Μέρκελ – Ερτογάν σε αναζήτηση ενός μομέντουμ…

Στις κοινές δηλώσεις Ερτογάν-Μέρκελ στις 25 Φεβρουαρίου 2013 στην Άγκυρα κυριάρχησαν οι ευρωτουρκικές σχέσεις με ειδικές αναφορές στο κυπριακό. Από τις δηλώσεις ξεχωρίζω την παρέμβαση Μέρκελ σχετικά με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας: «Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η πολιτική του νέου προέδρου (Αναστασιάδη). Υπάρχουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, όπως για παράδειγμα αυτό με την ευρωζώνη. Τις προσεχείς εβδομάδες θα τα δούμε όλα αυτά. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν από εδώ και πέρα οι συνομιλίες με την τουρκική πλευρά. Επιθυμούμε να υπάρξει πρόοδος. Στην πραγματικότητα η υπόθεση του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας δεν είναι πολύ δύσκολη. Οι χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, όπως για παράδειγμα η Τουρκία, πρέπει να έχουν καλές σχέσεις και εμπορικές σχέσεις με τις χώρες-μέλη. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμα πραγματικότητα μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου. Αυτό δεν εξαρτάται από μένα. Είναι κάτι που θα κάνουν οι ενδιαφερόμενες χώρες. Ο κ. Ερντογάν είπε πως μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο και πως το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ελλάδα. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να στηρίξουμε, αλλά η πράξη αφορά τις δύο πλευρές». (στοιχεία από ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Έθνος»).

Ο Τ. Ερντογάν δήλωσε από την πλευρά του για το ίδιο θέμα ότι «έχουμε κάνει ανοίγματα στο θέμα το λιμανιών και των αεροδρομίων, αλλά δεν είδαμε κάποια ανταπόκριση στα ανοίγματά μας αυτά» επαναφέροντας στην ατζέντα παλαιότερη τουρκική πρόταση για άνοιγμα τουρκικού λιμανού/ών ή αεροδρομίου/ων σε αεροπλάνα και πλοία υπό κυπριακή σημαία με αντάλλαγμα την εφαρμογή του λεγόμενου «απ’ ευθείας εμπορίου» με τα κατεχόμενα με πρώτη προτεραιότητα το άνοιγμα του αεροδρομίου της Τύμπου.

Ο γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ και η καγκελάριος Μέρκελ φαίνεται να προσπαθούν να δώσουν στις ευρισκόμενες σε αδιέξοδο ευρωτουρκικές σχέσεις κάποιο ρυθμό. Είναι φανερό ότι το Παρίσι και το Βερολίνο επιδιώκουν κάποιες διορθώσεις στις σχέσεις τους με την Τουρκία η έκταση των οποίων δεν είναι ακόμα καθαρή. Ο Φ. Ολάντ έχει δυνατότητες να ελιχθεί σε σχέση με την πολιτική του προκατόχου του, ενώ η Μέρκελ φαίνεται να υπολογίζει πιο πολύ τον οικονομικό/εμπορικό παράγοντα και την τουρκική αγορά μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ο γερμανός Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Ενεργείας Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε ότι η Γερμανία και η Γαλλία θα πάνε μια μέρα «γονατιστές» εκλιπαρώντας την Τουρκία να μπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για να σχολιάσει με τη σειρά του ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ε. Μπαγκίς ότι «δεν ξέρω αν θα έρθουν γονατιστοί… Αλλά την στιγμή που σήμερα το 75% των ενεργειακών πόρων που έχει ανάγκη η Ευρώπη, βρίσκεται στα ανατολικά, στα βόρεια ή στα νότια της Τουρκίας, και το γεγονός ότι δεν ανοίγουν το κεφάλαιο της ενέργειας παρ’ όλο που οι ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές τις ενεργειακές πηγές χωρίς την συνεργασία της Τουρκίας, κάνει τους πάντες έξω φρενών».

Το γενικότερο κλίμα στη Γερμανία δεν συμπίπτει από την άποψη Έτινγκερ καθώς δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Βild στις 24 Φεβρουαρίου δείχνει ότι το 60% των ερωτηθέντων δηλώνουν την αντίθεσή τους στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, το 30% δηλώνουν υπέρ και το 10% δεν έχουν άποψη. Η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε μια μέρα πριν τη μετάβασή της στην Τουρκία ότι «θεωρώ ότι μπροστά μας έχουμε ένα μακρύ δρόμο διαπραγματεύσεων. Παρότι είμαι επιφυλακτική, συμφώνησα με την συνέχιση των ενταξιακών συνομιλιών. Προσερχόμαστε σε αυτές με ανοιχτό αποτέλεσμα».