Ο Ερντογάν πίσω απο τη γέφυρα

Η πρωτοβουλία του τ/κ ηγέτη Μ.Α. Ταλάτ να κατεδαφίσει τη γέφυρα στην οδό Λήδρας προσέκρουσε στις αντιδράσεις του Γενικού Επιτελείου στην Άγκυρα. Η κίνηση Ταλάτ ήταν μια κίνηση που αποσκοπούσε στην ικανοποίηση αιτήματος της ε/κ πλευράς για κατεδάφισή της ως μιας βασικής προϋπόθεσης για τη δημιουργία νέας διόδου στην καρδιά της Λευκωσίας. Με μια δημόσια παρέμβασή του το Γ.Ε.Σ. «διευκρίνισε» ότι το οδόφραγμα γύρω από την οδό Λήδρας «βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σύμφωνα με το άρθρο 10 του συντάγματος της Τ.Δ.Β.Κ…»

Είναι πολύ ενδιαφέρον να υπογραμμισθεί ότι ο Ταλάτ υποχρεώθηκε να πάει για δύο ώρες τα γραφεία του Γ.Ε.Σ. στην Άγκυρα (5/1/07, ώρα 9.30 με 11.30 πμ..) «για να

ενημερωθεί για τις απόψεις των στρατιωτικών» σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γ.Ε.Σ. Ο Α. Γκιουλ συνόδευε τον Ταλάτ στη συνάντηση αυτή. Στο άλλο άκρο του φάσματος ο πολυπράγμων συνταγματολόγος Μ. Σοϊσάλ, σύμβουλος του Ρ. Ντενκτάς δήλωσε (εφ/δα Κιπρισλί, 7/1) ότι «αν γκρεμιστεί η γέφυρα θα γκρεμιστούν και άλλα πράγματα όπως το καθεστώς Ταλάτ και η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ταγίπ Ερντογάν…».

Αυτή η δήλωση φωτογραφίζει με μεγάλη δόση αληθείας το τι ακριβώς γίνεται με αφορμή τη γέφυρα. Το τουρκικό επιτελείο επιχειρεί να ροκανίσει μέσω του αδύναμου στην Άγκυρα Ταλάτ τον ίδιο τον Ερντογάν. Προηγήθηκε ανάλογη αντίδραση των Σεζέρ και ΓΕΣ όταν προ μηνός το τουρκικό ΥΠΕΞ υπέβαλε πρόταση στη φινλανδική προεδρία για το άνοιγμα ενός λιμανιού στα πλοία με κυπριακή σημαία. Μια σειρά από λόγοι δημιουργούν αυτό το σκηνικό: μάχη εξουσίας ανάμεσα στο ΥΠΕΞ και τους στρατιωτικούς, μηνύματα στον Τ. Ερντογάν ενόψει της αναμέτρησης για την εκλογή προέδρου της τουρκικής δημοκρατίας και απροκάλυπτη ενθάρρυνση των φιλοντενκτασικών δυνάμεων ανάμεσα στους τ/κ από το στρατιωτικό κατεστημένο.

Η παρέμβαση των στρατιωτικών και ο «συμβιβασμός» με την τελική κατεδάφιση της γέφυρας είναι δείγμα γραφής για το πως διεξάγεται σήμερα ο αγώνας εξουσίας ανάμεσα στα βασικά κέντρα εξουσίας. Εκτιμώ ότι στην κορυφή των μηνυμάτων των στρατιωτικών βρίσκεται αυτή την περίοδο η προσπάθεια ματαίωσης του σεναρίου που θέλει τον Τ. Ερντογάν να εκλέγεται πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή. Ορισμένες εξελίξεις (επιστολή του τουρκικού ΥΠΕΞ στην φινλανδική προεδρία, άνοιγμα διόδου στην οδό Λήδρας) αποτελούν την αφορμή για μια πιο επιθετική πολιτική των στρατηγών. Πιστεύουν ότι η θέση του προέδρου της τουρκικής δημοκρατίας δεν μπορεί να αλλάξει χέρια, ανήκει «κεμαλικώ δικαίω» στους θεματοφύλακες του κεμαλισμού γι’ αυτό και κάνουν ότι περνά από το χέρι τους για να παρεμποδίσουν την πιθανότητα ο Ερτογάν να γίνει πρόεδρος. Ο νυν πρόεδρος Σεζέρ ζήτησε να γίνει εκλογή νέου προέδρου από τη βουλή που θα προκύψει από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές σε μια εμφανή προσπάθειά του να κατεβάσει την πήχυ πιθανών κινήσεων του Τ. Ερτνογάν.

Στην κατεχόμενη Κύπρο πρέπει να σημειωθεί με μεγάλη ευκρίνεια ότι η συμμαχία των φιλοντενκτασικών δυνάμεων ανάμεσα στον Τ. Ερτογρούλογλου (Κόμμα Εθνικής Ενότητας) και τον Σ. Ντενκτάς (Δημοκρατικό Κόμμα) νιώθει ικανοποιημένη από τις πρόσφατες εξελίξεις. Ο τραυματισμός της εικόνας του Ταλάτ, η επίσκεψή του στο Επιτελείο με τη συνοδεία Γκιουλ και η εμφανής αδυναμία του να προβλέψει τις εξελίξεις αποτελούν την ευκαιρία για την αντιπολίτευση του ΚΕΕ και του ΔΗΚΟ να περάσουν σε μια πιο επιθετική στάση απέναντι στον Μ.Α. Ταλάτ ( άλλωστε το ΚΕΕ δεν συμμετέχει στις εργασίες της ψευδοβουλής ζητώντας πρόωρες «εκλογές»…).