Μια σεμνή πρόταση απο τον Μ.Ρέντζι

Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντζι εντυπωσιάζει με τη δήλωσή του μετά τη συνάντησή του στο Παρίσι με τον Φ. Ολάντ σχετικά με τα τρομοκρατικά κτυπήματα: «Η Ιταλία θα ξοδέψει χρήματα στον πολιτισμό για να καταπολεμήσει τον ISIS. Θέλουν να σπείρουν τον πανικό και τον τρόμο; Εμείς απαντούμε με τον πολιτισμό. Ο πολιτισμός είναι πιο ισχυρός από την άγνοια. Δεν πρόκειται να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, την ταυτότητά μας και δεν πρόκειται να παραδοθούμε πριν από αυτούς. Ο ιταλικός τρόπος είναι να δίνουμε ένα ευρώ για πολιτιστικά για κάθε ευρώ που ξοδεύουμε για την ασφάλεια. Η Ιταλία θα επενδύσει ένα δισεκατομμύριο σε ασφάλεια και πολιτισμό».

Αυτή η δήλωση συνδέεται πλήρως με ότι συζητούμε σε κάθε περίπτωση: τον κόσμο, την ασφάλεια, τις απειλές της τρομοκρατίας, τις αγωνίες των πολιτών, την αναζήτηση λύσεων, τη συζήτηση για έναν κόσμο ασφάλειας και ανάπτυξης. Ο Μ. Ρέντζι δείχνει έναν διαφορετικό δρόμο, συνδυάζοντας την πολιτική για την ασφάλεια με την πολιτιστική δράση, τη διανοητική δραστηριότητα, την πνευματική ανάπτυξη απέναντι στις πρακτικές της τυφλής βίας. Η λύση δεν είναι εύκολη, αλλά ο Ρέντζι θέτει μια πολύ σοβαρή πρόταση για πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ζητά να δώσουμε περισσότερο βάρος στην ηθική, παιδευτική, διανοητική δραστηριότητα γιατί αυτά τα τρία στοιχεία θωρακίζουν τις αξίες πάνω στις οικοδομήθηκε η ευρωπαϊκή πολιτιστική παράδοση. Ταυτόχρονα στέλλει ένα μήνυμα σε τμήματα της πολιτικής ελίτ στην ΕΕ (κυρίως, σε Ουγγαρία, Πολωνία) που κάνουν πολύ λιγότερα από όσα τους αναλογούν, αν δεν αδιαφορούν για κοινές επιδιώξεις. Ειδικότερα το μήνυμα απευθύνεται σε χώρες που ενδιαφέρονται για τα κοινά ευρωπαϊκά ταμεία και επενδυτικά πραγμάμματα, αλλά αδιαφορούν για ευθύνες που προκύπτουν από την πολιτική τους ιδιότητα ως τμήματα μιας ευρύτερης προσπάθειας.

Συνολικά η θέση Ρέντζι συνιστά μια προοδευτική, στιβαρή, συνεπώς ανθεκτική πρόταση για όσους θέλουν και μπορούν να δουν το συνδυασμό ασφάλεια-πολιτισμός μέσα σε νέο πρίσμα. Η αντιμετώπιση της απειλής της τρομοκρατία συνδέεται με την προοδευτική παιδεία, την παιδεία της ανοχής, του σεβασμού στη διαφορετικότητα, στην εμβάθυνση της πλουραλιστικής οργάνωσης των κοινωνιών, στην καταπολέμηση του φυλετικού μίσους, της προκατάληψης, των διακρίσεων που βασίζεονται στο χρώμα, τη φυλή, την καταγωγή, το φύλο. Λύση είναι ο πολιτισμός. Κυρίως η υποδομή του όπως μεγαλώνει στο σχολείο, στη δια βίου μάθηση, στην αλληλεξέρτηση των πολιτισμών, στην κατανόηση της βαθύτερης ιδέας της ευρωπαϊκής ενοποίησης, στην ανάπτυξη των προτύπων- Ζαν Μονέ, Μάρτιν Λούθερ Κιγκ, Μαχάτμα Γκάντι.

Χώρες που διαθέτουν καλή σχέση με την πολιτιστική ανάπτυξη, μπορούν να κάνουν το επόμενο βήμα. Να προσέξουν τη βαρύτητα της ανάλυσης Ρέντζι. Άλλωστε, έγινε δημοσίως!