Ο διορισμός και οι παρενεργειες

Ο διορισμός του Σ. Σταυρινάκη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια στη θέση του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ) στις 3 Φεβρουαρίου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων ανάμεσα σε κόμματα, υποψηφίους και πολιτειακούς παράγοντες. Είναι σε όλους γνωστό ότι η θέση αυτή παραμένει κενή από το 1964, καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα ανήκει σε τουρκοκύπριο. Έτσι μια πρακτική που κράτησε σχεδόν 50 χρόνια, καταργείται, και τα δεδομένα αποκτούν νέα κατεύθυνση. Από το σύνολο των παρεμβάσεων ξεχωρίζω εκείνες του Γενικού Εισαγγελέα Π. Κληρίδη και του πρώην Προέδρου της Κύπρου Γ. Βασιλείου στις 4 Φεβρουαρίου:

Α. Από την παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Πέτρου Κληρίδη ξεχωρίζει η φράση «το θέμα του διορισμού είναι κατ’ εξοχή πολιτική ενέργεια, σαν τέτοια πρέπει να κρίνεται και κατά πόσον στη δεδομένη αυτή στιγμή δικαιολογείται με βάση το Δίκαιο της Ανάγκης είναι θέμα κρίσης και εκτίμησης της κατάστασης όπως είναι στην ΚΤ. Το θέμα κατ’ εμένα είναι κύρια πολιτικό, κατά πόσον δηλαδή σε αυτό το χρονικό σημείο, λίγες μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές, και με δεδομένο ότι η παρούσα κυβέρνηση αποχωρεί, θα μπορούσε να προβαίνει σε διορισμούς και μάλιστα με βάση το Δίκαιο της Ανάγκης».

Β. Ο πρώην πρόεδρος Γ. Βασιλείου με δημόσια τοποθέτησή του τόνισε ότι «ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη λύπη μου αλλά και τη μεγάλη έκπληξή μου για την ανακοίνωση του διορισμού του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Η έκπληξή μου είναι πραγματικά μεγάλη γιατί όπως όλοι γνωρίζετε, η θέση αυτή ήταν κενή για 50 τώρα χρόνια. Πέρασαν πολλοί πρόεδροι, ξεκινώντας με τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, τον Σπύρο Κυπριανού, εμένα, τον Γλαύκο Κληρίδη, τον Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Δημήτρη Χριστόφια. Και θεωρήθηκε ότι θα πρέπει να σεβαστούμε το γεγονός ότι το Σύνταγμα έλεγε ξεκάθαρα ότι τη θέση του Υποδιοικητή της ΚΤ πρέπει να την κατέχει ένας Τ/κ. Όμως τώρα αποφασίζεται την τελευταία στιγμή για να διοριστεί ένας ε/κ».

Γ. Θεωρώ ότι η επιλογή να διοριστεί Υποδιοικητής στην  ΚΤ, αποτελεί μια κακή υπηρεσία στην υπόθεση της επίλυσης του κυπριακού. Ποιο είναι το μήνυμα που πηγαίνει στους τ/κ; Ότι ενδιαφερόμαστε κάποια στιγμή να αλλάξουν τα πράγματα, ότι διατηρούμε γεφυρές επαφής που προκύπτουν από το Σύνταγμα και την πρακτική 50 ετών, ή ότι γεμίζουμε κενές θέσεις που δεν ανήκουν στην ε/κ κοινότητα επειδή το Σύνταγμα  το χειριζόμαστε σαν να είναι «δικό μας»;

Δ. Εσωτερικά, υπηρεσιακά, ο διορισμός αυτός δεν θα προσφέρει τίποτα αφού θα μπορούσαν να γίνουν εσωτερικές διευθετήσεις για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της διοίκησης. Αντιθέτως, ένας διορισμός που πάσχει πολιτικά και νομικά, θα προκαλέσει νέες τριβές στο εσωτερικό της ΚΤ, ο ίδιος ο νέος Υποδιοικητής θα βρίσκεται σε διαρκή αμφισβήτηση, και εάν ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακυρώσει το διορισμό, τότε θα υποχρεωθεί να γυρίσει στα προηγούμεντα καθήκοντά του, με μια σαφή «διπλή» φθορά αφού θα τη μοιραστεί με τον Διοικητή της ΚΤ Π. Δημητριάδη.

Ε. Σε μια εποχή με αυξημένες ευθύνες ενόψει τρόικας, PIMCO και τελικής συμφωνίας για το μνημόνιο το τελευταίο πράγμα που θα χρειαζόταν η Κεντρική Τράπεζα είναι η ένταση και οι διαμάχες. Δυστυχώς, ο διορισμός Σταυρινάκη συνιστά μια άστοχη επιλογή που, ενώ δεν λύνει προβλήματα, δημιουργεί καινούρια- αρνητικό μήνυμα στους τ/κ, εσωστρέφεια στην εσωτερική ζωή της ΚΤ, ατεκμηρίωτη απόφαση λίγες ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές.