Μια κάρτα κατά της βίας!

Στις 25 Ιουνίου άρχισε η συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών πρότασης νόμου για την καταπολέμιση της βίας στους αθλητικούς χώρους. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ι. Νικολάου ανέφερε ότι «σε αυτό περιέχεται πακέτο μέτρων που αποφασίστηκαν μετά από μελέτη νομοθεσιών άλλων κρατών και υιοθετήθηκαν μέτρα που συναντώνται κυρίως στο αγγλικό μοντέλο». Ειδικότερα:

«Η άρση της ανωνυμίας θα επιτευχθεί με την έκδοση κάρτας φιλάθλου είτε από τα σωματεία στα οποία επιθυμούν να ανήκουν οι φίλαθλοι, είτε από τον ΚΟΑ… εισιτήρια θα μπορούν να πωλούν μόνο όσοι έχουν άδεια ώστε να καθίσταται δυνατή η ταξιθέτηση με το όνομα του φιλάθλου. Ανέφερε επίσης ότι θα απαγορεύεται η κάλυψη του προσώπου με κασκόλ ή άλλο τρόπο μέσα στα γήπεδα ή στο χώρο γύρω από τα γήπεδα και ανέφερε ότι με απώτερο στόχο όλα τα γήπεδα να έχουν θέσεις μόνο για καθήμενους, σε πρώτο στάδιο θα διαχωριστούν οι κερκίδες σε κερκίδες για ιστάμενους και καθήμενους.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε επίσης ότι «υπάρχει πρόνοια με βάση την οποία θα απαγορεύεται η μετακίνηση φιλάθλων.Το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση πενταμελούς Αρχής για την αδειοδότηση των γηπέδων στην οποία θα μετέχουν δύο μέλη του ΕΤΕΚ και ανακοίνωσε ότι θα εκμισθώνονται υπηρεσίες ειδικών αστυνομικών, οι οποίοι θα παρέχουν υπηρεσίες πέρα από τα καθήκοντα των αστυνομικών όπως είναι οι έλεγχοι των γηπέδων. Αυτή η υπηρεσία θα συνεπάγεται κόστος ένα ευρώ ανά φίλαθλο».

Η συζήτηση επικεντρώνεται στο θέμα της κάρτας φιλάθλου. Υπάρχουν αντιδράσεις από κόμματα, από οργανωμένες ομάδες οπαδών κλπ. Δεν έχουν δίκαιο. Η κάρτα φιλάθλου είναι το κλειδί για να αλλάξουν τα πράγματα, αλλιώς δεν θα αλλάξει τίποτα επί της ουσίας καθώς όλα τα άλλα είναι «συμπληρωματικά» πάνω στο κεντρικό στοιχείο -κάρτα φιλάθλου.

Τα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση όπως τόσα άλλα που ψηφίστηκαν κατά καιρούς. Είναι τοις πάσι γνωστό ότι η μη εφαρμογή των νόμων, η αδράνεια, οι κομματικές παρεμβάσεις, η αναποφασιστικότητα της ΚΟΠ και η ταύτιση ποδοσφαιρικών σωματείων με κόμματα έχουν παρεμποδίσει την πρόοδο της νήσου στον τομέα αυτό για πολλά χρόνια. Το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε στη Βουλή περιέχει θετικές πρόνοιες. Όμως ένα νομοσχέδιο δεν μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Χρειάζεται πρόοδος σε όλους τους τομείς καθώς η εξυγίανση του χώρου απαιτεί πολύ περισσότερα από ένα σωστό νομοσχέδιο. Για παράδειγμα όταν η UEFA παρέχει πληροφορίες και στοιχεία στην ΚΟΠ και την Κυπριακή Αστυνομία για στοιχηματική δραστηριότητα σε συγκεκριμένους αγώνες και μέχρι τώρα ουδέν έγινε, ή όταν η UEFA στέλλει τα ονόματα ποδοσφαιριστών που έλαβαν μέρος σε παράτυπες δρστηριότητες, και επίσης ουδέν έγινε, πώς ένας φίλαθλος μπορεί να ακολουθήσει τις βεβαιώσεις ότι θα πάμε καλύτερα έστω και εάν κάνουμε ορισμένα βήματα στα θέματα χωροταξίας των φιλάθλων ή της αδειοδότησεις των γηπέδων;

Σε κάθε περίπτωση κάθε βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση είναι σημαντικό. Μένει η εφαρμογή του, η συνεργασία πολιτείας-σωματείων, η συνεννόηση με τους φιλάθλους ή τις οργανωμένες ενώσεις τους, η κινητοποίηση κάθε δημιουργικής φωνής για να βαδίσει η Κύπρος μπροστά. Ο δρόμος είναι δύσκολος, αλλά είναι καιρός να κάνουμε κάτι αποτελεσματικό και όχι μόνο συσκέψεις μετά από κάθε άσκηση οπαδικής βίας. Το κυπριακό «μοντέλο» χρειάζεται να αποκτήσει τη δική του βάση και να τρέξει στο γήπεδο με κάποιο προγραμματισμό!