Οι αριθμοί και η απρονοησία…

Σε έκτακτη συνεδρία της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων στις 9 Ιουνίου στη Λευκωσία ο Α. Αριστοτέλους εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στην Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) έδωσε τα εξής στοιχεία για το έργο της Επιτροπής: «κατά το 2007 έγιναν 56 ταυτοποιήσεις, το 2008 έγιναν 53, το 2009 έγιναν 83, το 2010 έγιναν 71, το 2011 έγιναν 51 ενώ μέχρι σήμερα κατά το 2012 έγιναν 7 ταυτοποιήσεις… από τις συνολικά 321 ταυτοποιήσεις οι 66 αφορούν Τουρκοκύπριους..».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ «τη συνεδρία απασχόλησαν οι τελευταίες εξελίξεις και η περαιτέρω πορεία στο θέμα των αγνοουμένων, μετά τη διακοπή της συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και της ΔΕΑ. Ο Επίτροπος Προεδρίας Γ.  Ιακώβου εξέφρασε στη δική του παρέμβαση την πεποίθηση ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο θέμα των ταυτοποιήσεων μετά τη διακοπή της συνεργασίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και της ΔΕΑ θα επιλυθεί. Είπε ακόμα ότι «το γεγονός ότι πρόγραμμα ταυτοποιήσεων θα πάει σε ξένο ινστιτούτο ήταν για μένα τουλάχιστον τραυματική εμπειρία».

Η συζήτηση  μοιάζει με εκ των υστέρων κουβέντα άνευ νοήματος αφού η φράση Ιακώβου «ότι πρόγραμμα ταυτοποιήσεων θα πάει σε ξένο ινστιτούτο», δείχνει ότι πλέον όλα είναι αργά. Οι αριθμοί που παρουσίασε ο Α. Αριστοτέλους είναι σημαντικοί: επίμονη, σκληρή εργασία, έδωσε καρπούς, οι 321 ταυτοποιήσεις είναι πολύ σημαντικός αριθμός, αλλά ο ρυθμός έπεσε το 2012 (έως τώρα 7) εξ αφορμής της διαμάχης γύρω από το μέλλον του προγράμματος. 

Εκτιμώ ότι το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής θα μπορούσε να χειριστεί με περισσότερη ωριμότητα το ζήτημα. Τώρα τα πράγματα είναι πολλά βήματα πίσω και οι αριθμοί που παρουσίασε ο Α. Αριστοτέλους δείχνουν –εκτός άλλων- το μέγεθος της απρονοησίας.