Ο Λ. Παπαδήμος στην Κύπρο

Η διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ελλάδας Λ. Παπαδήμου στην Κύπρο στις 5 και 6 Απριλίου, για μια σειρά από λόγους, υπήρξε σημαντική. Μπορεί η ολιγόμηνη παραμονή στην πρωθυπουργία της Ελλάδας να μην συνηγορεί υπέρ της πιο πάνω άποψης, εντούτοις, εκτιμώ ότι είχε τη δική της ειδική σημασία.

Α). Ο Λ. Παπαδήμος στήριξε με τρόπο απολύτως σαφή την ομοσπονδιακή λύση στο κυπριακό όπως προνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Μια αυτονόητη τοποθέτηση η οποία στην παρούσα συγκυρία έχει τη σημασία της. Επιπρόσθετα, στήριξε τις προσπάθειες που γίνονται σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια για επίλυση. Το κυπριακό αποτελεί συχνά ένα πεδίο με ειδικές δυσκολίες στο εσωτερικό, κυπριακό μέτωπο. Σε μια εποχή με έντονα εκλογικά χαρακτηριστικά το να έχει σαφή τοποθέτηση η Ελληνική Κυβέρνηση στην προσπάθεια και στη μορφή της επιδιωκόμενης λύσης, είναι πολύ σημαντικό απέναντι στην ε/κ κοινή γνώμη. Μια καθαρή συνεννόηση είναι σταθερά σημαντική.

Β). Στην ομιλία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο Λ. Παπαδήμος συνέδεσε την προσπάθεια λύσης με την ΕΕ και το φυσικό αέριο. Είπε ότι «στηρίζουμε απόλυτα την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία και διαρκή συντονισμό ενεργειών με την Κυβέρνησή σας και στο θέμα αυτό. Πιστεύουμε, ότι η συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η αξιοποίηση του φυσικού αερίου μπορούν να αποτελέσουν θετικούς παράγοντες για την επίτευξη μιας συνολικής και συμπεφωνημένης λύσης του Κυπριακού προς όφελος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Στην τακτική αυτή, η Ελλάδα και η Κύπρος απαντούν με ειρηνική στάση, ψυχραιμία, προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα αλλά και αποφασιστικότητα για την προάσπιση των δικαίων μας. Και εδώ υπογραμμίζω, ότι οι χώρες μας ήταν και είναι παράγοντες ειρήνης για την ευρύτερη περιοχή αλλά και γενικότερα».

Γ). Μια παλιά θέση που επαναφέρεται σήμερα με θετικό τρόπο. Η διασύνδεση κυπριακού και ε/τ σχέσεων στην ομιλία Παπαδήμου υπήρξε σαφής: «η Ελλάδα, προσβλέπει στην πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η οποία όμως θα καταστεί εφικτή μόνο μετά την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού».

Δ) Επανέλαβε την πολιτική που εφαρμόζει η Αθήνα απέναντι στις ευρωτουρκικές σχέσεις: «η λύση στο κυπριακό, θα δώσει μεγάλη ώθηση στην πορεία της Τουρκίας προς την πλήρη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πορεία που στηρίζεται από Ελλάδα και Κύπρο, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί πλήρως προς όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ε) Στην επίλογό του ο Λ. Παπαδήμος «εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η πρώτη, ιστορική Κυπριακή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα σημειώσει απόλυτη επιτυχία. Η Ελλάδα, η οποία έχει την εμπειρία τεσσάρων ιδιαίτερα εποικοδομητικών προεδριών της ΕΕ, έχει ήδη υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με την Κύπρο για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Προεδρίας της και θα πράξει ότι άλλο χρειαστεί».

Η σοβαρότητα με την οποία ο Λ. Παπαδήμος διαχειρίστηκε τα ζητήματα που προκύπτουν από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, του έδωσαν πόντους στην ευρωπαϊκή και ελληνική πολιτική σκηνή. Ολοκληρώνοντας την θητεία του, προσωπικά εκτιμώ, ότι πέτυχε το βασικό του στόχο, και αυτό, ίσως, αποδειχθεί χρήσιμο και για το μέλλον μέχρι που η Ελλάδα βρει ένα βηματισμό μακριά από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και μαζί με αυτό, να βρεθεί στο δρόμο της ανάπτυξης.