Παύση με ανατροπές στη Μ. Ανατολή

To Daily Beast, ένα αμερικάνικο μέσο ενημέρωσης υποστηρίζει ότι ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τ. Κέρι δήλωσε τα εξής στις 25 Απριλίου σε μια κλειστή συνάντηση ενός think tank στην Ουάσιγκτον: «η δημιουργία δύο κρατών είναι η μόνη ρεαλιστική λύση. Επειδή ένα ενιαίο κράτος θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι είτε ένα κράτος απαρτχάιντ με τους πολίτες δεύτερης κατηγορίας, είτε ένα κράτος που θα καταστρέψει την ικανότητα του Ισραήλ να είναι εβραϊκό κράτος». Στις 28 Απριλίου με σχετική δήλωσή του αρνήθηκε το βράδυ της Δευτέρας ότι αποκάλεσε το Ισραήλ «κράτος απαρτχάιντ», όπως επίσης αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε παρεμφερή όρο κατά τη διάρκεια μιας κατ ‘ιδίαν συνάντηση την Παρασκευή. «Δεν πιστεύω, ούτε έχω ποτέ πει δημόσια ή κατ ‘ ιδίαν ότι το Ισραήλ ήταν ένα κράτος απαρτχάιντ ή ότι είχε την πρόθεση να γίνει. Εγώ δεν θα επιτρέψω η δέσμευσή μου προς το Ισραήλ να συζητηθεί από κανέναν, ειδικά για κομματικούς πολιτικούς σκοπούς» σύμφωνα με ρεπορτάζ στο ΑΠΕ της ίδιας μέρας.

Προηγήθηκε η ανακοίνωση της PLO και της Χαμάς για συνεργασία με στόχο την παλαιστινιακή ενότητα, τη διενέργεια εκλογών σε έξι μήνες, το σχηματισμό κυβέρνησης υπό τον Αμπάς από τεχνοκράτες και τη συνέχιση της διαπραγμετευτικής διαδικασίας με το Ισραήλ. Η κυβέρνηση Νετανιάχου αντέδρασε πολύ έντονα στη συμφωνία των δύο οργανώσεων. Ο υπουργός Οικονομίας Ν. Μπενέττ δήλωσε ότι «μια περίοδος έχει τελειώσει, μια άλλη έχει αρχίσει», υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να δοθεί αυτονομία στους παλαιστινίους σε περιοχές της Δ. Όχθης, όπου ήδη ασκούν κάποιο έλεγχο, ενώ το υπόλοιπο 62% του εδάφους πρέπει να ενσωματωθεί σταδιακά στο Ισραήλ. Γνωρίζω ότι αυτό δεν είναι ελκυστικό όσο η λύση των δύο κρατών, αλλά είναι ρεαλιστικό» (Reuters, 29/4). Ταυτόχρονα ο ΥΠΑΜ Γ. Ερντάν δήλωσε ότι «συνιστώ να αρχίσουν οι προετοιμασίες για την ενσωμάτωση στο Ισραήλ της περιοχής C, εκείνα τα μέρη που σε κάθε περίπτωση θα διαμένει εβραϊκός πληθυσμός». (Army Radio, 27/4, Reuters, 29/4).

Ο πρόεδρος Ομπάμα κάτω από το φάσμα της κατάρρευσης των συνομιλών δήλωσε ότι «η διοίκηση του θα συνεχίσει να προσφέρει εποικοδομητικές προσεγγίσεις» προσθέτοντας ότι «καμμία πλευρά δεν έχει την πολιτική θέληση να πάρει δύσκολες αποφάσεις, ως εκ τούτου θα μπορούσε να υπάρχει η ανάγκη για μια παύση στις συνομιλίες».

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μ. Αμπάς αξιοποίησε την ευκαιρία της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων χαρακτηρίζοντας το «ως το χειρότερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στη σύγχρονη ιστορία». Αναφερόμενος στη συμφωνία με τη Χαμάς εξήγησε ότι «η νέα κυβέρνηση ενότητας με τη Χαμάς αναγνωρίζει το Ισραήλ και καταδικάζει την τρομοκρατία, ενώ η PLO μόνη και όχι η νέα κυβέρνηση θα έχει την ευθύνη των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ» (http://www.haaretz.com/jewish-world, 29-4-14).

Από το σύνολο των εξελίξεων θεωρώ ότι η συνεργασία της PLO με τη Χαμάς πάνω στις προϋποθέσεις που ανακοίνωσε ο Μ. Αμπάς συνιστά μια θετική αλλαγή. Η ενσωμάτωση της Χαμάς στην ειρηνευτική διαδικασία είναι προτιμότερη παρά το περιθώριο στο οποίο βρίσκεται εξατίας της λανθασμένης προσέγγισης που για χρόνια είχε πρώτα με την άρνηση αναγνώρισης του κράτους Ισραήλ και δεύτερο, με τη γενικότερη άρνησή της απέναντι στη διαδικασία επίλυσης του μεσανατολικού. Ίσως η άποψη Ομπάμα «για μια παύση στις συνομιλίες» να είναι η λογική συνέχεια μιας πραγματικότητας που δεν έχει οδηγήσει σε συγκλίσεις στο 9μηνο χρονοδιάγραμμα που έθεσε ως στόχο κατάληξη των συνομιλιών ο Τ. Κέρι. Οι βασικοί παίκτες συσκέπτονται, αξιολογούν τα δεδομένα και θα επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου, αν και οι ελπίδες για ουσιώδη κατάληξη ολοένα και συμπιέζονται.