Ο Νίμιτς με άδεια χέρια…

Ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ για το θέμα των Σκοπίων Μ.  Νίμιτς μετέβη για μια ακόμα φορά στην Αθήνα (26/2/10) και τα Σκόπια (23/2/10).  Βλέπει τις σχέσεις Αθήνας-Σκοπίων να είναι «σε κρίσιμο σημαντικό σταυροδρόμι και η διεθνής διάσταση έχει γίνει ιδιαίτερα σημαντική. Ελπίζω ότι οι δύο χώρες θα επιδείξουν ηγετικές ικανότητες και δημιουργικότητα και θα προσπαθήσουν ώστε να υπάρξει πρόοδος σε αυτή την επίσκεψη». Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον Γ. Παπανδρέου εκτίμησε ότι «η  κυβέρνησή του έχει αναγάγει το ζήτημα της ονομασίας στα σημαντικότερα θέματα της εξωτερικής της ατζέντας. Από την αρχή έδωσε σημασία στο θέμα και μου έδωσε να καταλάβω ότι το αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη σοβαρότητα. Επίσης ο πρωθυπουργός έχει προσωπική επιρροή πέρα από το θέμα και στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων ως μέλος της ΕΕ με την «Ατζέντα 2014» και τις πρωτοβουλίες του για τις διμερείς συναντήσεις».

Μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Δ.  Δρούτσα, ο Μ. Νίμιτς δήλωσε ότι «υπάρχουν διαφορετικές θέσεις μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει μια βάση πάνω στην οποία μπορούμε να δουλέψουμε. Η ελληνική κυβέρνηση  με διαβεβαίωσε ότι είναι απολύτως αφοσιωμένη στην επίλυση του προβλήματος με τρόπο που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και των δύο πλευρών, ώστε να μπορέσει να κινηθεί και η ευρωατλαντική διαδικασία…».

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Γ.  Δελαβέκουρας δήλωσε μετά τη συνάντηση Δρούτσα -Νίμιτς ότι «υπήρξε ένας πολύ καλός, ανοιχτός και ειλικρινής διάλογος, στη διάρκεια του οποίου έγινε ανασκόπηση της πορείας της διαδικασίας που διεξάγεται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και αποτύπωση της σημερινής κατάστασης».

Είναι προφανές ότι ο Μ. Νίμιτς δεν μεταφέρει κάτι καινούργιο στις δύο πλευρές. Όλα τα ζητήματα έχουν συζητηθεί κατά κόρο, νομίζω ότι δεν υπάρχει κάτι που ως πρόταση θα αλλάξει την ημερήσια διάταξη. Όπως είναι σήμερα τα δεδομένα μόνο εάν υπάρξουν εσωτερικές αναπροσαρμογές ή άλλες επιλογές μπορεί να διαφοροποιηθεί κάτι. Τα εξωτερικά στοιχεία είναι γνωστά: τα Σκόπια δεν θα έχουν ομαλή πορεία στην προενταξιακή τους πορεία στην ΕΕ και την προσπάθειά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ εξαιτίας της αποτελεσματικής ελληνικής αντίδρασης, η δε Ελλάδα χάνει τα ερείσματά της στο διεθνή χώρο. Το Ευρωκοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία έδειξε πλήρη αγνόηση στις ελληνικές θέσεις και ζήτησε ταχεία επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. Το νέο στοιχείο που μάλλον περιπλέκει την κατάσταση είναι η δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, γεγονός που της αφαιρεί πόντους διπλωματικής ισχύος. Η Αθήνα δίνει τις πιο πολλές δυνάμεις της με στόχο να αποφύγει την κατάρρευση της οικονομίας της.

Ο νέος μακεδονικός γύρος του Μ. Νίμιτς έχει μάλλον περιορισμένες φιλοδοξίες: να κρατήσει τη διαδικασία ζωντανή και να βολιδοσκοπήσει τα ενδιαφερόμενα μέρη εάν υπάρχει κάποια νέα εξέλιξη στις θέσεις Αθήνας και Σκοπίων. Το τελευταίο δεν προκύπτει από καμία ανάλυση σε αυτό το χρονικό στάδιο, συνεπώς ο γύρος Νίμιτς στοχεύει στο να κρατήσει εν ζωή μια υπόθεση που, εκτός από τις σχέσεις Ελλάδας-Σκοπίων, επηρεάζει την «ευρωατλαντική διαδικασία». Ο Μ. Νίμιτς ελπίζει σε μελλοντικές διαβουλεύσεις…