Ο ταχυδρόμος μπορεί;

Σε κάθε περίοδο, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, η πρωτότυπη σκέψη, οι διαφορετικές αναγνώσεις παλαιότερων προβλημάτων, περιέχουν ένα στοιχείο αισιοδοξίας ότι κάτι αλλάζει στην κυπριακή δυσκινησία. Αφορμή για το άρθρο αυτό δίνεται από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 2 Ιουλίου με την οποία αποφασίστηκε «η αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας και η μετατροπή του σε Μέγαρο Πολιτισμού.  Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Β.  Παπαδόπουλος το Υπουργικό Συμβούλιο, «ενέκρινε την έναρξη εργασιών αποκατάστασης του Δημοτικού Θεάτρου της Λευκωσίας, με στόχο τη διάσωση και επαναφορά του σε λειτουργία και την αξιοποίηση του ως χώρου φιλοξενίας μουσικών εκδηλώσεων υψηλών προδιαγραφών και όχι μόνο. Δηλαδή αποφασίστηκε η αποκατάσταση του Θεάτρου με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μετατραπεί σε Μέγαρο Πολιτισμού». Πρόσθεσε πως το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες σε συνεννόηση με το Δήμο Λευκωσίας και το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων για την ετοιμασία των αναγκαίων μελετών ώστε να καθοριστεί το ακριβές κόστος αποκατάστασης του θεάτρου» (ΚΥΠΕ, 2/7/2014).

Παλαιότερα υποστήριξα την άποψη Μαυρομμάτη ότι το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας θα μπορούσε να γίνει το «κλασσικό» κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Δεν πέρασε αυτή η άποψη, την οποία κατέθεσε δημόσια ο τότε πρόεδρος του ΚΕΒΕ Μ. Μαυρομμάτης. Η τελική απόφαση του ΥΣ κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, στην αναζήτηση λύσεων στη βάση «παλαιά υλικά, νέες λύσεις». Θεωρώ ότι αυτά βοηθούν να προχωρήσουμε. Όταν βλέπεις το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας να παραμένει για τόσα χρόνια κλειστό, λες, επιτέλους κάτι έπρεπε να γίνει!

Ως δεύτερο παράδεγμα βλέπω την πρωτοβουλία των Κυπριακών Ταχυδρομείων να αναλαμβάνουν να διεκπεραιώνουν συνήθεις δραστηριότητες που κάνουν τα Επαρχιακά Γραφεία ή τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη. Εσχάτως ανακοινώθηκε ότι επιπρόσθετα τα Ταχυδρομεία θα διεκπεραιώνουν τις διαδικασίες των αιτήσεων σχετικές με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Αυτό δείχνει ότι τα ΚΤ διαθέτουν σύγχρονη ηγεσία, της οποίας αξίζει έπαινος. Η ηλεκτρονική εποχή, ως γνωστόν, έχει ήδη αφαιρέσει από τα παραδοσιακά ταχυδρομεία ένα τμήμα από τον ζωτικό τους χώρο. Τώρα έρχονται να αναπληρώσουν το κενό με μια νέα δραστηριότητα που ισοδυναμεί με ενίσχυση του κοινωνικού τους ρόλου σε μια δύσκολη εποχή. Διαφοροποιούν με δική τους πρωτοβουλία την έκταση της ευθύνης τους, διατηρούν έτσι τις θέσεις εργασίας και προσφέρουν ζωτικής σημασίας νέες υπηρεσίες προς το κοινωνικό σύνολο, δείχνοντας ότι η προσαρμογή σε μια νέα συνθήκη είναι η πιο επωφελής για τους εργαζόμενους.