Ντεκτάς τέλος

Το τ/κ σπορ είναι γνωστό, από παλιά. Μετακινήσεις βουλευτών, μεταγραφές ακό κόμμα σε κόμμα, φημολογίες για περίεργα κίνητρα,  σκοπιμότητες. Έτσι και τώρα: στις 12 Αυγούστου το ΔΗΚΟ του Σ. Ντενκτάς έμεινε με 2 από τους 5 βουλευτές που εξέλεξε το 2009 καθώς τρεις «βουλευτές» του δήλωσαν ανεξάρτητοι. Ο Σ. Ντενκτάς δήλωσε ότι «πρέπει να προσκομίσουν γραπτώς τις παραιτήσεις τους και στο ΔΗΚΟ. Χτες χάθηκαν όλη μέρα και δεν παρέστησαν στη συνεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας, για αυτό και παραπέμφθηκαν στην πειθαρχική επιτροπή του κόμματος με το αίτημα της διαγραφής. Τί παζάρεμα έκαναν δεν ξέρω. Θα το χωνέψει αυτό η βάση του ΚΕΕ; Θα δούμε. Λαμβάνουμε παράπονα. Ο Ιρσέν Κιουτσιούκ, θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη από την ηγεσία του ΡΤΚ επειδή τους κατηγορούσαν ότι μετέφεραν βουλευτές το 2006 από το ΚΕΕ στο ΡΤΚ, ή να τους ευχαριστήσουν γιατί έμαθαν να το κάνουν και αυτοί».(ΚΥΠΕ, 12/8). Την ίδια μέρα οι «δήμαρχοι» Βατυλής Μ. Ανταχάν και Λευκονοίκου Κ. Μπουχάρα, έγιναν μέλη του ΚΚΕ, ενώ η Γενί Ντουζέν γράφει ότι 90 περίπου άτομα από τις πιο πανω περιοχές προσχώρησαν στο ΚΕΕ (πρώην μέλη ΔΗΚΟ και ΚΕΜ).

Έτσι η σύνθεση της ψευδοβουλής (σε σύνολο 50) αυτή την εποχή έχει ως εξής:

Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ, Έρογλου,) 24, Ρεπουπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ, Ταλάτ), 15, Κόμμα Δημοκρατικής Κοινωνίας 3, ΔΗΚΟ 2 , Κόμμα Ελευθερίας και Μεταρρύθμισης (ΚΕΜ. Τ. Αβτζί) 2, και ανεξάρτητοι 4 ( Τ. Ερτουγρούλογλου, Ε. Ασλάνμπαμπα, Ε.  Χασίπογλου και Μ. Αρίφ Ταντζέρ – οι 3 τελευταίοι από το ΔΗΚΟ).

Ορισμένα συμπεράσματα μπορεί να εξαχθούν από τις διεργασίες στο εσωτερικό των τ/κ κομμάτων:

1 Το δεξιό ΚΕΕ του Ν. Έρογλου διαθέτει δυναμική. Ενισχύεται. Είναι μια ανάσα από την αυτοδυναμία στην «βουλή» (24 στους 26), διαθέτει δυνητικούς συμμάχους ανάμεσα στους 4 ανεξάρτητους. Η άσκηση της εξουσίας σε αυτό το στάδιο του προσδίδει πόντους. Η δυναμική αντίδραση των συντεχνιών για τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνει, δεν φαίνεται να του αφαιρεί κάτι.

2 Το αριστερό ΡΤΚ βρίσκεται σε χαμηλή πτήση. Ο Ταλάτ δεν επιθυμεί να επανέλθει στην ηγεσία του. Ο νυν πρόεδρος Φ. Σογιέρ  εμφανώς δεν τραβά και το αδιέξοδο παραμένει. Το κόμμα αυτό αναζητεί επαναπροσδιορισμό του ρόλου του ως κόμμα της παλαιάς αριστεράς.

3 Όσο ο Τ. Ερτογάν και το ΚΑΔ θα κυβερνούν την Τουρκία, το όνομα Ντενκτάς είναι «τελειωμένο». Ο Σ. Ντενκτάς πληρώνει την αμετάκλητη απόφαση του Ερτογάν να θέσει στο περιθώριο την πολιτική και τον ίδιο τον Ραούφ. Αν και υποστήριξε τον Ν. Έρογλου στην ψηφοφορία για την ηγεσία των τ/κ, ο Σερτάρ δεν βρίσκει ρόλο. Το ΔΗΚΟ φυλλοροεί.

4 Σε σχέση με το κυπριακό ο Ν. Έρογλου εφαρμόζει την πολιτική που εισηγείται η Άγκυρα. Στις διαπραγματεύσεις μιλά ελάχιστα, δεν εμβαθύνει στα κεφάλαια, δίνοντας έτσι τον κεντρικό ρόλο στον κορυφαίο σύμβουλό του Κ. Οζερσάϊ. Έτσι ενώ ο Έρογλου μάλλον ανταλλάσσει γενικόλογες ιδέες με τον Δ. Χριστόφια, ο Κ. Οζερσάϊ έχει τον πρώτο λόγο για τις προτάσεις που κατατίθενται ή πιθανές αλλαγές στο τραπέζι των συνομιλών.

5 Στο συνολικό σκηνικό ο Ν. Έρογλου φαίνεται να εξελίσσεται ως ο βασικός παίκτης στην τ/κ κοινότητα, και, αυτή την περίοδο, δεν φαίνεται στον ορίζοντα κάποια σημαντική αλλαγή που θα μπορούσε να τον αμφισβητήσει. Η τ/κ κοινότητα είναι βαθειά πολιτικοποιημένη, κομματικοποιημένη, αλλά και πολυδιασπασμένη. Οι εκπλήξεις είναι συχνές, αλλά αυτή την φορά φαίνονται μάλλον απομακρυσμένες.