Με ελπίδες η νέα Κεντροαριστερά στην Ελλάδα!

Η εκλογική μάχη για το νέο πολιτικό φορέα της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα έληξε την Κυριακή 19 Νοεμβρίου. Η Φώφη Γεννηματά ήταν η νικήτρια των εκλογών με 56,66% (83.266 ψήφοι) έναντι 43,34% (63.690 ψήφοι) του Νίκου Ανδρουλάκη. Συνολικά ψήφισαν 155.500 σε όλη την Ελλάδα, ενώ στο πρώτο γύρο, μια εβδομάδα πριν, ψήφισαν 214 χιλιάδες.

Πρώτα οι δηλώσεις σχετικές με την εκλογική διαδικασία:

Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης περιέγραψε με εξαιρετική ακρίβεια τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας: «Σήμερα ολοκληρώθηκε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας ενιαίας κεντρο-αριστερής παράταξης, που συνενώνει διάφορες τάσεις και ομάδες σε μια κοινή πορεία. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να έχει άμεση συνέχεια. Να δημιουργηθεί ένα κοινό όργανο από τους κύριους πρωταγωνιστές, για να απαντήσει ενωμένο στα δυο κύρια προβλήματα: την πορεία προς το συνέδριο και τις πολιτικές κατευθύνσεις της παράταξης. Η παραδοσιακή άποψη πως “οι νικητές διατάσσουν και οι ηττημένοι υπακούουν” δεν πρέπει να ισχύσει. Ένας και μόνον είναι ο κανόνας της μελλοντικής επιτυχίας : Όλοι μαζί.»

Η νικήτρια της εκλογικής μάχης Φώφη Γεννηματά είπε ότι «οι προοδευτικοί πολίτες στις κάλπες, αποφασίζουν για τη μεγάλη παράταξη της κεντροαριστεράς. Όλες οι γενιές συμπορεύονται. Μαζί τολμήσαμε, μαζί πετύχαμε, μαζί τώρα για την νίκη».

Ο δεύτερος της κούρσας Ν. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «την προηγούμενη Κυριακή, ο ηθικός κόσμος της χώρας άναψε μια φλόγα ελπίδας. Εύχομαι, με τη μαζική συμμετοχή του και την επιλογή του, αυτή η φλόγα ελπίδας να μην σβήσει. Για το καλό της παράταξης, αλλά πάνω απ’ όλα για το καλό της πατρίδας.

Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε «μια πορεία, όχι μόνο ανασύνταξης του χώρου του προοδευτικού, αλλά μεγάλων και βαθιών αλλαγών που χρειάζεται η χώρα. Μια νέα εθνική πορεία που θα δώσει ξανά την απαραίτητη αυτοπεποίθηση στον Ελληνικό λαό, στον Έλληνα πολίτη».

Ο Ε. Βενιζέλος θεώρησε ότι «το βήμα που ολοκληρώνεται σήμερα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Βεβαίως, το στοίχημα της χώρας θα κερδηθεί στην προγραμματική αντίληψη, στην πρότασή μας. Στη μεταρρυθμιστική αποφασιστικότητα της κοινωνίας».

Τι έγινε στους δύο εκλογικούς γύρους; Δυνάμεις από το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και Ομάδες ή Κινήσεις με μεταρρυθμιστικό πρόσημο, αποφάσισαν να ενώσουν δυνάμεις και να συγκροτήσουν έναν καινούριο φορέα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Προφανώς η κίνηση άργησε κάποια χρόνια, ίσως, όμως, κάλλιον αργά παρά ποτέ!

Αλλάζει κάτι στον πολιτικό χάρτη της Ελλάδας μετά την εκλογική διαδικασία; Στη δική κου κρίση, πολλά θα αλλάξουν αν οι πρωταγωνιστές του εγχειρήματος ακούσουν τις συμβουλές του Κ. Σημίτη «Ένας και μόνον είναι ο κανόνας της μελλοντικής επιτυχίας : Όλοι μαζί.». Αν ο νέος φορέας που θα διαδεχθεί το ΠΑΣΟΚ κρατήσει την γραμμή Σημίτη, εκτιμώ ότι θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα πράγματα, ειδικά στις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν τις εθνικές εκλογές του 2019.

Η μαζική συμμετοχή λέει πολλά, στον πρώτο γύρο, ψήφισαν 214 χιλιάδες, στο δεύτερο 155.500. Άρα ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας στηρίζει το εγχείρημα και με τη συμμετοχή του, τού ζητά να παίξει έναν πιο δραστήριο ρόλο στις εξελίξεις που έρχονται.

Η σοσιαλδημοκρατική παράταξη περιλαμβάνει στους κόλπους της μεγάλο αριθμό ικανών στελεχών, με σύγχρονο, προοδευτικό λόγο, με διαχειριστική και πολιτική επάρκεια, με γνώση του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος. Με την ενίσχυση του πολιτικού τους φορέα θα μπορέσουν να παίξουν έναν πιο ουσιαστικό ρόλο στις προσπάθειες για ανασυγκρότητη της ελληνικής οικονομίας. Ένα παράδειγμα λέει σχεδόν τα πάντα: οι κυβερνήσεις της ΝΔ, ή οι συμμαχικές ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, κατέφευγαν σε λύσεις στα κρίσιμης σημασίας  οικονομικά υπουργεία από τη σοσιαλδημοκρατική παράταξη για να βγάλουν την Ελλάδα από τα μεγάλα αδιέξοδα όπως λ.χ Γ. Στουρνάρας, Λ. Παπαδήμος, Γ. Χαρδούβελης, Β. Ράπανος. Προφανώς άλλες παρατάξεις δεν έχουν στελέχη με τα πιο πάνω χαρακτηριστικά!

Με την ισχυροποίηση του νέου πολιτικού φορά, το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα θα ισορροπήσει καθώς οι δύο σημερινοί κεντρικοί πόλοι (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ) δεν μπορούν να δώσουν τις, αναγκαίες, μεταρρυθμιστικές  λύσεις σε αυτόν το αέναο κύκλο με την οικονομική καχεξία. Το πολιτικό σύστημα χρειάζεται μια ισχυρή, κεντροαριστερή, σοσιαλδημοκρατική παράταξη. Χρειάζεται να βγει από τον φαύλο κύκλο της στείρας αντιπαράθεσης ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ, χρειάζεται να ακούσει πιο σύνθετες, πιο επεξεργασμένες λύσεις, ικανές να δώσουν βάρος στην αναπτυξιακή πολιτική με κοινωνική δικαιοσύνη.

Λάρκος Λάρκου