Οι σημαίες της Καταλονίας

Η είδηση από το αθηναϊκό «Έθνος» έχει ιδιαίτερο κυπριακό ενδιαφέρον. Γράφει τα εξής στις αθλητικές της σελίδες: «Με πρόστιμο 30.000 ευρώ τιμώρησε η ΟΥΕΦΑ την Μπαρτσελόνα, επειδή φίλαθλοί της ύψωσαν σημαίες της Καταλονίας στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ εναντίον της Γιουβέντους. Ως γνωστόν, πολλοί οπαδοί της Μπαρτσελόνα τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Εντούτοις, η άρση των σημαιών αυτών παραβαίνει των κώδικα 16, παράγραφος 2 του πειθαρχικού κώδικα της ΟΥΕΦΑ, ο οποίος απαγορεύει «τη χρήση χειρονομιών, λέξεων, αντικειμένων ή οποιουδήποτε άλλου μέσου μετάδοσης για οποιοδήποτε μήνυμα που δεν ταιριάζει σε αθλητικό γεγονός, ιδιαίτερα μηνύματα τα οποία είναι πολιτικής, ιδεολογικής, θρησκευτικής, προσβλητικής ή προκλητικής φύσης». Φυσικά, αυτή η στάση της ΟΥΕΦΑ, καθώς και άλλων αθλητικών ομοσπονδιών, είναι διφορούμενη. Αφενός, είναι κατανοητό ότι οι ομοσπονδίες επιθυμούν να προστατέψουν το εκάστοτε προϊόν που προβάλλουν και φοβούνται ότι, αν αφήσουν να περνούν τέτοια μηνύματα, μπορεί να ξεσπάσει βία στους αγωνιστικούς χώρους. Αφετέρου, αυτή η στάση δεν παύει να είναι μια μορφή λογοκρισίας, η οποία εμποδίζει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στους δημόσιους χώρους».

Η Κύπρος έχει μεγάλη παράδοση σε αυτό το ζήτημα. Για λόγους που συνδέονται με την πολιτική εξέλιξη της νήσου, μια μερίδα οπαδών θεωρεί σωστό να μεταφέρει στα κυπριακά γήπεδα την ελληνική σημαία εκφράζοντας έτσι έναν ειδικό συμβολισμό γύρω από την εθνική καταγωγή των ε/κ. Ωστόσο, η συνείδηση των ανθρώπων συνδέεται με ιδέες, με σκέψεις και με πεποιθήσεις που δεν έχουν σχέση με τη γηπεδική μάχη ή τη μάχη των χρωμάτων για την κατάκτηση της νίκης. Στα γήπεδα έχουν θέση οι σημαίες των ομάδων, τα σύμβολα κάθε ομάδας, τα τρόπαια, η ιστορία, τα συνθήματα που δίνουν ώθηση στην οπαδική παρουσία και διεκδικούν την «πρώτη θέση» στο χώρο της κερκίδας ως η «12η» ώθηση στα δικά σου χρώματα για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα.

Η ΟΥΕΦΑ απαγορεύει «τη χρήση χειρονομιών, λέξεων, αντικειμένων ή οποιουδήποτε άλλου μέσου μετάδοσης για οποιοδήποτε μήνυμα.. ιδιαίτερα μηνύματα τα οποία είναι πολιτικής, ιδεολογικής, θρησκευτικής, προσβλητικής ή προκλητικής φύσης». Δεν γνωρίζω τι ακριβώς σημαίνει το σημείο περί «προκλητικής φύσης». Γνωρίζω όμως τι σημαίνουν όλα τα άλλα και αυτό είναι σημαντικό να τύχει προσοχής από ορισμένα κυπριακά σωματεία. Το ζήτημα δεν είναι (μόνο) το πρόστιμο, το ζήτημα είναι η κοινή λογική που αξίζει να κατακτήσουμε στους αγωνιστικούς χώρους: τα εθνικά σύμβολα δεν τα μεταφέρεις στα γήπεδα, είναι ζήτημα σεβασμού απέναντί τους! Στα γήπεδα μεταφέρεις το πάθος για την ομάδα σου, τα εθνικά σύμβολα διαθέτουν άλλο κύρος, το οποιο, όποιος το σέβεται δεν το υποβαθμίζει μέσα σε όσα συνήθως εξελίσσονται στα γήπεδα! Όσοι απορούν, μπορούν να προσέξουν ότι οι ποδοσφαιρικές ομάδες στην Ελλάδα, δεν μεταφέρουν ελληνικές σημαίες στα γήπεδα, τις αξιοποιούν, όμως, όπως επιβάλλει η κοινή λογική σε συναντήσεις της εθνικής ομάδας της Ελλάδας.

Οι φίλαθλοί της Μπαρτσελόνας ύψωσαν σημαίες της Καταλονίας στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ εναντίον της Γιουβέντους. Αυτό συνιστά σοβαρό λόγο για τιμωρία καθως ο διάλογος σχετικά με το μέλλον της Καταλονίας έγινε και γίνεται σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, στη Βαρκελόνη, στη Μαδρίτη, στα τοπικά και εθνικά κοινοβούλια, στα ΜΜΕ, στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι παρεμποδίζεται, κατά έναν τρόπο, η ελεύθερη διακίνηση ιδεών στους δημόσιους χώρους όπως είναι τα γήπεδα. Αν μιλούσαμε για διαφορετική αθλητική αγωγή, αν κατακτούσαμε μιαν άλλη ποδοσφαιρική κουλτούρα, θα έβλεπα διαφορετικά το θέμα. Σήμερα με αυτές τις συνθήκες έχουμε τα φαινόμενα της βίας, του χουλιγκανισμού, της ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς, η οποία κάτω από ορισμένες συνθήκες θα μπορούσε να μετατραπεί σαν κάτι από τη διαμάχη που είχαν οι Πράσινοι με τους Βένετους στο Βυζάντιο! Μέχρι να φτάσουμε σε μια διαφορετική αντίληψη για τον αθλητισμό, η ΟΥΕΦΑ θα έχει δίκαιο! Πρώτα ωριμάζουμε, και ύστερα αλλάζουμε τους κανονισμούς!

Λάρκος Λάρκου