Οι επιστολές και οι Σκοπιανοί.

Στις 14 Αυγούστου  επαναλαμβάνεται ο διάλογος ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια με τη διαμεσολάβηση Μ. Νίμιτς. Οι προοπτικές για θετικό αποτέλεσμα δεν είναι οι καλύτερες. Το συνολικό κλίμα έχει αλλάξει, δυστυχώς, προς το χειρότερο.

Ο σκοπιανός πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, ηγέτης του κυβερνώντος συντηρητικού VMRO εμφορείται από μια ιδιότυπη αντιδραστική ιδεοληψία. Με δηλώσεις και κινήσεις του επιτείνει το αδιέξοδο και καθιστά την προσπάθεια της αναζήτησης κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος ακόμα πιο πολύπλοκη (επιστολές σε Κ. Καραμανλή, ΕΕ και ΟΗΕ με αντιδραστικά κίνητρα γύρω από την «εθνική» και «γλωσσική» ταυτότητα των σκοπιανών). Σε αυτό το βήμα πίσω που εκφράζει ο σκοπιανός πρωθυπουργός, ήρθαν οι δηλώσεις του σκοπιανού προέδρου Μπράνκο Τσερβενκόφσκι να δώσουν την ελπίδα ότι δεν χάθηκε η κοινή λογική στη Δημοκρατία των Σκοπίων. Ο Τσερβενκόφσκι ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να μην διεκδικήσει ξανά την προεδρία της χώρας το 2009 τόνισε ότι «δεν επιθυμεί να συμμετάσχει και να μοιράζεται την ευθύνη για την άσκηση μιας πολιτικής που αυτή τη στιγμή μπορεί να χαίρει υψηλής υποστήριξης, αλλά θα έχει σοβαρά και μακροπρόθεσμα επακόλουθα για τη χώρα». Αυτή είναι μια σοβαρή δήλωση που αξίζει τον κόπο να κρατήσουμε για το μέλλον. Ταυτόχρονα ο πρόεδρος θέλησε να δείξει τις μελλοντικές του προθέσεις απονέμοντας χάρι στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ζ. Ζάεφ (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση), τον οποίο ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι κατηγόρησε για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος. Δεν αποκλείεται η μελλοντική δραστηριοποίηση Τσερβενκόφσκι στο κόμμα της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, κόμμα από το οποίο, άλλωστε, προέρχεται. Αυτό το σημείο μπορεί να διαφοροποιήσει τα δεδομένα και να δώσει νέο περιεχόμενο στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Η φημολογούμενη ως τελευταία πρόταση  Μ. Νίμιτς για την ονομασία του σκοπιανιού κράτους («Νέα Μακεδονία», ή «Βόρεια Μακεδονία»), φαίνεται να αποτελεί ικανοποιητική βάση για την Αθήνα αλλά δεν την ικανοποιούν τα συνοδευτικά της στοιχεία (άρνηση Νίμιτς να συμφωνήσει στο σημείο του ελληνικού αιτήματος για ένα συμφωνημένο όνομα για όλες τις χρήσεις, erga omes). Ο μεσολαβητής, μάλλον, προσπαθεί να βρει μια συναινετική λύση μόνο σε ότι αφορά την ονομασία που η Ελλάδα θα χρησιμοποιεί για την Δημοκρατία των Σκοπίων… Και αυτό το σημείο  δυσχεραίνει χειρισμούς, καθιστώντας τη διαπραγμάτευση  εξαιρετικά πολύπλοκο διπλωματικό σκάκι…