Ο “Σταθμός” Λιμνίτη.

Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Τ. Μ. Ζεριχούν διάβασε στα ΜΜΕ τη σημαντική συμφωνία Χριστόφια-Ταλάτ για τη διάνοιξη οδοφράγματος στο Λιμνίτη στις 26 Ιουνίου 2009. Το κείμενο της συμφωνίας έχει ως εξής:

«Πρώτον, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να προχωρήσουν με το άνοιγμα του οδοφράγματος του Λιμνίτη, υπό τους κανόνες που ισχύουν και στα υπάρχοντα οδοφράγματα.

Δεύτερον, μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας, υπογραμμίζεται ο ρόλος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Τρίτον, τα άτομα που περνούν από το οδόφραγμα και επιθυμούν να επισκεφθούν τα Κόκκινα, θα συνοδεύονται από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Αυτές οι επισκέψεις θα πραγματοποιούνται με μικρά λεωφορεία κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή. Η τ/κ πλευρά μπορεί να αιτηθεί συνοδεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη ένα ή δύο λεωφορεία την εβδομάδα.

Τέταρτον, θα γίνεται μεταφορά λογικών ποσοτήτων φαγητού και νερού και άλλων προμηθειών, μη στρατιωτικής φύσης, στα Κόκκινα με τη συνοδεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Πέμπτον, τα Κόκκινα θα ενωθούν με το πλησιέστερο ηλεκτρικό δίκτυο πριν το άνοιγμα του οδοφράγματος.

Έκτον, ανθρωπιστικά θέματα: Τα ασθενοφόρα θα είναι σε θέση να μεταβαίνουν στα Κόκκινα για μεταφορά ασθενών. Θα εφαρμόζονται οι κανόνες που διέπουν τη διέλευση των ασθενοφόρων από τα οδοφράγματα. Αντίστοιχα, τα ε/κ ασθενοφόρα θα διασχίζουν το οδόφραγμα από την αντίθετη κατεύθυνση για τα νοσοκομεία της Λευκωσίας. Σε περιπτώσεις πυρκαγιάς, τ/κ πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες θα μεταβαίνουν στα Κόκκινα.

Έβδομον, θα υπάρχουν αμοιβαίες διευθετήσεις από καιρού εις καιρό για συγκεκριμένες εκδηλώσεις διαμέσου αυτού και άλλων οδοφραγμάτων».

Η συμφωνία είναι σημαντική και βοηθά τη συνολική προσπάθεια για λύση. Οι δυσκολίες μέχρι τη διάνοιξή του είναι πολύ γνωστές, άλλωστε το θέμα συζητείται για ένα χρόνο περίπου. Αυτό που δίνει ελπίδα είναι πως όταν η λογική κυριαρχεί, υπάρχουν απαντήσεις ακόμα και για πολύπλοκα ζητήματα στα οποία (όπως απέδειξε η πρώιμη προσέγγιση Ταλάτ) ήταν γεμάτα από καχυποψία, ή από τη λογική ότι «έτσι θα κερδίσει η άλλη πλευρά». Η συμφωνία δείχνει ότι οι δυνάμεις του ΟΗΕ είναι απολύτως αναγκαίες μέχρι τη συνολική λύση γιατί είναι σε θέση να θέτουν τις υπηρεσίες τους στη διάθεση των δύο πλευρών και έτσι να ξεπερνιούνται χθεσινές αντιθέσεις. Μπορεί η επίλυση του ζητήματος αυτού να βοηθήσει την ανάγκη για παράλληλες προσπάθειες για προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μαζί και ταυτόχρονα με την προσπάθεια για συνολική λύση. Συνεπώς έχει δίκαιο ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χ. Μ. Μπαρόζο ότι η συμφωνία για το άνοιγμα του οδοφράγματος στο Λιμνίτη αποτελεί «πολλά υποσχόμενο βήμα στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού», ενώ είναι σωστή η επισήμανση του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Όλι Ρεν ότι αποτελεί «σημαντικό επιπλέον μέτρο εμπιστοσύνης που θα ωφελήσει και τις δύο κοινότητες».