Να αλλάξει έδρα η Βουλή;

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δ. Συλλούρης είναι σε αναζητηση νέου κτηρίου για τις ανάγκες της Βουλής. Ολοφάνερα αυτό το κτήριο που υπάρχει τώρα είναι ξεπερασμένο. Το ερώτημα είναι εάν και ποια λύση μπορεί να θεωρηθεί οικονομικά βιώσιμη και ταυτόχρονα να πληρεί τις σημερινές λειτουργικές ανάγκες της.

Θεωρώ ότι σε μια χώρα που ακόμα ψάχνει λύσεις στην οικονομική της βιωσιμότητα, θα ήταν λάθος να αρχίσει μια συζήτηση για το κτήριο της Βουλής από το μηδέν, δηλαδή σε χώρο που όλα θα αρχίσουν πάνω σε ένα άδειο οικόπεδο. Στοιχίζει πολύ και το μήνυμα προς τους πολίτες θα ήταν πολύ αρνητικό. Είναι προτιμότερη η λύση που να αξιοποιεί παλαιότερα κτήρια όπως λ.χ. το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το σημερινό κτήριο της Βουλής και ανήκει στην κυριότητα του Δήμου Λευκωσίας, ή η πλήρης αξιοποίηση της Συνεδριακού Κέντρου στη Λευκωσία που ανήκει στο Υπουργείο Εμπορίου. Αυτές οι λύσεις δείχνουν σεβασμό στη δημοσιονομική κατάσταση της νήσου, και μπορούν να δώσουν πολύ καλές λύσεις.

Οι πληροφορίες λένε ότο Δήμος Λευκωσίας αντιδρά στο πρώτο σενάριο, καθώς είναι ο ιδιοκτήτης του κτηρίου του Δημοτικού Θεάτρου. Δεν λειτουργεί έτσι το πράγμα. Πάνω από το Δήμο ή έναν άλλο φορέα, βρίσκεται το δημόσιο συμφέρον και αυτό μπορεί  το εκφράσει καλύτερα η πολιτεία η οποία διαθέτει την εποπτεία των δημόσιων οικονομικών και έχει την ευθύνη να υποστηρίζει βιώσιμα, δημόσια οικονομικά-μεταξύ άλλων και των Δήμων. Σε ότι αφορά το Συνεδριακό Κέντρο, η ίδια η πολιτεία θα έπρεπε να αναλύσει τις εκκρεμότητες και η ίδια να πάρει θέση επί του σεναρίου αυτού, καθώς το συνεδριακό κέντρο παραμένει ελλειμματικό στον τρόπο λειτουργίας και ανάπτυξής του.

Δεν είμαι βέβαιος ότι αυτός ο δρόμος που θα αξιοποιεί υπάρχουσε υποδομές θα οδηγήσει κάπου. Το παράδειγμα του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου είναι χαρακτηριστικό. Ανεγείρει ήδη νέο καθεδρικο ναό, δίπλα από την Αρχιεπισκοπή, ενώ θα μπορούσε να αξιοποιήσει προς το σκοπό αυτό την εκκλησία της Φανερωμένης με όλο το ιστορικό υλικό που μεταφέρει και επιπρόσθετα βρίσκεται στο κέντρο της συνολικής Λευκωσίας. Οι μπουλτόζες προχωρούν στην περιοχή δίπλα από την αρχιεπισκοπή καθώς όλοι σιωπούν μπροστά στην ακατανόητη θέληση του νυν αρχιεπισκόπου να αφήσει μια κληρονομιά πίσω του διαθέτοντας τεράστια ποσά για να λύσει ένα ζήτημα που είναι ήδη λυμένο από τη φύση, την ποιότητα, την αισθητική και την παράδοσή του-εκκλησία Φανερωμένης.

Σε κάθε περίπτωση η Λευκωσία διαθέτει παλαιές λύσεις που μπορούν να γίνουν σύγχρονες λύσεις με πολύ λιγότερα χρήματα και υψηλότερης ποιότητας αισθητική. Δεν γνωρίζω αν το θέλουμε, σίγουρα όμως μπορούμε να δούμε τα πράγματα αλλιώς!

Λάρκος Λάρκου