Ο Ορφανίδης στο φεστιβάλ της ανευθυνότητας!

Παρακολούθησα τις ομιλίες Ορφανίδη στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Δύο φορές μίλησε, δεν είπε τίποτα αξιόλογο, αυτός που ως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κατά τον ουσιώδη χρόνο που προηγήθηκε της χρεοκοπίας, όφειλε να είναι σοβαρός, αυτοκριτικός και αναλυτικός.

Λοιπόν, δεν γίνεται να φταίνε όλοι οι άλλοι, όταν εσύ είχες την πρώτη ευθύνη ως κεντρικός τραπεζίτης. Αν έχουν ευθύνη οι άλλοι, εσύ πότε τους άσκησες εποπτεία; Αν έχουν ευθύνες οι άλλοι, πότε γραπτώς και με ντοκουμέντα έλεγχες όλους όσους έπρεπε να είναι κάτω από δικό σου ελεγκτικό μάτι; Με ποια στοιχεία τεκμηριώνεις τη θέση σου; Με, εκ των υστέρων κρίσεις, ή με επίκαιρες παρεμβάσεις που να βεβαιώνουν πλήρως ότι εσύ έκανες το καθήκον σου αλλά κάποιοι άλλοι αμέλησαν;

Θεωρώ ότι ο Α. Ορφανίδης έπρεπε να είχε ελεγχεί σε όλα τα επίπεδα (πολιτικά, διοικητικά, νομικά) για τις δικές του ευθύνες για την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Αυτό επέβαλλε η θεσμική τάξη και η κοινή λογική και όχι να εμφανίζεται μετά από τρία χρόνια να κάνει διαλέξεις και να παραδίδει συμβουλές προς ναυτιλλομένους. Ασφαλώς κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει, παρά το αυτονόητο της υπόθεσης. Μια πολιτεία που δεν μπόρεσε να οργανώσει στοιχειώδεις διαδικασίες ελέγχου πρώτα για το Μαρί και μετά για την κατάρρευση της οικονομίας, πώς θα μπορούσε να οργανώσει μια αδιάβλητη έρευνα για τις ευθύνες του πρώτου τραπεζίτη της χώρας στην κρίσιμο περίοδο; Θυμίζω ότι οι σχετικές έρευνες τόσο για το Μαρί όσο και την οικονομία, απέδωσαν θυμηδία και οργή. Κενά, λάθη, παραλείψεις, αστείες διαδικασίες, πρόσωπα κενά περιεχομένου που ήθελαν να παίξουν μεγαλύτερους ρόλους από όσους τους αναλογούσαν, κατάφεραν να οδηγήσουν και τις δύο διαδικασίες στην ανυποληψία.

Ο Α. Ορφανίδης κατενόησε πως η έως τώρα αποτυχία στην έρευνα όσων στελεχών συνέβαλαν στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, θα οδηγούσε στην αβελτηρία και τη συγκάλυψη. Αυτό τον έπεισε να νιώθει άνετα, να εκφωνεί λόγους και να συμβουλεύει τους αδαείς περί τα οικονομικά ως εξωτερικός επισκέπτης.

Είναι πραγματικά εξοργιστικό το ότι ο τέως Διοικητής της Κεντρικής, δεν βρήκε ούτε ένα στοιχείο για να κάνει αυτοκριτική, να πει, έστω, ότι σε μια εκτίμηση έπεσε έξω, ότι η οικονομία έχει τα ρίσκα της, κάποιοα βγήκαν, κάποια όχι. Είναι κυριολεκτικά εξοργιστικό το ότι ότι κανείς βουλευτής δεν τόλμησε, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, να αποχωρήσει από τη διαδικασία στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής. Να πει, για παράδειγμα, τέρμα στην ανοχή απέναντι στην κοροϊδία, να πει τέρμα στην ανοχή απέναντι στην αδιαφορία για το δημόσιο συμφέρον, να πει τέρμα στην ανοχή και τον εμπαιγμό απέναντι στον φορολογούμενο πολίτη που πλήρωσε και πληρώνει τα σπασμένα!

Είναι καλό το γεγονός, έστω και πολύ καθυστερημένα, ότι ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας θα συναντηθεί με ποινικούς ανακριτές της Αστυνομίας συντόμως. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας Α. Αγγελίδης δήλωσε ότι «θα διευθετηθεί η συνάντηση μαζί του». Έτσι «το περιεχόμενο της γραπτής κατάθεσης του κ. Ορφανίδη θα αξιολογηθεί από τους ανακριτές και ακολούθως θα διαβιβασθεί στη Νομική Υπηρεσία και τον Γενικό Εισαγγελέα». Είναι πολύ ενδιαφέρον το ότι η προηγούμενη κατάθεση Ορφανίδη έγινε πριν από δύο χρόνια! Ελπίζω αυτή τη φορά να γνωρίζουμε το πόρισμα της Νομικής Υπηρεσίας σε σύντομο χρονικό διάστημα καθ’ ότι, οι λειτουργοί της, γνωρίζουν καλύτερα παντός άλλου, ότι η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση μιας έρευνας, ισοδυναμεί με αποδυνάμωση του κύρους του νομικού συστήματος στην Κύπρο.