριακής Ανεξαρτησίας και προσφέρει μιαν ευκαιρία για έναν ευρύτερο προβληματισμό. 

Μερικά στοιχεία που προηγήθηκαν της ομιλίας Σάντος: 

  1. Πόλεμος στην Κολομβία ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και το ανταρτικό κίνημα FARC που διάρκεσε πάνω από 50 χρόνια, με 220 χιλιάδες νεκρούς, επτά εκατομύρια εκτοπισθέντες. Τέλος στις μάχες το 2016. Διαπραγματεύσεις ειρήνης για 4 χρόνια. 
  1. Ο Σάντος στη Λευκωσία. Τα σημαντικότερα σημεία της σκέψης του:
  • «Πήρα την ιδέα για το πρότζεκτ, από τη Νότια Αφρική και η συμβολή του στην επίτευξη της ειρήνης στη χώρα ήταν σημαντική. Με συμβούλευσε ο Νέλσον Μαντέλα, μού είπε πόσο χρήσιμο ήταν γι’ αυτόν, να συγκεντρώσουμε ανθρώπους από διαφορετική προέλευση και να κάνουμε αυτή την άσκηση».
  • «Το πιο σημαντικό, για έναν ηγέτη είναι να έχει ενσυναίσθηση. Να βάζεις τον εαυτό σου στη θέση των άλλων. Αυτό θα βοηθήσει να γεφυρωθούν οι διαφορές».
  • «Πρέπει να είστε πειστικοί ότι η λύση θα είναι καλύτερη για όλους, ότι όλοι θα επωφεληθούν αν συμφωνήσουμε. Οι πολίτες, οι επιχειρηματίες, οι πολιτικοί, έχουν διαφορετικούς λόγους, αλλά όλοι θα ωφεληθούν και αυτό θα οδηγήσει σε συναίνεση».
  • «Είμαι πεπεισμένος ότι όλες οι συγκρούσεις μπορούν να λυθούν. Χρειάζεται πολιτική θέληση και να δημιουργηθούν οι συνθήκες ενός επιτυχούς διαλόγου που θα οδηγήσει σε συναίνεση».
  • «Για να κλείσουν οι πληγές θέλει πολύ χρόνο, υπομονή και επιμονή».
  • «Η αλήθεια είναι θεμελιώδης σε αυτή τη διαδικασία, ακόμα και αν πληγώνει πολλές φορές. Γι’ αυτό τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντική μία Επιτροπή Αλήθειας. Στην Κολομβία, με την Επιτροπή Αλήθειας, πολλοί άσκησαν κριτική, αλλά βοήθησε στη συμφιλίωση και την οικοδόμηση της ειρήνης».
  • Υπογράμμισε «τη σημασία στην επικοινωνίας, επισημαίνοντας «τον κίνδυνο της πόλωσης μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, τις ψευδείς ειδήσεις και τη χειραγώγηση από τα ΜΜΕ». 

Ο Χ.Μ. Σάντος υπογράμμισε πως «ήταν «πεπεισμένος ότι όλες οι συγκρούσεις μπορούν να λυθούν». Λόγια που πηγάζουν από την εμπειρία που κατέκτησε μέσα από την εφαρμογή της πολιτικής για την ειρήνευση στη χώρα του.  Ο Πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος πήρε το Νομπέλ Ειρήνης για το 2016… 

Η ομιλία Σάντος:

https://www.brief.com.cy/…/cyprus-forum-h-empeiria-tis…

Λάρκος Λάρκου