Ο Ακιντζί στο ρυθμό της λίρας!

Το πολιτικό σκηνικό στην τ/κ κοινότητα κινείται στις αποφάσεις που θα λάβει ο Μ. Ακιντζί σχετικά με την την ψηφοφορία το 2020 για την ηγεσία των τ/κ. Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος που μπορεί να τον κερδίσει. Το τελευταίο μετρημένο ποσοστό αποδοχής των χειρισμών του στο κυπριακό πλησιάζει το 60%. Ωστόσο, η πολιτική είναι ένα εν κινήσει πεδίο, που μπορεί να διαφοροποιηθεί εφόσον συντρέξουν άλλες συνθήκες. Συνεπώς, η δική μου ανάλυση αφορά αυτό που τρέχει στις σημερινές συνθήκες:

  1. H δυνατότητα επανεκλογής Ακιντζί συνδέεται με το κυπριακό. Στις συνομιλίες ως τ/κ ηγέτης επέδειξε θέληση να φτάσουμε σε λύση με βάση τα κείμενα του ΟΗΕ στα επίπεδα που ο ίδιος διέθετε ευχέρεια χειρισμών. Ειδικότερα: αποδέχθηκε τη συμμετοχή της ΕΕ στις συνομιλίες στο πρόσωπο του Βαν Νούφελ, απεσταλμένου του Γιούνκερ. Συμφώνησε στην  εφαρμογή των θεμελιωδών ελευθεριών,  υπέβαλε ο ίδιος χάρτη για το εδαφικό που οδηγούσε στο 71.8 του εδάφους στην ε/κ και 28.2% στην τ/κ πολιτεία, και βεβαίως έκανε λάθος όταν ζήτησε την απόσυρσή του. Συνολικά, από τους υπάρχοντες τ/κ πολιτικούς με βλέψεις για τη θέση του ηγέτη (Οζκιουργκούν, Σιμπέρ, Όζερσάυ, Σ. Ντενκτάς), είναι με διαφορά μπροστά.
  2. Προβλήματα ανακύπτουν από τις επιπτώσεις της μείωση της αξίας της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου. Το κρίσιμο θέμα βρίσκεται στο γεγονός ότι η τ/κ οικονομία είναι απολύτως εξαρτημένη από την εκ Τουρκίας βοήθεια, συνεπώς δεν έχει μοχλούς για να αντιδράσει με δικά της μέσα. Η ανακοίνωση της «κυβέρνησης» Ερχιουρμάν για αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά όπως ψωμί, γάλα, νερό, ρεύμα προκαλεί αντιδράσεις. Η «Χαβαντίς» γράφει ότι «σε σύγκριση με τον περασμένο Μάιο έχει επέλθει αύξηση 12% στο καλάθι της νοικοκυράς που αφορά τα βασικά προϊόντα για ένα σπίτι, το οποίο περιλαμβάνει ψωμί, γάλα, αβγά, γιαούρτι, ζάχαρη, αλάτι, βούτυρο, τυρί και λάδι με τη μεγαλύτερη αύξηση από αυτά να σημειώνεται στο ελαιόλαδο». Η κατάσταση αυτή θα επηρεάσει τη δημοτικότητα της «κυβέρνησης» Ερχιουρμάν και κυρίως το πρώτο της κόμμα, το Ρεπουπλικανικό Τουρκικό.
  3. Οι σχέσεις τ/κ και Τουρκίας, οι σχέσεις αυτής της «κυβέρνησης» Ερχιουρμάν με την Άγκυρα συντηρούν θέσεις και αντιθέσεις τους. Στο χώρο της παιδείας ο αρμόδιος «υπουργός» και ηγέτης του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας Τζεμάλ Οζγιγίτ, έλαβε την απόφαση να κάνει προαιρετική τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών στα τ/κ σχολεία, κάτι που έχει ενοχλήσει την Άγκυρα. Ήδη το μικρό Κόμμα της Αναγέννησης που εκφράζει τους εποίκους πιέζει για έξοδο του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας από την «κυβέρνηση» Ερχιουρμάν, εκφράζοντας την προθυμία του να το αντικαστήσει με τους δύο «βουλευτές» του. Υπενθυμίζω ότι ως «υπουργός» παιδείας ο Τ. Οζγιγίτ υλοποιεί απόφασή του για ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσας στα τ/κ σχολεία.
  4. Η ένταση ανάμεσα στην τουρκική πολιτική εξουσία και προσωπικά του Τ. Ερτογάν με τον τ/κ δημοσιογράφο και εκδότη Σ. Λεβέντ παίρνει νέες διαστάσεις. Η Εισαγγελεία της Άγκυρας κατέθεσε μήνυση κατά Σ. Λεβέντ και Αλι Οσμάν και ζήτησε την έκδοσή τους για να δικαστούν στην τουρκική επικράτεια εξ αφορμής της κριτικής στάσης της εφημερίδας «Αφρίκα» στη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στο Αφρίν -τίτλος εφημερίδας «μία ακόμα εισβολή από την Τουρκίας»-21ης Ιανουαρίου 2018. Ο Μ. Μπουρτζιού,  εκπρόσωπος του τ/κ ηγέτη Μ. Ακιντζί, με δήλωσή του στις 3 Αυγούστου ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούν να εκδοθούν πολίτες του ψευδοκράτους σε άλλες χώρες, ούτε και να εκτελεστούν αποφάσεις δικαστηρίων άλλων χωρών στο ψευδοκράτος. Ο Μουσταφά Ακιντζί τάσσεται πάντοτε υπέρ του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του λόγου και του Τύπου και κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολία επ’ αυτού, καθώς το έχει αποδείξει αυτό με τη στάση του στο παρελθόν», (εφ/δα, «Πολίτης», 3/8). Στις 18 Αυγούστου ο Σ. Λεβέντ κατάθεσε μήνυση σε δικαστήριο στην κατεχόμενη Κύπρο κατά του Τ. Ερτογάν κατηγορώντας τον ως ηθικό αυτουργό της επίθεσης κατά των γραφείων της «Αφρίκα» από ακροδεξιούς τον περασμένο Ιανουάριο.
  5. Οι εν εξελίξει προσπάθειες για νέο Σύνοδο για την Κύπρο με στόχο τη συνολική επίλυση του κυπριακού. Η νέα δομή εξουσίας στην Τουρκία μετά τις εκλογές στις 24 Ιουνίου. Οι δύο φορές ανεπιτυχείς προσπάθειες του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου για αναθεώρηση της πολιτικής των τ/κ στο κυπριακό με επισκέψεις του στην κατεχόμενη Κύπρο, βεβαιώνουν ότι ο Μ. Ακιντζί είναι ο μόνος τ/κ πολιτικός που διαθέτει το εκτόπισμα για να ολοκληρώσει με επιτυχία μια τελική συμφωνία στο κυπριακό με βάση το «πλαίσιο Γκουτέρες». Η διαμάχη ανάμεσα στον Τ. Ερτογάν και τον Σ. Λεβέντ έδειξε, εκτός άλλων, πως ο Μ. Ακιντζί μπορεί να χειριστεί δύσκολες καταστάσεις και να δώσει τις καλύτερες, μέσα σε συγκεκριμένους συσχετισμούς ισχύος, λύσεις. Για το σύνολο της τ/κ κοινότητας η επίλυση του κυπριακού, συνιστά το μόνο δρόμο που θα την οδηγήσει στις φιλελεύθερες, ευρωπαϊκές κοινωνίες, στο σεβασμό της διάκρισης των εξουσιών και στην κατίσχυση του κράτους δικαίου.

Λάρκος Λάρκου